Με ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, πέρασε η τροπολογία των βουλευτών Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννας Βαγενά και Νίκου Παπαδόπουλου, για την ίδρυση Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ.

Η ίδρυση του Εθνικού Μουσείου, που περιλαμβάνει πενταμελές συμβούλιο και ήταν όραμα και αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου, για το Αγροτικό Κίνημα, έγινε δεκτή με τροπολογία, που πέρασε στο νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα υπερψηφίστηκε εν μέσω διαμαρτυριών για τα όσα συμβαίνουν στην ΑΕΠΙ αλλά εκφράστηκαν και γενικότερα αντιρρήσεις προς την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου ότι δεν υιοθέτησε τις ρυθμίσεις Ξυδάκη –Μπαλτά και δεν προστατεύει επαρκώς την πνευματική δημιουργία. Υπενθυμίζουμε πάντως, πως το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων επηρεάζει γενικά και τους χώρους μαζικής εστίασης, δηλαδή επιχειρήσεις τροφίμων, εστιατόρια και ξενοδοχεία, που έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι τα έξοδά τους έχουν αυξηθεί δραματικά με κίνδυνο να μην παίζονται ελληνική μουσική ή ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια.

Οι υπογράφοντες την τροπολογία για το Μουσείο του Κιλελέρ τόνισαν πως τώρα αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια ώστε το μουσείο να γίνει ζωντανό, διαδραστικό και σύγχρονο και να προσφέρει θέσεις εργασίας αλλά και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ώστε να γίνει πόλος έλξης για τα σχολεία και ν΄ αναδείξει τους αγώνες των αγροτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το δήμο Κιλελέρ.

Σε δηλώσεις της πάντως η κ. Βαγενά εξέφρασε την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά της για τη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το γεγονός ότι σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το άρθρο της τροπολογίας και έκανε λόγο για «μικροψυχία», επισημαίνοντας ότι «η ιστορία θα μας κρίνει όλους».

[ypaithros.gr]