ΛΑΡΙΣΑ

Όχι στην μεταφορά των διοδίων στα Τέμπη

όχι-στην-μεταφορά-των-διοδίων-στα-τέμπ-808734

Αρνητικό ήταν το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην μεταφορά των διοδίων στα Τέμπη. Συγκεκριμένα το σώμα γνωμοδότησε αρνητικά στη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Κατασκευή και λειτουργία οδικού τμήματος από ανισόπεδο κόμβο Τεμπών έως ανισόπεδο κόμβο Ραψάνης κατόπιν αιτήματος της κατασκευάστριας εταιρείας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην τοποθέτησή του σημείωσε τα εξής: «Σύμφωνα με την σύμβαση του 2007 δεν προβλεπόταν διόδια στα Τέμπη. Η σύμβαση αυτή αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013. Η νέα σύμβαση δίνει την δυνατότητα όταν ολοκληρωθεί το τμήμα Ευαγγελισμός – Ραψάνη και εφόσον εκλείπουν οι περιβαλλοντικοί λόγοι να μετακινηθούν διόδια. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας εισηγήθηκαν αρνητικά στην μεταφορά των διοδίων στο ύψος της αρχής της κοιλάδας των Τεμπών. Και αυτό γιατί πρώτον δεν εκλείπουν οι περιβαλλοντικοί λόγοι (πρέπει να προστατευτεί η κοιλάδα των Τεμπών) και δεύτερον γιατί το Ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει μια βασική αρχή που ισχύει στους αυτοκινητοδρόμους με διόδια, με την οποία οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα για τη μετακίνησή τους σε παράπλευρο δίκτυο χωρίς διόδια. Το παράπλευρο δίκτυο είναι όπως καθοριζόταν από την σύμβαση του 2007 είναι το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, που διέρχεται μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών και το οποίο πρέπει να είναι διαθέσιμο χωρίς διόδια. Ο δρόμος της κοιλάδας των Τεμπών είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκεται σε ζώνη NATURA και πρέπει να διαφυλαχθεί περιβαλλοντικά.

Η μεταφορά διοδίων στην είσοδο της κοιλάδας θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα έχει κονωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, επιπτώσεις στην πρόσβαση των τουριστών-επισκεπτών στα μνημεία της περιοχής, στην απασχόληση κ.α. Για όλους αυτούς τους λόγους απαντούμε αρνητικά.

Να τονιστεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι γνωμοδοτικό όργανο. Η ευθύνη της τελικής απόφασης εναπόκειται στο αρμόδιο Υπουργείο. Οι υπηρεσίες μας είναι αρνητικές, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια είναι αρνητικά, άρα και το Υπουργεί θα πρέπει να αποφανθεί αρνητικά», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν ακόμη οι δήμαρχοι Τεμπών και Αγιάς κ.κ. Κώστας Κολάτος και Αντώνης Γκουντάρας οι οποίοι μετέφεραν τα αντίστοιχα αρνητικά ψηφίσματα των δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων τους και εξήγησαν τους λόγους που δεν πρέπει να μεταφερθούν τα διόδια στα Τέμπη. Αρνητικά τοποθετήθηκαν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Επιπρόσθετα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα συμπεράσματα της εισήγησής της σημειώνει τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω τα οποία προκύπτουν από την έκθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) και των συνημμένων σε αυτή γνωμοδοτήσεων και σχεδίων, εισηγούμαστε αρνητικά επί της Μ.Π.Ε για τους παρακάτω λόγους:

1) Δεν τεκμαίρετε η σκοπιμότητα του έργου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του. Επίσης το έργο είναι εντός της Κοιλάδας των Τεμπών η οποία προστατεύεται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία ως Αισθητικό Δάσος και ως περιοχή του Δικτύου Natura 2000. Η μη τεκμηρίωση του έργου από τον αρχικό σχεδιασμό θα δημιουργήσει προβλήματα υποβάθμισης των προστατευόμενων περιοχών της Κοιλάδας των Τεμπών.

2) Η εγκατάσταση και λειτουργία των διοδίων στο ύψος του οικισμού των Τεμπών αναμένεται να επηρεάσει τα υπό προστασία οικοσυστήματα σε μία οδό που όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης του έργου μετά τη λήξη της περιόδου Μελετών –Κατασκευών θα λειτουργήσει ως οδός ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου