ΛΑΡΙΣΑ

«Η Μυρτώ έχει 100% αναπηρία αλλά συνεχίζω να ελπίζω» δηλώνει η μητέρα της

η-μυρτώ-έχει-100-αναπηρία-αλλά-συνεχίζω-475104

Η ώρα της επιστροφής της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη στο σπίτι της, φτάνει, ωστόσο η μητέρα του κοριτσιού που κακοποιήθηκε βάναυσα το 2012 στην Πάρο, υπενθυμίζει ότι το παιδί της βρίσκεται σε μία θέση με 100% αναπηρία.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποκατάστασης και αποθεραπείας της Μυρτούς, η οποία επί τρία χρόνια παρέμενε αφιλοκερδώς στο κέντρο αποκατάστασης Animus στη Λάρισα.

Οι ειδικοί διαβεβαίωσαν ότι η Μυρτώ «σωματικά κρίνεται ικανή για αποχώρηση», ενώ ο πρόεδρος του κέντρου αποκατάστασης Αχιλλέας Νταβέλης διευκρίνισε πως δεν θα λάβει ακόμη εξιτήριο, αλλά θα φιλοξενείται στο κέντρο αποκατάστασης όσο χρειαστεί, έως ότου βρεθεί ο τρόπος ώστε να μεταφερθεί στο σπίτι της με ασφάλεια.

Η μητέρα του κοριτσιού, Μαρία Κοτρώτσιου, η οποία εδώ και πέντε χρόνια ζει τον εφιάλτη που κάθε γονιός απεύχεται, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Μυρτώ «δεν μιλάει, δεν κινείται δεν τρώει» και πρόσθεσε ότι: «σήμερα όταν λέμε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εννοούμε πως σωματικά είναι ικανή για να φύγει από το κέντρο αποκατάστασης. Η αποκατάσταση δεν είναι όπως ένα ίδρυμα όπου μπαίνει κάποιος μέσα εφόρου ζωής. Αποκατάσταση σημαίνει πως οι γιατροί προσπαθούν να ενδυναμώσουν το σώμα, ούτως ώστε να μην κινδυνεύει άμεσα».

Η ίδια, τόνισε ότι η μεταφορά της κόρης της στο σπίτι είναι «μια ευκαιρία ώστε να ζει όσο μπορεί στο κλίμα που μεγάλωσε και την ευχαριστεί». Υπογράμμισε ότι συνεχίζει να ελπίζει ότι θα δει τη Μυρτώ να γίνεται καλύτερα, ενώ ζήτησε από το κράτος να προσφέρει «τα αυτονόητα όπως είναι ιατρική νοσοκομειακή και θεραπευτική περίθαλψη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίνης σημείωσε, πως η παρουσία του ίδιου στη Λάρισα ώστε να γίνει η συζήτηση με τη μητέρα της Μυρτούς για την επόμενη ημέρα «είναι ένα παράδειγμα πως ο οργανισμός αλλάζει και δίνει έμφαση στον άνθρωπο».

Επίσης ο κ. Μπερσίνης ενημέρωσε, πως με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα του οργανισμού να συνάπτει συμβάσεις με Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καλύπτονται άτομα που είτε έχουν νοητική στέρηση, ή άλλες καταστάσεις υγείας όπως είναι της Μυρτούς. «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για κάθε πολίτη που βρίσκεται σε αδυναμία. Μέρα με την ημέρα προσθέτουμε στις παροχές του οργανισμού κατάλληλες παροχές υγείας προς όλους», πρόσθεσε.

Στις 22 Ιουλίου 2012, η 15χρονη τότε Μυρτώ εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένη και σεξουαλικά κακοποιημένη στην παραλία της Νέας Χρυσής Ακτής, στην Πάρο.

Δράστης της επίθεσης ήταν ο πακιστανικής καταγωγής Αχμέτ Βακάς, ο οποίος εργαζόταν ως κηπουρός σε ξενοδοχείο της περιοχής και τελικά ομολόγησε την πράξη του στις αρχές. Το κορίτσι αρχικά νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό και στη συνέχεια σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στις ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ χρειάστηκε να υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου