ΛΑΡΙΣΑ

Αυξήθηκε 10,2% ο εσωτερικός τουρισμός στη Θεσσαλία

αυξήθηκε-102-ο-εσωτερικός-τουρισμός-στη-781421

Αύξηση στις αφίξεις κατά 10,2% και στις διανυκτερεύσεις κατά 9,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του έτους 2016, προκύπτει από τα στοιχεία της Ερευνας Κίνησης Καταλυμάτων Ξενοδοχειακού Τύπου και Κάμπινγκ, που διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα το 2017 αφίχθησαν στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και στα κάμπινγκ συνολικά 946.949 άτομα (923.834 στα ξενοδοχεία και 23.115 στα κάμπινγκ). Μια αύξηση της τάξης του 13,8 % σε σχέση με το 2016 (831.893 συνολικά οι αφίξεις).

Επίσης το 2017 οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 2.273.798 (2.209.719 σε ξενοδοχεία και 64.079 σε κάμπινγκ). Μια αύξησης της τάξης του 7,3% σε σχέση με το 2016 (2.118.440 συνολικά οι διανυκτερεύσεις).

Από τα μηνιαία στοιχεία προκύπτει ότι, το 85,4% των αφίξεων και το 92,3% των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και στα κάμπινγκ της χώρας, παρατηρείται κατά τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο.

Κατηγοριοποίηση ενοικιαζομένων

Σε πέντε κλειδιά θα κατηγοριοποιούνται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση, με ανώτατη αυτή των πέντε κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία του ενός κλειδιού.

Τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές με βάση τις οποίες θα γίνει η κατάταξη των ενοικιαζόμενων δωματίων/διαμερισμάτων σε κλειδιά, καθορίζει σχετική υπουργική απόφαση της Υπουργού Τουρισμού, Eλενας Κουντουρά, που εκδόθηκε πρόσφατα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση προγενέστερες αποφάσεις και ασφαλώς με σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, θεσμοθετήθηκε η δημιουργία ενός συστήματος διαβάθμισης της ποιότητας κάθε καταλύματος, ξενοδοχείων (με βάση σύστημα αστεριών) και ενοικιαζόμενων δωματίων/διαμερισμάτων (με βάση σύστημα κλειδιών), ανάλογα με τις παροχές και τις τεχνικές προδιαγραφές.

Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από διαπιστευμένους από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης φορείς πιστοποίησης, είναι υποχρεωτική και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 (έχει ήδη δοθεί 12μηνη παράταση, καθώς αρχικά η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Δεκεμβρίου του 2017). Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες κλειδιών, με ανώτατη αυτή των πέντε κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία του ενός κλειδιού. Τα κλειδιά αυτά προκύπτουν βάσει υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, τις οποίες πρέπει να πληροί η επιχείρηση, καθώς και βαθμολογούμενων κριτηρίων, από την εφαρμογή των οποίων η επιχείρηση υποχρεούται να συγκεντρώσει τουλάχιστον τον αριθμό μορίων που αποτελεί τη «βάση» της κατηγορίας, στην οποία πρόκειται να καταταγεί.

Χαρακτηριστικά, επισημαίνεται ότι όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια των προσφερόμενων δωματίων (δίκλινο, τρίκλινο κτλ.) τόσο περισσότερα είναι και τα μόρια που συγκεντρώνει το ακίνητο κι επομένως και ο αριθμός των κλειδιών, που μπορεί να εξασφαλίσει.

Αντίστοιχα, για παράδειγμα στις τεχνικές προδιαγραφές, ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία ενοικιαζόμενων δωματίων σε κτίρια στα οποία δεν έχουν εκτελεστεί πλήρως οι εξωτερικές οικοδομικές εργασίες (π.χ. χρωματισμοί, κουφώματα και κιγκλιδώματα). Επίσης, το κτίριο εντός του οποίου βρίσκεται το ενοικιαζόμενο πρέπει να έχει αμιγή χρήση ως τέτοιο, πλέον μιας κατοικίας που χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη. Κατ’ εξαίρεσιν, επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον εξασφαλίζεται για κάθε επιχείρηση ανεξάρτητη, εξωτερική πρόσβαση/είσοδος.

Στόχος της όλης διαδικασίας είναι να καταστεί ευκολότερη και ευκρινέστερη η ποιοτική διαβάθμιση των δωματίων, ώστε να διευκολύνεται και ο ταξιδιώτης/επισκέπτης, κατά τη διαδικασία της επιλογής του μέρους που θα επιλέξει για τη διαμονή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου