ΛΑΡΙΣΑ

Ποιός ήταν ο Βρατσάνος το όνομα του οποίου πήρε η νέα σήραγγα στα Τέμπη

ποιός-ήταν-ο-βρατσάνος-το-όνομα-του-οπο-506606

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τα ονόματα από τις σήραγγες στα Τέμπη πριν τα εγκαίνια και μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Συγκεκριμένα, τα ονόματα που επελέγησαν είναι: Αντώνης Βρατσάνος, Μαρίνος Αντύπας και Ρήγας Φεραίος.

Ο Μαρίνος Αντύπας ήταν δάσκαλος και πρωτοστάτησε στην εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ. Ο Ρήγας Φεραίος από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του νεότερου Ελληνισμού και ένα ιδιαίτερα ελεύθερο πνεύμα.

Ο Αντώνης Βρατσάνος όμως, το πραγματικό του όνομα ήταν Αγγελούλης, ήταν μία ξεχωριστή περίπτωση.

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1919 και πέθανε στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου 2008. Θρυλικός δυναμιτιστής και σαμποτέρ του ΕΛΑΣ αλλά και αξιωματικός του ΔΣΕ. Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο συμμετείχε στο Αλβανικό Μέτωπο ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Μετά την παράδοση της Ελλάδας ο Αγγελούλης έγινε μέλος του ΕΑΜ.

Αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης, καθώς συμμετείχε στα πλέον σημαντικά σαμποτάζ, ανάμεσα σε αυτά και η ανατίναξη τρένου στην κοιλάδα των Τεμπών που κατευθυνόταν στο Ανατολικό Μέτωπο τον Φεβρουάριο του 1944. Στα τέλη του 1944-αρχές του 1945 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Βροντάει ο Όλυμπος» από τις κομματικές εκδόσεις του ΚΚΕ.

Περνά στις γραμμές του ΔΣΕ στον εμφύλιο ως αξιωματικός, αντισυνταγματάρχης μηχανικού. Με την ήττα και την υποχώρηση ο Αγγελούλης βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη Ρουμανία.

Ποιός ήταν ο Βρατσάνος το όνομα του οποίου πήρε η νέα σήραγγα στα Τέμπη

Το 1956, την εποχή της ηγεμονίας Χρουτσόφ, διαφώνησε με την απέξω επέμβαση στα εσωτερικά του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα η νέα καθοδήγηση του κόμματος να τον διαγράψει (Κολιγιάννης).

Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά τη δικτατορία του 1967-1974 και συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, και με τον μετέπειτα Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από την πολιτεία, ο Αγγελούλης αρνήθηκε να υποβάλει αίτηση αναγνώρισης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι άλλοι συναγωνιστές του δεν είχαν παρόμοια προνόμια.

To 2007 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον παρασημοφόρησε για την αντιστασιακή του δράση. Πέθανε τον Νοέμβριο του 2008 και κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία.

[thessaliatv.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου