ΛΑΡΙΣΑ

Ανάσα ζωής για τους ογκολογικούς ασθενείς της Θεσσαλίας από τη δωρεά Νιάρχου

ανάσα-ζωής-για-τους-ογκολογικούς-ασθε-509433

Στο τελικό της στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εγκατάστασης του νέου γραμμικού επιταχυντή στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στο πλαίσιο της ανεκτίμητης δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Τις επόμενες εβδομάδες η εγκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί και, αφού προηγηθεί η απαραίτητη εκπαίδευση των γιατρών, ακτινοφυσικών, τεχνολόγων και νοσηλευτών του τμήματος, προβλέπεται η κλινική λειτουργία του νέου ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος, εντός του προσεχούς καλοκαιριού.

Με στόχο τη συμβολή του στη θεραπεία καρκινοπαθών σε ολόκληρη τη χώρα, το Ίδρυμα υλοποιεί πλέον την απόφασή του για τη δωρεά 10 γραμμικών επιταχυντών σε δημόσια νοσοκομεία, συνολικού κόστους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Ετσι, μέχρι τις αρχές του 2018, θα έχουν εγκατασταθεί τα νέα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, εκτός από το ΠΓΝΛ, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «Αττικό» (2 μηχανήματα), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (2 μηχανήματα) και στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» (2 μηχανήματα).

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Στον ειδικό χώρο που δημιουργείται εντός του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επικρατεί αυτές τις μέρες ένας οργασμός δουλειάς, προκειμένου, με την τελική του διαμόρφωση, να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες τόσο των ασθενών, όσο και του εξειδικευμένου προσωπικού που θα τους εξυπηρετεί.

Τις προσεχείς τρεις εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του γραμμικού επιταχυντή, καθώς και η απαραίτητη ευθυγράμμιση για την ομογένεια της δέσμης ακτινοβολίας, αλλά και η δοσιμετρία του μηχανήματος με τον ποιοτικό έλεγχο από τεχνική εταιρία.

Με την επίσημη παράδοση του μηχανήματος θα ακολουθήσει, για τουλάχιστον έναν μήνα, η εκπαίδευση του προσωπικού – γιατρών, τεχνολόγων, ακτινοφυσικών και νοσηλευτών – από την εταιρία Elekta, πριν ξεκινήσει η κλινική λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι απαιτείται νωρίτερα η αλλαγή του σχεδιασμού διαχείρισης των ασθενών, σύμφωνα με τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο μηχάνημα, προκειμένου να «τρέξει» ομαλά το πρόγραμμα των ακτινοθεραπειών.

«Δεν υπάρχει είδος θεραπείας που να μην μπορεί να κάνει ο υπερσύγχρονος νέος γραμμικός επιταχυντής», εξηγεί ο συντονιστής διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ακτινοθεραπείας στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Κύργιας.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Εξηγώντας παράλληλα την τεράστια βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς της ευρύτερης περιοχής που θα σημάνει η πλήρης λειτουργία του νέου μηχανήματος, ο κ. Κύργιας εστιάζει στη μείωση της λίστας αναμονής, που σήμερα φτάνει τους 3,5 έως και 4 μήνες, σε 2 ή και 1,5 μήνα, καθώς από τα περίπου 40 εισιτήρια – εξιτήρια ασθενών που καταγράφονται σήμερα, θα πραγματοποιούνται πλέον 70 μέχρι 100 ημερησίως!

Στην παραπάνω εξέλιξη θα συμβάλει και το γεγονός ότι θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία και το υπάρχον ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, το οποίο τεχνικά χαρακτηρίζεται αξιοπρεπές και του οποίου το τακτικό, μηνιαίο σέρβις θα συνεχιστεί, προκειμένου να μην υπάρχει στο άμεσο μέλλον κανένα κενό στη λειτουργία του συστήματος και καμία αναμονή των ασθενών.

Εν τω μεταξύ, το παλαιότερο, τρίτο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα που υπάρχει στο τμήμα, πάντα σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και την εταιρία Elekta, θα χρησιμοποιηθεί για την ανανέωση του εξοπλισμού στον γραμμικό επιταχυντή που λειτουργεί στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Αξιο αναφοράς είναι και το γεγονός που επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του ΠΓΝΛ, Μαρία Τόλια, ότι «το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει αναλάβει και το κόστος της εκπαίδευσης του προσωπικού, μια εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό– οι ακτινοφυσικοί έχουν μεταβεί, για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο-, καθώς και την επίσκεψη ξένων καθηγητών, οι οποίοι και αξιολογούν τη δουλειά μας».

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Πάντως, με δεδομένο ότι στο νέο σύστημα σχεδιασμού του πλάνου θεραπείας κάθε ασθενούς, τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά και όλα τα στοιχεία θα μεταβιβάζονται on line στον γραμμικό επιταχυντή, μια διαδικασία ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα, καθίσταται απαραίτητη η γραμματειακή υποστήριξη του τμήματος με 2 γραμματείς, ώστε να μην αναγκάζονται οι γιατροί να εκδίδουν ακόμα και τα χρεωστικά του ΕΟΠΥΥ.

Απαραίτητη είναι επίσης η ενίσχυση του προσωπικού του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος με 2 επικουρικούς γιατρούς, η προκήρυξη μιας επιπλέον θέσης Επιμελητή, αφού πρόσφατα αποχώρησε μία γιατρός και πλέον εργάζονται 3 αντί των 5 Επιμελητών ΕΣΥ που προβλέπονται.

Ζητείται επίσης από τη διοίκηση του νοσοκομείου να εκτιμήσει τη δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης του προσωπικού με ορισμένους ειδικευόμενους, μέσω μεταφοράς του σχετικού κωδικού από κεντρικά νοσοκομεία της χώρας, όπου οι αντίστοιχες θέσεις δεν έχουν καλυφθεί.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, δεσμεύεται με δήλωσή του στην «Ε», ότι αποτελεί μέριμνά του η ενίσχυση του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος με προσωπικό.

Ο κ. Νάνος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στόχος μας είναι να προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και να εξυπηρετήσουμε όσο περισσότερους ασθενείς γίνεται. Προς την κατεύθυνση αυτή θα ενισχύσουμε με πρόσθετο προσωπικό το τμήμα ακτινοθεραπείας».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη δωρεά, ο κ. Νάνος τονίζει ότι «είναι σημαντική η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, δεδομένου ότι το μηχάνημα για τις ακτινοθεραπείες, η διαμόρφωση των χώρων, η εκπαίδευση του προσωπικού και γενικά όλες οι εργασίες για το τελικό λειτουργικό στάδιο, είναι μια επένδυση που αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικότερη όμως είναι κι η προσφορά στους ογκολογικούς ασθενείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις ακτινοθεραπείες στον τόπο τους, χωρίς κόπο και κόστος που σήμερα πληρώνουν.

Μετά τη δωρεά το Πανεπιστημιακό θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει περίπου 500 νέους ασθενείς, ενώ υπολογίζουμε ότι και το παλαιό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα θα συνεχίσει να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες σε 300 ασθενείς».

Καταλήγοντας, ο διοικητής των νοσοκομείων επισημαίνει ότι «ελπίζουμε να αποδώσουν οι προσπάθειες για την ένταξη και άλλων έργων στο ΕΣΠΑ που εκκρεμούν για έγκριση, ύψους 4,8 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να ανανεωθεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα Νοσοκομεία της Λάρισας, επ’ ωφελεία των πολιτών της Κεντρικής Ελλάδας που μας εμπιστεύονται το πολυτιμότερο αγαθό: Την υγεία τους».

ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ

Η οριστική εγκατάσταση και η κλινική λειτουργία του νέου γραμμικού επιταχυντή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα είναι ο θετικός επίλογος ενός αιτήματος που χρονολογείται από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας και το οποίο πέρασε από χιλιάδες κύματα μέχρι να υλοποιηθεί.

Η αγορά του έγινε προσπάθεια να ενταχθεί σε προηγούμενο ΕΣΠΑ, τελικά απεντάχθηκε, ενώ υπήρξε κάποια στιγμή ο κίνδυνος να μην προχωρήσει το συνολικό πρόγραμμα του Ιδρύματος, λόγω της γνωστής αναβλητικότητας και κωλυσιεργίας του κεντρικού κράτους.

Θα πρέπει επιπρόσθετα να επισημανθεί ο καίριος ρόλος που έπαιξε ο πρώην βουλευτής Λάρισας και υφυπουργός, Αστέριος Ροντούλης, ο οποίος πρότεινε με επιστολή του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τη συγκεκριμένη δωρεά προς το ΠΓΝΛ, δίνοντας κατά κάποιον τρόπο και το έναυσμα στους υπεύθυνους του Ιδρύματος να μελετήσουν την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος στην τεράστια, σημερινή του έκταση.

Γιατί, στην Ελλάδα, οι ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 46.000 ανά έτος. Από αυτούς, 28.000-30.000 άνθρωποι χρειάζονται ακτινοθεραπεία, αλλά λόγω της έλλειψης μηχανημάτων καθώς και των μεγάλων χρόνων αναμονής για έναρξη θεραπείας, τελικά λαμβάνουν ακτινοθεραπεία περίπου 24.000. Στη χώρα μας, αναλογούν 3,8 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι περίπου 6.

Ψυχροί αριθμοί μεν που καταδεικνύουν δε την τεράστια αξία αυτής της δωρεάς, από την οποία θα ωφεληθούν οι ογκολογικοί ασθενείς της ευρύτερης περιοχής, στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου