ΛΑΡΙΣΑ

Πού πάνε τα χρήματα για το προσφυγικό;

πού-πάνε-τα-χρήματα-για-το-προσφυγικό-47834

Οι δομές που δημιουργήθηκαν για την υποδοχή των προσφύγων της Συρίας και όχι μόνο, χρηματοδοτούνται με έναν πραγματικό πακτωλό χρημάτων, ο οποίος προέρχεται από τη φορολόγηση των Ευρωπαίων πολιτών

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με στάβλο παρομοίασε χθες ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στην πρώην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Μόζα. Όπως έμεινε η δομή μετά την αναχώρηση και των τελευταίων προσφύγων τον περασμένο Οκτώβριο, έτσι αποδόθηκε στους πρόσφυγες που ήρθαν στον Βόλο το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Γι’ αυτό άλλωστε και οι αντιδράσεις των 23 προσφύγων από τη Συρία, που μόλις αντίκρισαν τη δομή του Βόλου και έκαναν τις συγκρίσεις με τις αντίστοιχες υποδομές της Λέρου, ξεσηκώθηκαν και έφτασαν με τα πόδια μέχρι τον κόμβο Διμηνίου.

Στη Λέρο οι οικογένειες των προσφύγων διέμεναν σε αυτόνομους οικίσκους. Στον Βόλο αντίκρισαν έναν τεράστιο ενιαίο χώρο, στον οποίο υπάρχουν χωρίσματα από γυψοσανίδες. Αυτός ο χώρος ούτε αερίστηκε, ούτε καθαρίστηκε, ούτε απολυμάνθηκε όταν έφυγαν οι τελευταίοι πρόσφυγες, πριν από έξι ολόκληρους μήνες. Ούτε καν τα στρώματα και οι κουβέρτες αντικαταστάθηκαν, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, τόσο για την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών, όσο και για τον τρόπο που αξιοποιούνται τα δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση υποδομών και την εξασφάλιση στοιχειωδών ανέσεων για τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας.

Πριν από λίγους μήνες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι διαχειρίζονται την προσφυγική κρίση, έθεσαν σειρά ερωτημάτων για το πού καταλήγουν τα κονδύλια διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και για τον τρόπο που η χώρα μας αξιοποιεί αυτά τα χρήματα. Η κατάσταση που αντίκρισαν οι σχεδόν 100 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας του Μόζα, απαντά σε αυτά τα ερωτήματα και αφήνει έκθετα τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι δομές που δημιουργήθηκαν για την υποδοχή των προσφύγων της Συρίας και όχι μόνο, χρηματοδοτούνται με έναν πραγματικό πακτωλό χρημάτων, ο οποίος προέρχεται από τη φορολόγηση των Ευρωπαίων πολιτών, προκειμένου να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας και να μην αναγκάζονται οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι να διαβούν όπως τα ζώα. Ακόμη και τσιμπήματα από κοριούς κατήγγειλαν οι γονείς των μικρών παιδιών, που μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων του Βόλου.

Είναι απολύτως λογικό, αυτή κατάσταση να προκαλεί τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ό,τι αφορά στο θέμα των προσφύγων και ιδίως των μικρών παιδιών που έχουν μαζί τους. Απαιτεί λοιπόν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες στο κέντρο υποδοχής του Μόζα, έτσι ώστε να δικαιολογηθούν και τα χρήματα που λαμβάνει η χώρα μας για το προσφυγικό. Οι αναγκαίες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου στη Συρία και της αναγκαστικής μετακίνησης ακόμα μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων προς την Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ορατό, μετά και την πρόσφατη πυραυλική επίθεση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου