Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και παράκαμψη, οι προτάσεις για την οδό Βόλου στη Λάρισα

Τελευταία ενημέρωση: 2018-04-12, 14:23:24
Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και παράκαμψη, οι προτάσεις για την οδό Βόλου στη Λάρισα

Σήμανση, απαγόρευση κυκλοφορίας, αστυνόμευση και παράκαμψη: Σε αυτό το τετράπτυχο συμπυκνώνεται το πλαίσιο δράσης που προτείνουν τόσο ο δήμος Λάρισας ως έχων την ευθύνη, τόσο και η Περιφέρεια Θεσσαλία ως συνδράμουσα στη λύση του προβλήματος.

Στην ευρεία σύσκεψη που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Λάρισας για την κυκλοφορία στην οδό Βόλου, διεφάνη ξεκάθαρα από τη μία η ομόθυμη βούληση για να λυθεί το πρόβλημα που δυστυχώς κοστίζει ανθρώπινες ζωές, αλλά και η αδυναμία δραστικής διευθέτησης στο άμεσο μέλλον.

Τούτο διότι, όπως εξήγησε και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, η «συζήτηση για την πιθανότητα ενός εξωτερικού δακτυλίου της πόλης που έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι μακροπρόθεσμη λύση που απαιτεί μελέτες, απαλλοτριώσεις και έχει δυσκολίες που φέρουν τα μεγάλα αντίστοιχα έργα».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Παρουσιάζοντας την πρόταση του δήμου, ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε πως «πρέπει να βρεθεί τρόπος απαγόρευσης της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, δηλαδή άνω των 3,5 τόνων, στην οδό Βόλου και στην οδό Καραμανλή… Αυτό μπορεί να συμβεί χρησιμοποιώντας τον εξωτερικό κλάδο της ΠΑΘΕ ως τον μεγάλο κλάδο του περιφερειακού. Αυτό ως βραχυπρόθεσμή ή μεσοπρόθεσμή λύση… Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί η σχετική απόφαση του υπουργείου, μία κανονιστική που θα δώσει αυτές τις λύσεις και βέβαια αστυνόμευση».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξαρχής πως το όλο ζήτημα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του δήμου Λαρισαίων σε επίπεδο αρμοδιοτήτων, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη φράση «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Ο κ. Αγοραστός εξήγησε πως «από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου μέχρι τη γέφυρα της ΠΑΘΕ στο Μελισσοχώρι, έχει απαγορευτεί σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών, απαγορεύτηκε η διέλευση φορτηγών πάνω από 3,5 τόνους. Επιτρέπεται μόνον με ειδική άδεια».

Σε ότι αφορά την παλιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου, είπε πως έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μελέτη για τη βελτίωση του δρόμου από το ύψος του Μελισσοχωρίου μέχρι το Βελεστίνο.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε να διερευνηθεί ως πιο γρήγορα εφαρμόσιμο και πρακτικό το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας «μικρής περιφερειακής» από το ύψος του Μελισσοχωρίου μέχρι την οδό Αγιάς, όπως αυτή θα προκύψει από την εξυγίανση του παρακείμενου χάνδακα. Επ’ αυτού αργότερα ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς όπως τόνισε, υπάρχει σχετική οδηγία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που δεν επιτρέπει την παρέμβαση στον συγκεκριμένο χάνδακα.

Τέλος, ο κ. Αγοραστός στάθηκε στην ανάγκη υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών «τουλάχιστον μέχρι την οδό Αγιάς».

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Ή ΟΧΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ;

Τη σύσκεψη απασχόλησε για αρκετή ώρα το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη διέλευση ή μη, των βαρέων οχημάτων τόσο στην οδό Βόλου, όσο και στην παλαιά εθνική Λάρισας – Βόλου, αλλά και στη λεωφόρο Καραμανλή.

Με τον κ. Αγοραστό να επικαλείται απόφαση του υπουργείου Μεταφορών που απαγορεύει τα βαρέα οχήματα στην παλιά εθνική οδό από το Βελεστίνο μέχρι το Μελισσοχώρι, εύλογα ήρθε το ερώτημα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παπαδόπουλο, για το κατά πόσο είναι νόμιμοι εκείνοι που κάνουν χρήση το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου. «Αυτό να το ρωτήσετε στην Τροχαία που έχει την αστυνόμευση» απάντησε ο Περιφερειάρχης.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να εκδοθεί διευκρινιστική από το υπουργείο Μεταφορών που θα απαγορεύει τα βαρέα οχήματα για το τμήμα της οδού βόλου από τον κόμβο της εθνικής οδού στο Μελισσοχώρι, μέχρι τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Καραμανλή, αλλά και μία ακόμη που να ξεκαθαρίζει επίσης πως το ίδιο θα ισχύει και για τη λεωφόρο Καραμανλή (παλιά εθνική οδός Λάρισας – Θεσσαλονίκης).

Η συζήτηση συνεχίζεται με τους ομιλητές να εστιάζουν στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, αλλά και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος δράσεων που θα τηρηθεί πιστά και απαρεγκλίτως από όλους τους φορείς.

Μεταξύ άλλων στη σύσκεψη συμμετέχουν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Σούλτης και Μαβίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας κ. Δημήτρης Τάχος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Νίκος Παπαδόπουλος, της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας, του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο περιφερειάρηχς Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπέμπης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου, εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δήμο Λάρισας, εκπρόσωποι των κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου κ.α.


Πηγή: onlarissa.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
1
=