ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Οι σήραγγες των Τεμπών έχουν ισχυρό συμβολισμό

τσίπρας-οι-σήραγγες-των-τεμπών-έχουν-ι-506738

Μηνύματα για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης της Σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι).

«Έχουμε διανύσει πολύ δύσκολο δρόμο, είμαστε στα τελευταία μέτρα αυτού του δύσκολου δρόμου, αυτής της ανηφόρας. Δεν πρόκειται να κουραστούμε ούτε να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κλείσιμο της δύσκολης αυτής συγκυρίας θα σηματοδοτηθεί κι από το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, «το κλείσιμο της αξιολόγησης, που είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά».

«Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα επιτέλους κατακτά μια συνολική συμφωνία που της ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από τα προγράμματα της οικονομικής επιτροπείας και παρά τις “Κασσάνδρες” ανακτά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της, με τις δικές της δυνάμεις».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό είναι το μήνυμα που συμβολικά δίνεται σήμερα, ότι «ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και κανείς δεν θα καταφέρει στο τέλος να μας εμποδίσει».

«Η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί τον πιο ισχυρό συμβολισμό ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της»

«Αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι ακόμα και σε δύσκολες περιόδους η σοβαρή δουλειά, η επίγνωση της ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, στο δημόσιο συμφέρον μπορεί τελικά να φέρει θετικό και παραγωγικό αποτέλεσμα», τόνισε, εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντα αυτονόητο για τη χώρα μας, τα χρόνια πριν την κρίση οι τεράστιες υπερβάσεις, η αδιαφάνεια, η ανυπαρξία γραμμών προστασίας του Δημοσίου δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Και αυτό συνέβαινε, όπως πρόσθεσε, γιατί υπήρχε μια περίεργη αντίληψη για την αξιοποίηση των χρημάτων που εισέρρεαν από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί τον πιο ισχυρό συμβολισμό ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Είπε ακόμη, ότι τη στιγμή που η χώρα βγαίνει από μια περίοδο πολυετούς ύφεσης, είναι η ώρα να αναστοχαστεί το μέλλον, το μοντέλο της ανάπτυξης, το εθνικό σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Πρόσθεσε ότι αυτά είναι στενά συνδεδεμένα με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που αποτελούν τα αίτια της κρίσης και πως αν σχεδιαστούν με σύνεση θα αποτελέσουν τα εργαλεία για να βγούμε από την κρίση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης για το σαμποτάζ αμαξοστοιχίας των κατοχικών στρατευμάτων στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Τον Φεβρουάριο του 2015, μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της χώρας, κανείς δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκλήρωνε τα βαλτωμένα μεγάλα έργα», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Είπε επίσης ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα αντιμετωπιστούν σε τόσο μικρό διάστημα εμπλοκές, ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα τελειώσουν τα έργα. Σημείωσε δε ότι το αποτέλεσμα είναι συλλογική κυβερνητική δουλειά.

Στα Τέμπη και η επίτροπος περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου. Στο πλευρό της και ο Έλληνας εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για έργο όχι μόνο του παρόντος αλλά και των επόμενων γενεών, για ηράκλειο άθλο που επιτεύχθηκε με τη συμβολή και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, μίλησε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου.

Σημείωσε ότι το ταξίδι ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα πλέον γίνεται γρηγορότερο και πιο ασφαλές και πως οι δύο πόλεις έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους, αλλά και με την Ευρώπη.

Δήλωσε περήφανη ως Επίτροπος και σημείωσε ότι επισκέφθηκε πολλά έργα από αυτή τη θέση της και πως είναι σημαντικό να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Τόνισε ότι πρέπει επιδεικνύεται αλληλεγγύη και σε οικονομικούς όρους. Η συνοχή, είπε, είναι αυτό που μας κρατά ενωμένους ως Ευρωπαίους.

Η σήραγγα των Τεμπών είναι 6 χιλιόμετρα και θεωρείται η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων.

Πρόκειται για το έργο κατασκευής τμήματος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 25 χιλιομέτρων, τρεις δίδυμες υπερσύγχρονες σήραγγες που θα παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών, αλλά και τις γέφυρες που οδηγούν στις σήραγγες. Οι σήραγγες έχουν μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα, ενώ ξεχωρίζει αυτή των Τεμπών, η οποία είναι 6 χιλιόμετρα και θεωρείται η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM” η υπεύθυνη τύπου της κατασκευάστριας εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», Ειρήνη Ζαβρίδου, περιέγραψε το κατασκευαστικό κομμάτι των έργων και εξήγησε γιατί η υλοποίησή του θα αλλάξει την οδική συμπεριφορά των οδηγών, θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια και θα μειώσει το χρόνο μετακίνησης. “Εμείς είμαστε έτοιμοι, σύμφωνα και με την σύμβασή μας, από τις 31 Μαρτίου.

Την Παρασκευή το πρωί θα ανοίξει ο δρόμος για τους οδηγούς. Παραδίδονται 25χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 11 χλμ είναι δίδυμες σήραγγες – υπάρχει ξεχωριστός κλάδος ανά κατεύθυνση – και 14 χιλιόμετρα ανοικτός αυτοκινητόδρομος. Οι σήραγγες είναι από τις μεγαλύτερες όσον αφορά το πλάτος τους της Ευρώπης, έχουν δύο πλήρεις λωρίδες από 3 μέτρα και 70 εκατοστά και μία Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Κάθε 300 μέτρα υπάρχει έξοδος διαφυγής σε περίπτωση έκτακτων συμβάντων. Έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Επειδή οι εργασίες, εκεί που γίνονταν δεν ήταν ορατές από όλους τους οδηγούς, οι περισσότεροι δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος του έργου», σχολίασε η κ. Ζαβρίδου.

Το νέο έργο θα μειώσει κατά 20 λεπτά το χρόνο διαδρομής Θεσσαλονίκη Λάρισα. Όπως τόνισε η κ. Ζαβρίδου από τη μέρα έναρξης του νέου οδικού τμήματος η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών θα απαγορεύεται.

Θα έχουμε μείωση του χρόνου της διαδρομής από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα κατά 20 λεπτά.

Το παλιό κομμάτι του δρόμου, από τον Ευαγγελισμό μέχρι τη Σκοτίνα, ο δρόμος που παρακάμπτει το νέο έργο, θα είναι στη διαχείριση της “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” για τη λειτουργία και τη συντήρησή του όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, με την έναρξη λειτουργίας των σηράγγων θα απαγορεύεται μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών, κάτι που θα επιφέρει μεγάλη βελτίωση στο οικοσύστημα της περιοχής. Δεν θα είναι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας όπως θα είναι τα άλλα τμήματα” επισήμανε η υπεύθυνη τύπου της κατασκευάστριας εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

[PROTOTHEMA.GR]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου