ΛΑΡΙΣΑ

Αθρόες «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων καταγγέλλουν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

αθρόες-ελληνοποιήσεις-αμνοεριφίων-498987

Ανεξέλεγκτες «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων και παραπλάνηση των Ελλήνων καταναλωτών, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, υποστηρίζοντας ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40%.

Εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «φέτος τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια μπορεί κάποιος να τα εντοπίσει μόνο με το κιάλι».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, υποστηρίζει ότι εδώ και ένα μήνα μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα ζωντανά ζώα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα οποία σφάζονται χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου και στη συνέχεια πωλούνται σε χαμηλές τιμές ως ελληνικά.

«Παραπλανούν τους Έλληνες καταναλωτές, παίζουν με την υγεία του αφού του δίνουν αμφιβόλου ποιότητας προϊόν και οδηγούν τον κτηνοτροφικό κλάδο σε αφανισμό» τόνισε.

Όπως εξήγησε ότι η μειωμένη παραγωγή αμνοεριφίων φέτος είναι αποτέλεσμα του βαρέως χειμώνα (παγετός Ιανουαρίου), με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου. Πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν «γονατίσει» οικονομικά. «Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στην καλύτερη των περιπτώσεων είμαστε ίσα βάρκα, ίσα νερά. Πέρυσι με το ζόρι ισοφαρίσαμε το κόστος παραγωγής, ενώ δυστυχώς δεν ήταν λίγοι οι κτηνοτρόφοι που μπήκαν μέσα, βάζοντας και από την τσέπη τους» σημείωσε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ/κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ το κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε. Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι γυρνούν την πλάτη τους στην παραγωγή αμνοεριφίων και έχουν στραφεί περισσότερο στην γαλακτοπαραγωγή, πεδίο στο οποίο μπορεί οι τιμές να φθίνουν, ωστόσο καλύπτουμε τουλάχιστον τα έξοδά μας».

Με τη φράση «φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ», ο κ. Παλάσκας σημείωσε ότι οι τιμές που πουλά ο κτηνοτρόφος κυμαίνονται στα 4,80-5 ευρώ/κιλό, με το κόστος παραγωγής στα 6 ευρώ, τον ΦΠΑ στο 1,20 ευρώ και τα έξοδα σφαγείου στο 1 ευρώ. «Αν φέτος τα ελληνικά αμνοερίφια είναι λιγοστά, εκτιμώ ότι το Πάσχα του 2018, απλώς δεν θα υπάρχουν» τόνισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου