ΛΑΡΙΣΑ

1.200 περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων ετησίως

1-200-περιστατικά-αναπνευστικών-λοιμώξεω-66424

Δεκάδες περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων νοσηλεύονται στη διάρκεια του χρόνου στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερα από 1.200 σε όλη τη Θεσσαλία, με τις εισαγωγές ασθενών ανά μήνα να υπολογίζονται σε 100 αντίστοιχα.

Το φαινόμενο των λοιμώξεων οδεύει σταδιακά προς το τέλος, για φέτος τουλάχιστον, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, «οι περιπτώσεις ήταν πολλές, αλλά δεν σημειώθηκαν περιστατικά με γρίπη».

Στο μεταξύ, η σκόνη που «ταξίδεψε» από τη μακρινή Αφρική και έφτασε μέχρι την Ελλάδα και την περιοχή μας, είναι επιβλαβής σε άτομα που πάσχουν από χρόνια προβλήματα, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά, και γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, συστήθηκε σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να μην κυκλοφορούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης, «δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα εάν οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορούν να αποδοθούν στη σκόνη από την Αφρική». Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, πως όταν το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε μια μέρα, αλλά εκτείνεται σε περισσότερες, όπως συνέβη το τελευταίο διάστημα, προκαλεί βλάβες, οι οποίες είναι πολλαπλασιαστικές.

Οι ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κατά βάση καπνιστές, δεν διαθέτουν τους αμυντικούς μηχανισμούς που λειτουργούν ως «ασπίδα», προκειμένου να μην εισχωρήσει η σκόνη βαθιά στα πνευμόνια.

«Επίσης ασθενείς που έχουν άσθμα, εάν εισπνεύσουν σκόνη, ερεθίζονται οι βρόγχοι, κλείνουν και παθαίνουν κρίση άσθματος. Όταν φτάσει βαθιά η σκόνη στους αεραγωγούς, τότε δημιουργεί φλεγμονή, τις κυψελίδες, και απελευθερώνονται κάποιες ουσίες οξειδωτικές, που κυκλοφορούν στο αίμα και έχουν συσχετισθεί με περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια» επεσήμανε ο ίδιος.

Κλείνοντας, ο κ. Γουργουλιάνης, τόνισε ότι «οι ασθενείς που έχουν αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, δεν πρέπει να κυκλοφορούν όταν είναι επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου