ΛΑΡΙΣΑ

Ξανθός από τη Λάρισα: «Έκλεισε ο κύκλος της εγκατάλειψης στην υγεία»

ξανθός-από-τη-λάρισα-έκλεισε-ο-κύκλος-278861

Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συνεδρίας του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου με θέμα «υποδομές και πολιτικές για την υγεία».

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως τα πράγματα στο σύστημα Υγείας βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής βελτίωσης και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι το ξέρουν, το στοίχημα είναι να το αντιληφθούν και οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

«Έκλεισε ο κύκλος της εγκατάλειψης στο σύστημα υγείας» τόνισε ο υπουργός και επισήμανε ότι σταδιακά καλύπτονται τα κενά του συστήματος, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον τομέα ευθύνης του και αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του θέματος της υγειονομικής φτώχειας, στην προτεραιότητα που δόθηκε στη δημόσια περίθαλψη αλλά και στην ανάγκη ηθικοποίησης του συστήματος υγείας.

Στο συγκεκριμένο υπογράμμισε χαρακτηριστικά «ανοίξαμε μέτωπο με ισχυρά συμφέροντα και θύλακες ανομίας και σπατάλης που υπήρχαν και ορισμένοι συνεχίζουν να υπάρχουν. Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση του σσυστήματας υγείας και ειδικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Μίλησε για «συνέπεια λόγων και έργων» και αναφέρθηκε στις κεντρικές παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, που είναι οι εξής:

1. Η πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης.

2. Η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, όχι για λόγους ιδεοληψίας, αλλά επειδή είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στις ακάλυπτες ανάγκες της κοινωνίας κι οφείλει η Πολιτεία σε περιόδους κρίσης να ενισχύσει κατά προτεραιότητα τη δημόσια περίθαλψη. Πρέπει να υπάρχει ένα σαφέστατο πλαίσιο λειτουργικής συνεργασίας και του ιδιωτικού τομέα, με κανόνες, με έλεγχο και με αξιοπιστία.

3. Η παρέμβαση ηθικοποίησης του συστήματος υγείας, διότι την έχει ανάγκη ο κόσμος, τη χρειάζονται οι έντιμοι γιατροί, το έντιμο υγειονομικό προσωπικό, οι επαγγελματίες της υγείας, οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να ενοχοποιούνται συλλογικά για πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλλουν και την αξιοπρέπεια του συστήματος υγείας και την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αλλά και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Το υπουργείο Υγείας έχει ανοίξει ένα μεγάλο μέτωπο με ισχυρά συμφέροντα, με θύλακες ανομίας και διαφθοράς, που υπήρχαν και υπάρχουν στο σύστημα υγείας και υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση αυτά τα φαινόμενα να αντιμετωπιστούν.

4. Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

[larissanet.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου