ΛΑΡΙΣΑ

Οι δημοφιλέστεροι Βουλευτές και Δήμαρχοι της Θεσσαλίας

οι-δημοφιλέστεροι-βουλευτές-και-δήμα-199669

Μετρήσεις για την αποδοχή των βουλευτών και Δημάρχων στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη καταγράφει η έρευνα της Kάπα Reaserch στην Θεσσαλία που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ελευθερία, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται ποιος την παρήγγειλε.

Ποιες οι βουλευτές της Θεσσαλίας

Πιο συγκεκριμένα πολλοί κυβερνητικοί φαίνεται να εισπράττουν τη φυσιολογική φθορά της συγκυβέρνησης – που είναι αναγκασμένη να κινείται στους μνημονιακούς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας παραπίσω την πιεστική καθημερινότητα και τις οραματικές προεκλογικές διακηρύξεις – ενώ και οι της αντιπολίτευσης (κυρίως της συντηρητικής) δυσκολεύονται να παράξουν πραγματικό έργο ή να ικανοποιήσουν μικρά και μεγαλύτερα αιτήματα της εκλογικής τους βάσης, όντας μακριά από θύλακες εξουσίας.

Από τους 8 Λαρισαίους βουλευτές οι Μαξ. Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά θετικής και μάλλον θετικής παρουσίας (33% και 31% αντίστοιχα), ενώ το αντίπαλο δίδυμο Άννα Βαγενά και Νικ. Παπαδόπουλος συγκεντρώνουν 26% και 24,5% αντίστοιχα. Σε χαμηλότερα επίπεδα αποδοχής κινούνται οι υπόλοιποι τέσσερις.

Στον 6εδρικό νομό Μαγνησίας ο γαλάζιος Χρ. Μπουκώρος συγκεντρώνει το 29% των προτιμήσεων, έναντι 25% της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παν. Ηλιόπουλος με 14,5% θετικές γνώμες και 74,5% αρνητικές.

Στον νομό Τρικάλων με 4 βουλευτικές έδρες, ο γαλάζιος Κων. Σκρέκας συγκεντρώνει 38% θετικών προτιμήσεων, και ο Σάκης Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ το 34%, ενώ ουραγός με 26% θετικές και 71,5% αρνητικές γνώμες είναι ο Χρ. Σιμορέλης, επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος στον 3εδρικό νομό Καρδίτσας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα συγκεντρώνει 38% θετικές γνώμες έναντι 32% του γαλάζιου Κων. Τσιάρα.

Οι Δήμαρχοι

O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου έρχεται πρώτος σε δημοφιλία μεταξύ των τεσσάρων δημάρχων των αντίστοιχων πρωτευουσών της Θεσσαλίας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο που είναι ο Απόστολος Καλογιάννης της Λάρισας. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Kάπα Reaserch στη Θεσσαλία την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Ελευθερία – χωρίς πάντως να διευκρινίζεται ποιος την παρήγγειλε.

Σύμφωνα με την έρευνα για τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου 53,5% έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη και το 39% αρνητική και μάλλον αρνητική. (Θετική γνώμη διατυπώνει το 22%, μάλλον θετική το 31%, αρνητική το 19,5% και μάλλον αρνητική επίσης το 19,5%, ενώ ποσοστό 8% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά).

Για τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη – και απαντώντας στο ερώτημα «ποια είναι η γνώμη σας για τον σημερινό δήμαρχο» – το 38% εκφράζει θετική και μάλλον θετική γνώμη και το 51% μάλλον αρνητική και αρνητική. Πιο συγκεκριμένα, το 13,5% εκφράζει θετική γνώμη, το 24,5% μάλλον θετική, το 26% αρνητική και το 25% μάλλον αρνητική, ενώ ποσοστό 11% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Για τον δήμαρχο Βόλου Αθ. Θεοδώρου, το 33,5% έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη και το 52% αρνητική και μάλλον αρνητική. (Θετική γνώμη διατυπώνει το 12%, μάλλον θετική το 21,5%, αρνητική το 36,5% και μάλλον αρνητική 15,5%, ενώ ποσοστό 14,5% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά).

Τέλος, για τον δήμαρχο Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο, το 32,5% έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη και το 44,5% αρνητική και μάλλον αρνητική. (Θετική γνώμη διατυπώνει το 32,5%, μάλλον θετική το 15,5%, αρνητική το 23,5% και μάλλον αρνητική επίσης το 20,5%, ενώ ποσοστό 8% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά).

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ικανοποιημένοι φαίνεται να είναι οι Θεσσαλοί από το έργο του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, καθώς ποσοστό 61,5% εκφράζεται θετικά (24,5% θετικά και 37% μάλλον θετικά) απαντώντας στο σχετικό ερώτημα. Μάλλον αρνητική γνώμη διατυπώνει το 16,5% και αρνητική το 13% των ερωτηθέντων, ενώ ποσοστό 9% απαντά ότι δεν γνωρίζει. Στην ερώτηση “αν θα επιθυμούσατε να επανεκλεγεί στις επόμενες περιφερειακές εκλογές”, το 52,5% απαντά ναι – μάλλον ναι (ναι 27,5%, μάλλον ναι 25%) και το 36% απαντά όχι – μάλλον όχι (όχι 21% και μάλλον όχι 15%). Ποσοστό 11,5% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει – δεν απαντά.

Υπέρ της απλής αναλογικής

Μεταστροφή του κλίματος υπέρ της απλής αναλογικής στις εκλογές πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης ανιχνεύει έρευνα της Κάπα Research στη Θεσσαλία, σε πείσμα μεγάλης μερίδας αυτοδιοικητικών που υποστηρίζουν ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα διαλύσει τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια καθώς θα δυσκολεύονται να πάρουν γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις, λόγω της πανσπερμίας απόψεων που θα διατυπώνοντας τις συνεδριάσεις τους.

Από την άλλη το υψηλό ποσοστό υπέρ της καθιέρωσής της- ειδικά στην αυτοδιοίκηση που θεωρείται το πιο κοντινό στην κοινωνία Κέντρο αποφάσεων – (67 % υπέρ και μάλλον υπέρ) φαίνεται να εκφράζει περισσότερο ανάγκες εκπροσώπησης γενικότερα κοινωνικών ομάδων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών που ενδιαφέρονται περισσότερο για την προώθηση θέσεων, απόψεων και δράσεων τους, παρά για την παγιωμένη «γραφειοκρατία» της Αυτοδιοίκησης. Καθαρά υπέρ της τάσσεται το 46,5%, μάλλον υπέρ το 20,5%, καθαρά κατά το 13% και μάλλον κατά το 10%.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη έχει ετοιμάσει σειρά μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση μεταξύ των οποίων και η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Πηγές: thessalianews.gr, Kosmoslarissa.gr, trikalaenimerosi.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου