ΛΑΡΙΣΑ

Κύκλωμα με «πλοκάμια» σε Βόλο και Λάρισα

κύκλωμα-με-πλοκάμια-σε-βόλο-και-λάρι-851206

Οι έρευνες ονομάστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. «Επιχείρηση σφυροκόπημα» και μόνο στη Βόρεια Ελλάδα έχουν συλληφθεί 13 άτομα, ενώ εξετάστηκαν περισσότεροι από 30 χρήστες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου της νομαρχίας Άρτας, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιούσε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της υπηρεσίας για να βλέπει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν φορητούς μικρούς δίσκους αλλά και CD, στα οποία αποθήκευε φωτογραφίες με γυμνά ανήλικα. Ακόμη ιδιοκτήτης ίντερνετ καφέ στον Βόλο, ο οποίος επίσης συνελήφθη, είχε στην κατοχή του έξι μεγάλους σκληρούς δίσκους με εκατοντάδες τέτοιες φωτογραφίες.

Οι κροατικές αρχές είχαν στείλει στοιχεία για τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όσων είχαν κάνει χρήση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και από τις αρχές του καλοκαιριού ξεκίνησε η “Επιχείρηση σφυροκόπημα” της αστυνομίας. Μάλιστα η συγκεκριμένη ιστοσελίδα άρχισε τη λειτουργία της ως πορνογραφική για ενήλικες και οι τοπικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό όταν άρχισαν να κυκλοφορούν εικόνες με παιδιά.

Εκτός όσων έχουν κάνει απλή χρήση της ιστοσελίδας, τα ηλεκτρονικά ίχνη των οποίων επίσης βρέθηκαν, οι έρευνες εστιάζονται σε όσους αποθηκεύουν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Από το τμήμα της Θεσσαλονίκης έγιναν έφοδοι σε πολλές πόλεις και κατασχέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίες από την Άρτα, τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Γιάννινα, την Πτολεμαΐδα, το Κιλκίς και την Αλεξανδρούπολη.

Κατασχέθηκαν αρχεία με χιλιάδες φωτογραφίες που απεικονίζουν γυμνούς ανήλικους, που έχουν σταλεί στις κατά τόπους εισαγγελείς όπου έγιναν οι συλλήψεις. Πάντως κανείς εκ των συλληφθέντων δεν έχει κριθεί προφυλακιστέος.

Ανάλογες έρευνες έγιναν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου οι συλλήψεις υπολογίζεται ότι φτάνουν τις 30, καθώς συνολικά οι έρευνες έχουν ξεπεράσει τις 200. Ο κατάλογος των προσώπων, τα ηλεκτρονικά ίχνη των οποίων έχουν καταγραφεί, είναι μεγάλος και οι έφοδοι σε σπίτια και καταστήματα αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου