Καταστροφή η εξαίρεση από τη απονιτροποίηση

καταστροφή-η-εξαίρεση-από-τη-απονιτρο-460812

Παρουσία αγροτών των περιοχών που κόβονται από το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού στην χθεσινοβραδινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του καταδίκασε την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξαιρέσει τις περιοχές Σούρπης, Πλατάνου, Δρυμώνος και Αγίας Τριάδας.
 
Ουσιαστικά με την συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΑΑΤ μένουν εκτός απινιτροποίησης 50.000 στρέμματα περίπου με αποτέλεσμα να απειλούνται με οικονομικό μαρασμό οι αγρότες αλλά και περιβαλλοντική καταστροφή οι προαναφερόμενες περιοχές.
 
Μάλιστα τονίστηκε πως υπάρχει σχετικό έγγραφο του ΕΘΙΑΓΕ στο οποίο αναφέρεται ότι η περιοχή του Αλμυρού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από νιτρικά με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η εφαρμογή του προγράμματος και ότι το Υπουργείο με την απόφαση του πηγαίνει αντίθετα σε αποφάσεις που έχει λάβει κρατικός φορέας.
 
Ο Δήμαρχος Αλμυρού σημείωσε πως οι περιοχές κόπηκαν για να ενταχθούν κάποιες άλλες από τις οποίες δεχόταν πιέσεις ο Υπουργός, ωστόσο θα πρέπει η αντίδραση του Δήμου και των αγροτών να είναι δυναμική.
 
Για το λόγο αυτό μάλιστα συστάθηκε και επιτροπή που απαρτίζεται από τους κ.κ. Σώμος, Σαρρής και Καλές, οι οποίοι σε συνεργασία με το Δήμαρχο θα ασκήσουν πίεση στους αρμόδιους φορείς.
 
Να αναφερθεί ότι το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο χαρακτηρίζει άδικη την εξαίρεση των παραπάνω περιοχών, όπου εντοπίζεται έντονο το πρόβλημα της νιτρορύπνασης, και τον αποκλεισμό τους από ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται τα προηγούμενα χρόνια με θετικά αποτελέσματα, ενώ θα ασκηθούν και πιέσεις στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο όλο πρόβλημα.  
 
Χωριά-φαντάσματα από τις συγχωνεύσεις σχολείων
Ο επικείμενος Καλλικράτης της Εκπαίδευσης ενδέχεται να αφήσει χωρίς δημοτικά σχολεία τα δημοτικά διαμερίσματα Κροκίου και Πλατάνου, προοπτική που έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις στις δύο περιοχές.
 
Το Σώμα στη χθεσινή συνεδρίαση καταδίκασε μια τέτοια εξέλιξη καθώς θα οδηγήσει σε μαρασμό των περιοχών, σε δημιουργία χωριών-φαντασμάτων αλλά και το γεγονός ότι δεν έγινε διάλογος με το Υπουργείο, με τον κ. Χατζηκυριάκο να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «μας καλεί το Υπουργείο στις 18 Φεβρουαρίου να μιλήσουμε. Τι να πούμε; Τότε θα έχουν γίνει οι προτάσεις και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
 
Τελικά αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως με το επιχειρούμενο κλείσιμο των σχολείων καταστρατηγούνται οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και τη μάθηση στο νέο διευρυμένο Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού, οι συγχωνεύσεις των σχολείων είναι θετικές μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η πλειοψηφία των πολιτών θα το θεωρούσε αναγκαίο και όχι σε απομακρυσμένες περιοχές με μεγάλες μετακινήσεις, τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Αλμυρού για τα οποία δρομολογείται το οριστικό κλείσιμο αποτελούν πνεύμονες ζωής για τις τοπικές κοινωνίες και η απομάκρυνσή τους θα επιφέρει εγκατάλειψη των χωριών.
 
Να αναφερθεί ότι απόφαση αποτελεί η Δημοτική Αρχή να  επιδιώκει διάλογο με το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς αιφνιδιασμούς, που δεν επιτρέπουν τον ορθολογικό σχεδιασμό αλλά και υπολογισμό της νέας διαμορφούμενης κατάστασης στο σχολικό χάρτη της περιοχής.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου