ΛΑΡΙΣΑ

Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της Θεσσαλίας

στο-επίκεντρο-η-ανάπτυξη-της-θεσσαλία-280780

Τη Θεσσαλία του μέλλοντος φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει η κυβέρνηση μέσα από το 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που συνδιοργανώνεται με την αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, σήμερα και αύριο, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial (Φαρσάλων 182) στη Λάρισα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το συνέδριο που ξεκινά σήμερα στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να είναι υψηλών προδιαγραφών, καθώς αναμένεται να «μετακομίσει» στη Λάρισα το μισό και πλέον Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπουργοί σε κρίσιμους τομείς, όπως η απασχόληση, ο αγροτικός τομέας, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η υγεία, η παιδεία και το περιβάλλον, αναμένεται σήμερα και αύριο, μέσα από τα θεματικά τραπέζια που προγραμματίζονται, να παρουσιάσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μετά μνημονίων εποχή.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αναπτυχθούν αύριο το απόγευμα. Το πρόγραμμα για το απόγευμα της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου προβλέπει ότι η προσέλευση του κοινού θα ολοκληρωθεί στις 18:50. Οι απογευματινές εργασίες της δεύτερης ημέρας θα ξεκινήσουν με τον χαιρετισμό του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη. Θα ακολουθήσει η ομιλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και στη συνέχεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας.

Το στίγμα, βέβαια, των κυβερνητικών προθέσεων σε εθνικό αλλά και θεσσαλικό επίπεδο θα δώσει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με την ομιλία του οποίου ουσιαστικά κηρύσσεται η έναρξη των εργασιών του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του Γραφείου του Πρωθυπουργού «όργωσαν» τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς και είχαν επαφές με εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής, καταγράφοντας προβλήματα και προτεραιότητες, και ιεραρχώντας τα θέματα που συνιστούν τη νέα «αναπτυξιακή ταυτότητα» για τη Θεσσαλία.

Το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κήρυξη έναρξης των εργασιών θα γίνει σήμερα 10 Οκτωβρίου, στις 17:00, από τον πρόεδρο Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας Γιώργο Κωτσό και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Η εναρκτήρια ομιλία είναι προγραμματισμένη για τις 17:10 από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Από τις 18:00 – 21:00 θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες απογευματινές συνεδρίες.

Η μία θα έχει θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση» και ομιλητές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Η δεύτερη παράλληλη απογευματινή συνεδρία (18:00-21:00) θα έχει θέμα «Επιχειρηματικότητα, επενδύσεις και αναπτυξιακή πολιτική». Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο πρόεδρος Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος.

Το περιφερειακό συνέδριο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017. Από 10:30 έως 13:00 θα αναπτυχθούν δύο παράλληλες πρωινές συνεδρίες.

Η μία θα έχει θέμα της «Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» με ομιλητές τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Η δεύτερη παράλληλη συνεδρία θα έχει θέμα «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία» με ομιλητές τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Από τις 14:30 – 17:30 θα αναπτυχθούν δύο παράλληλες απογευματινές συνεδρίες. Η μία θα έχει το θέμα «Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία» με ομιλήτριες την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Η δεύτερη παράλληλη απογευματινή συνεδρία θα έχει θέμα «Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης». Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Φωτάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου