ΛΑΡΙΣΑ

«Ναι» του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας στην μεταφορά έδρας της Γεωπονικής

ναι-του-δημοτικού-συμβουλίου-λάρισ-60516

Συνάντηση του Απόστολου Καλογιάννη με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα όπως ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Λαρισαίων. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί τόσο το θέμα της συνένωσης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας αλλά και το ζήτημα της μεταφοράς της έδρας της Γεωπονικής σχολής στη Λάρισα.

Τι είπε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωσε το Σώμα για την συνένωση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης. Ο κ. Σπιλιώτης αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις των δύο ιδρυμάτων, στα σημεία τριβής, αλλά και στις συναντήσεις με το υπουργό Παιδείας. Μάλιστα αποκάλυψε ότι το τελικό πόρισμα αναμένεται περί τις 30 Απριλίου. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει νέα σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου που θα έχει ως κύριο θέμα τη συνένωση. Με βάση τις τοποθετήσεις στη σημερινή συνεδρίαση πάντως το Δ.Σ στηρίζει την μεταφορά έδρας της Γεωπονικής στη Λάρισα.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ ανέλυσε τους λόγους που ζητείται η μεταφορά της σχολής Γεωπονίας στη Λάρισας η οποία έχει τις εκτάσεις για να μπορέσει να τη φιλοξενήσει. Μάλιστα στη πρόταση υπάρχει και η δημιουργία ενός ερευνητικού ινστιτούτου για τον αγροδιατροφικό τομέα που θα βοηθούσε πολύ ολόκληρη την περιοχή. Αναφερόμενος στην δημοσιότητα που πήρε το θέμα είπε ότι «δεν είναι ευθύνη δική μας που το θέμα πήρε διαστάσεις. Το υπουργείο ουσιαστικά έχει υιοθετήσει την πρόταση του Π.Θ.[…]Είναι αλήθεια ότι αγγίζει και πολιτικά ζητήματα». Μάλιστα αναφερόμενος στο πόρισμα τόνισε ότι «περιμένουμε ένα κείμενο με διορθώσεις».

Οι τοποθετήσεις του δημάρχου και των παρατάξεων

Μιλώντας για την συνένωση ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι «θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα στη σωστή του διάσταση. Το υπουργείο φαίνεται να μην γνωρίζει κάποια πράγματα από τη ιστορία και το παρελθόν. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι άγονοι οι όποιοι λαϊκισμοί»

Για το θέμα μίλησε και Αντιδήμαρχος και πρώην καθηγητής του ΤΕΙ Γιώργος Σούλτης ο οποίος έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για την πόλη. «Καταστρέφουμε το μέλλον των παιδιών μας. Αν η έδρα της Γεωπονίας δεν έρθει στη Λάρισα θα ζητηθούν πίσω οι εκτάσεις του ΤΕΙ. Να ξεσηκωθεί η πόλη με μπροστάρη το Δήμο», είπε ο κ. Σούλτης.

Η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου σημείωσε ότι το ΤΕΙ θα μπορούσε να έχει δικιά του πορεία ως Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Όμως ξεκαθάρισε ότι η αν είναι να γίνει η συνένωση «η έδρα της Γεωπονικής θα πρέπει να είναι στη Λάρισα, καθώς θα βοηθήσει σημαντικά με την αναβάθμιση της Αβερωφείου Σχολής. Δεν έχουμε καμιά αντιπαράθεση με το Βόλο», κατέληξε.

Την άποψη ότι η συνένωση «είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η Γεωπονική να έρθει στη Λάρισα», εξέφρασε ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της δημοτικής παράταξης «Λάρισα- Ανθρώπινη Πόλη», Μαίρη Καμηλαράκη. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα είπε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ξηρομερίτης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πέτρος Κρίκης υπογράμμισε ότι «το υπουργείο προωθεί τις συγχωνεύσεις καθώς θέλει να μειώσει πόρους».

Οι τοποθετήσεις των καθηγητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Στέφανος Ζαούτσος σημείωσε ότι στέκεται κριτικά απέναντι στη πρόταση που παρουσίασε το υπουργείο και την χαρακτήρισε «πρόχειρη καθώς επικεντρώνεται μόνο στα τεχνικά θέματα και δεν μιλά πουθενά για το μεταβατικό στάδιο»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκε και το μέλος της επιτροπής για την συνένωση Νίκος Μπάτης ο οποίος υπογράμμισε ότι στη Λάρισα θα μπορούσε να έρθει η σχολή υγείας με την παράλληλη δημιουργία Αντικαρκινικού κέντρου στη περιοχή. Μάλιστα είπε ότι οι διαφορές μπορούν να συγκεραστούν και μην τορπιλιστεί η προσπάθεια.

Ο Καθηγητής του ΤΕΙ (Τεχνολόγος- Γεωπόνος) Αλέξανδρος Παπαχατζής μιλώντας για το θέμα της μεταφοράς της έδρας της Γεωπονικής σχολής στη Λάρισα ανέφερε ότι «ο Βόλος στερείται υποδομών για να μπορέσει την κρατήσει και να πράξει έργο».

Ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηλίας Σαντουρίδης αφού μίλησε για την υποχρηματοδότηση του ιδρύματος σημείωσε ότι «η Λάρισα θα πρέπει να θεωρηθεί κέντρο της Γεωπονίας. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι η συνένωση είναι μονόδρομος».

[larissanet.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου