Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να εγκαθίστανται σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη οικογένειες προσφύγων, που μέχρι σήμερα ζουν σε δομές φιλοξενίας.

Είναι η πρώτη φορά για τη Λάρισα που πρόσφυγες θα ενταχθούν μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Η εγκατάσταση γίνεται μέσω προγράμματος (ESTIA: Εmergency Support Τo Integration and Accommodation) το οποίο υλοποιεί η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας (ΔΗ.Κ.Ε.Λ.) με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

Όπως είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Λ Δημήτρης Μπαμπαλής «σκοπός του προγράμματος είναι η προσφορά συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όσους το έχουν ανάγκη και για όσο χρονικό διάστημα αυτό απαιτείται.

Οι πρόσφυγες που θα μείνουν σε διαμερίσματα στη Λάρισα ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, για παράδειγμα μόνες γυναίκες με παιδιά, κακοποιημένες γυναίκες κλπ, επίσης πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο και δικαιούχοι του προγράμματος μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να μην δημιουργηθούν συνθήκες γκέτο, αλλά οι πρόσφυγες να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία της Λάρισας για όσο διάστημα χρειαστεί να μείνουν στην πόλη και τη χώρα»

Μέχρι στιγμής έχουν μισθωθεί 20 διαμερίσματα σε διάφορες συνοικίες της Λάρισας και ο τελικός αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 70 διαμερίσματα και τους 420 πρόσφυγες ως το τέλος του 2018.

Σε δεύτερο χρόνο οι πρόσφυγες θα μπορούν να ενταχθούν και στις κοινωνικές δομές του δήμου, ενώ ήδη έχει προβλεφθεί η ιατρική και νοσοκομειακή τους κάλυψη.
Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τα σπίτια τους στο πλαίσιο του προγράμματος, αυτοί έχουν εξασφαλισμένο μίσθωμα για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα.

H Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα είναι οι πιο πρόσφατες προσθήκες στο σύνολο των δήμων της χώρας που εμπλέκονται άμεσα στην προσφορά στέγασης για τους πρόσφυγες και όσους αιτούνται άσυλο στη χώρα μας.

Οι κατοικίες που θα εκμισθωθούν για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων θα πρέπει να βρίσκονται κατά προτεραιότητα εντός της πόλης της Λάρισας ή κοντά σε αυτή, να έχουν επαρκή χώρο για 4-8 άτομα, να προσφέρουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και υποδομές, καλές συνθήκες υγιεινής και επαρκή θέρμανση, καθώς και να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την ενοικίαση ακινήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να απευθύνονται στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Λάρισας, στο τηλέφωνο 2410661727, στο email: [email protected], ή να επικοινωνήσουν με την κ. Κάλφα Μαρία στο κινητό τηλέφωνο 6940644310. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι με ένα κλικ στο http://www.larissa-dimos.gr/new/index.asp?cat=122&itm=12109

Πηγή: ΕΡΤ