ΛΑΡΙΣΑ

Νέα δεδομένα για το έμβρυο. Η εγκυμοσύνη «έπρεπε» να διακοπεί

νέα-δεδομένα-για-το-έμβρυο-η-εγκυμοσύν-530748

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του εμβρύου, που βρέθηκε νεκρό στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στη χωματερή της Λάρισας, δημιουργεί η ιατροδικαστική έκθεση.

Έκθεση που – σύμφωνα με πληροφορίες – επιβεβαιώνει την πρόθεση των γονέων αλλά και όλων όσοι τους βοήθησαν, να διακόψουν την εγκυμοσύνη ενώ δεν έχουν απαντηθεί ακόμη τα ερωτηματικά για τους λόγους που τους οδήγησαν, να κλείσουν το νεκρό έμβρυο σε μια σακούλα και να το πετάξουν στον κάδο ανακύκλωσης.

Η έρευνα της αστυνομίας προς το παρόν πέφτει πάνω σε «κλειστά στόματα» ενώ η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αφού κατά την ιατροδικαστική εξέταση, στον ομφάλιο λώρο του νεκρού εμβρύου εντοπίσθηκε και το ειδικό «τσιμπιδάκι» («μανταλάκι») που χρησιμοποιείται κατά τον τοκετό.

Απόδειξη που σημαίνει ότι, η διακοπή της κύησης έγινε με τη βοήθεια ειδικών, όπως γιατρός ή μαία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο θάνατος του εμβρύου ήταν ενδομήτριος και οι κακώσεις προήλθαν μεταθανάτια, αφού το έμβρυο πετάχτηκε στον κάδο ανακύκλωσης, συμπιέσθηκε στο απορριμματοφόρο για να καταλήξει στη διαλογή όπου βρέθηκε τελικά από εργαζόμενη, εκεί όπου γίνεται ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών.

Οι μεταθανάτιες κακώσεις μπορεί να οφείλονται και στην επέμβαση που προηγήθηκε για να βγει το έμβρυο, που οι εμπλεκόμενοι πέταξαν σε μια σακούλα μαζί με τον ομφάλιο λώρο και τμήμα του πλακούντα. Εξέλιξη που μαρτυρά πως όλα έπρεπε να γίνουν «κρυφά», με «μη νόμιμη» διαδικασία και ότι η εγκυμοσύνη «έπρεπε» να διακοπεί για λόγους που μάλλον δεν αφορούν στη δημοσιότητα.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας και του Τμήματος Ελασσόνας συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό της μητέρας, ενώ από τις εργαστηριακές εξετάσεις θα αποδειχθεί και η αιτία θανάτου. Για την ακρίβεια θα αποδειχθεί ή θα διαψευσθεί η τεχνητή διακοπή της κύησης.

ΔΙΑΛΟΓΗ

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις καθώς μετά τη διακοπή της κύησης, γονείς ή εμπλεκόμενοι – άγνωστο γιατί – πέταξαν το νεκρό έμβρυο (σ.σ. άρρεν στο φύλο, 4 έως 5 μηνών σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση) σε κάδο ανακύκλωσης.

Έμβρυο που κατέληξε στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) στη χωματερή της Λάρισας, με την εργαζόμενη στην ταινία διαλογής, ανοίγοντας μια κοινή σακούλα, να παθαίνει σοκ αφού αντί για σκουπίδια, αντίκρισε το μακάβριο θέαμα.

Η ΕΛ.ΑΣ. εστιάζει την έρευνα σε περιοχές της Ελασσόνας, με βάση και το δρομολόγιο του απορριμματοφόρου, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο ΚΔΑΥ είχε ολοκληρωθεί η διαλογή ανακυκλώσιμων από το Κέντρο της Λάρισας και δεν είχε ξεκινήσει η διαλογή υλικών από τα Φάρσαλα.

Να διευκρινισθεί πως η αποκομιδή, σύμφωνα πάντα με το δρομολόγιο του απορριμματοφόρου, έγινε σε δυο φάσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τα ανακυκλώσιμα να καταλήγουν στο ΚΔΑΥ, τη Δευτέρα το πρωί που αποκαλύφθηκε η υπόθεση.

ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΣ

Η απόφαση των εμπλεκομένων σε αυτή την πρωτόγνωρη για τα τοπικά χρονικά υπόθεση να πετάξουν το νεκρό έμβρυο στο μπλε κάδο της ανακύκλωσης εκτιμάται πως δηλώνει και την αγωνία τους, το μυστικό να παραμείνει επτασφράγιστο.

Αυτό βεβαίως ήταν και το «λάθος» αφού ο εντοπισμός τελικά του νεκρού εμβρύου, εμπλέκει εκ των πραγμάτων και τις διωκτικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης και δη το «μανταλάκι» στον ομφάλιο λώρο επιβεβαιώνουν το «παράνομο» της πράξης που έγινε είτε σε σπίτι είτε σε χώρο με εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση η αποβολή προκλήθηκε με τη βοήθεια ειδικού ή ειδικών. Όταν ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές και οι ιστολογικές εξετάσεις τότε θα απαντηθεί και η αιτία θανάτου του εμβρύου και κυρίως θα επιβεβαιώσουν ή όχι την τεχνητή διακοπή της κύησης.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

Μαιευτήρες – γυναικολόγοι, μιλώντας στην «Ε», εστίασαν στο «μανταλάκι» που βρέθηκε στον ομφάλιο λώρο διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν είναι απαραίτητο η πράξη να έγινε σε κλινική και από γιατρό, μπορεί να έγινε και σε σπίτι, από άνθρωπο που διαθέτει γνώσεις».

Σημειώνοντας επίσης ότι με βάση την «ηλικία» του εμβρύου ακολουθείται το πρωτόκολλο, που προβλέπεται σε ΦΕΚ. Με όριο τις 24 εβδομάδες για παράδειγμα, σε μεγαλύτερη ηλικία το νεκρό έμβρυο αποδίδεται στους γονείς για την ταφή ενώ σε μικρότερη ηλικία, ακολουθείται άλλη διαδικασία στην οποία δεν εμπλέκονται οι γονείς αλλά η κλινική ή το νοσοκομείο.

Να διευκρινισθεί ότι η ενδεχόμενη τεχνητή διακοπή της κύησης μπορεί να έγινε μετά από υπόδειξη γιατρών, λόγω επιπλοκών, για λόγους υγείας της μέλλουσας μητέρας κλπ. Γιατροί υπενθυμίζουν επίσης ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο η διακοπή της κύησης με ιατρική υπόδειξη αλλά και πάλι δεν εξηγείται το γεγονός γιατί το νεκρό έμβρυο, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μικρότερο των 24 εβδομάδων, κατέληξε στον κάδο ανακύκλωσης.

* Να σημειωθεί ότι η αστυνομική έρευνα – που βρίσκεται σε εξέλιξη – εστιάζει και σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, ενώ χθες εξετάσθηκε και το δρομολόγιο που ακολούθησε το απορριμματοφόρο σε περιοχές της Ελασσόνας.

ΠΗΓΗ: Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου