ΛΑΡΙΣΑ

ΣτΕ: Εκτός ΕΦΚΑ αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες

στε-εκτός-εφκα-αγρότες-και-ελεύθεροι-ε-55699

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας κρίνονται αντισυνταγματικές σημαντικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αφορούν στο νόμο Κατρούγκαλου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ την Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσε τις προσφυγές των ελεύθερων επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και αγροτών που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο.

Μεταξύ των αγροτών που έκαναν προσφυγή κατά του νέου καθεστώτος ήταν και ο Λαρισαίος αγρότης Γιώργος Μαχάς που ήταν ο μοναδικός που προσέφυγε από την περιοχή. Ο Γιώργος Μαχάς μιλώντας στη Larissanet τόνισε ότι «το οξύμωρο ήταν ότι σύνδεσαν την παραγωγή με την ασφάλιση. Έπρεπε για ασφαλιστικές εισφορές να αποδίδουμε το 27% του εισοδήματός μας για ασφάλιση και μαζί με την φορολογία αυτό το ποσοστό σκαρφάλωνε στο 51%», σημειώνει.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική:

-την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματικών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόρο) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
-τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος)
Η απόφαση αυτές τις μέρες καθαρογράφεται και αναμένεται θα ανακοινωθεί.

Ο Γιώργος Μαχάς υποστηρίζει ότι μετά από αυτή την απόφαση δεν γνωρίζουν που θα ενταχθούν ασφαλιστικά οι αγρότες. «Αναλογιστική μελέτη για την ένταξή μας στον ΕΦΚΑ δεν υπήρχε. Θα μπορούσαν να κρατήσουν ως αυτόνομο τον ΟΓΑ. Τώρα αλλάζουν όλα. Άρχισε να ξηλώνεται ένα πουλόβερ το οποίο ήταν κακοραμμένο».

[larissanet.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου