ΛΑΡΙΣΑ

Σπάσανε φράγματα, πλημμύρισαν οικίες

σπάσανε-φράγματα-πλημμύρισαν-οικίες-504460

Εκτεταμένες καταστροφές, με πλημμυρισμένα υπόγεια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και πνιγμένα ζώα, προκάλεσαν οι χθεσινές έντονες βροχοπτώσεις στους νομούς Λάρισας και Τρικάλων.

Ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε το πρωί στη Φαρκαδόνα, ενώ χρειάστηκε να παρέμβουν οι αρχές προκειμένου να απεγκλωβιστούν άτομα από τα αυτοκίνητα τους στην παλαιά εθνική οδό αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα Κεφαλόβρυσο και Βαλανίδας.

Από παρακαμπτήριους οδούς διεξάγονταν για αρκετές ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων, που κινούνταν στην εθνική οδό Τρικάλων -Λάρισας, λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο ύψος του εργοστασίου ΔΑΚΑΡ, από υπερχείλιση του Νεοχωρίτη ποταμού.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας Τρικάλων Ευάγγελος Μάμαλης ενημέρωνε ότι οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα σε κατοικίες που βρίσκονται σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Οιχαλίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 30 κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική και από την Καλαμπάκα. Το ύψος του νερού σε ορισμένους δρόμους έφτασε τα 25 εκατοστά, χωρίς προς το παρόν να έχουν κλείσει δρόμοι, αλλά η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία.

Λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Νεοχωρίτη εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό ένα τουριστικό τροχόσπιτο και μία νταλίκα. Και τα δυο οχήματα απεγκλωβίστηκαν.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονταν σε συναγερμό, για την αντιμετώπιση τυχόν νέων προβλημάτων, σε περίπτωση συνέχισης των έντονων βροχοπτώσεων.

Σχετικά με τις καταστροφές στη Φαρκαδώνα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του τελευταίου 24ωρου σε δήλωση προχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απ. Παπατόλιας.

Η θεομηνία, όπως τονίζει, φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στη Δυτική Θεσσαλία, καθώς και του ορθολογικού προγραμματισμού των έργων ορεινής υδρονομίας, ταμίευσης των νερών και διαχείρισης των υδάτων.

«Ο προγραμματισμός των φραγμάτων και των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων πρέπει να πάψει επιτέλους να γίνεται, με αποσπασματικό τρόπο και να ενταχθεί σε ένα συνολικό σχέδιο, μέσα από μία ολοκληρωμένη μελέτη, που θα λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους της υδρολογικής λεκάνης της Θεσσαλίας», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας και πρόσθεσε:

«Η παράταξή μας είναι πανέτοιμη, να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τον ορθολογικό προγραμματισμό των έργων διαχείρισης των νερών και αντιπλημμυρικής προστασίας, για το σύνολο του θεσσαλικού χώρου, στο πλαίσιο της αναγκαίας Περιφερειακής συνείδησης που προνομιακά πρέπει να αναπτυχθεί, στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων. Διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μερική μεταφορά του άνω ρου του Αχελώου αλλά συγχρόνως παρουσιάζουμε την ολοκληρωμένη και επεξεργασμένη πολιτική μας για τη συγκράτηση των μεγάλων ποσοτήτων νερού, που θα είναι ευεργετική τόσο για την ύδρευση, όσο και για την άρδευση των μεγάλων γεωργικών μας καλλιεργειών», τόνισε.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Πασχόπουλο επισκέφτηκε νωρίς χθες το πρωί και την περιοχή όπου σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στην επαρχία, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Καταιγίδων συνέχεια…

Για σήμερα Κυριακή προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που μέχρι τις μεσημεριανές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους έντονες. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φτάσει μέχρι τους 26 με 27 στα κεντρικά και βόρεια και μέχρι τους 28 με 29 στην υπόλοιπη χώρα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου