Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία των ερευνών που έχουν γίνει κατά καιρούς σε σχολικές μονάδες και ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής ημερίδας με τίτλο «Αγωγή Υγείας και Πρώτες βοήθειες στο σχολείο», που συνδιοργάνωσε η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής, το Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η Δρ Νίκη Σύρου, το 56% των σχολικών ατυχημάτων, δηλαδή περισσότερα από ένα στα δύο οφείλονται σε πτώσεις των παιδιών. Το 70% μάλιστα των ατυχημάτων που συμβαίνουν στα σχολεία, γίνονται στον προαύλειο χώρο.

Η κ. Σύρου χαρακτήρισε μάλιστα το σχολικό διάλλειμμα ως έναν από τους πιο επικίνδυνους χρόνους εκδήλωσης ατυχημάτων στα σχολεία κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στο σύνολο των σχολικών ατυχημάτων μάλιστα, την σκυτάλη κρατούν τα αγόρια, τα οποία έρχονται πρώτα με ποσοστό 66%.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε είχε και η εισήγηση του Δρ. Δημ. Παπαγιάννη από το εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα εμβόλια. Ο κ. Παπαγιάννης, παρουσιάζοντας στοιχεία για την εξέλιξη διαφόρων νόσων και την αντιμετώπισή τους μέσω των εμβολιασμών, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης που φτάνει το 98% – 99% στα βασικά αντιγόνα.

Πηγή: ΕΡΤ