ΛΑΡΙΣΑ

Καρχαρίας 250 κιλών στον Αγιόκαμπο

καρχαρίας-250-κιλών-στον-αγιόκαμπο-29664

Καλή ήταν η ψαριά προχθές για το αλιευτικό «Κωνσταντίνος» αφού ο καπετάνιος Βαγγέλης Αραπάκης μαζεύοντας τα δίχτυα, είδε ένα ψάρι 3 μέτρα μήκος και βάρους 250 περίπου κιλών.

Είχε έμπνευση φαίνεται να αφήσει τη Χαλκίδα και ως επαγγελματίας ψαράς να έρθει με τη μηχανότρατά του στη θάλασσα του Αγιοκάμπου Λάρισας και να ψαρέψει στις 62 οργιές βάθος (σ.σ.: μονάδα μέτρησης που αντιστοιχεί κάθε μία σε έξι πόδια). Φυσικά όταν βγήκε στο λιμάνι της περιοχής τα βλέμματα έπεσαν όλα επάνω, με τους ντόπιους να εκφράζουν την έκπληξή τους, για το μέγεθος του ψαριού.

«Πρόκειται για τον «Σαπουνά» όπως τον λέμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Δεν είναι πολύ συχνό να ψαρεύεις ένα τέτοιο ψάρι. Ωστόσο πρόκειται για κάτι που μας τυχαίνει ορισμένες φορές. Εγώ τουλάχιστον έχω πιάσει και μεγαλύτερο από αυτό» εξηγεί στην «Ε» ο καπετάνιος που βρίσκεται στη θάλασσα 30 συνεχόμενα χρόνια, από τότε που ενηλικιώθηκε.

Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη του διαδικτύου, την «Βικιπαίδεια», ο καρχαρίας προσκυνητής (επιστημονική ονομασία Cetorhinus maximus – Κητόρινος ο μέγιστος), γνωστός και ως παπάς ή σαπουνάς, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά το φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι 12 μέτρα και βάρος 19 τόνους, αν και σπάνια ξεπερνά τα 8 μέτρα μήκος και τους 5 τόνους βάρος.

Οι καρχαρίες προσκυνητές είναι ένα μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζουν σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστούν είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνοι τους. Οι καρχαρίες προσκυνητές δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους. Εδώ και καιρό είναι εμπορικά σημαντικό ψάρι, ως πηγή τροφής, λαδιού από το συκώτι, πτερυγίων καρχαρία και ζωοτροφής. Η υπερεκμετάλλευση έχει μειώσει τους πληθυσμούς του σε σημείο που ορισμένοι να έχουν προφανώς εξαφανιστεί και άλλοι να χρειάζονται προστασία.

«Πλούσιο μέρος ο Αγιόκαμπος»

Στον κάμπο δεν τυχαίνει πολύ συχνά να μιλάμε με καπετάνιους. Γι’ αυτό βρίσκουμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε μερικά πράγματα για το επάγγελμά τους. «Όπως όλη η ελληνική κοινωνία έτσι και εμείς δεν πάμε καλά. Η θάλασσα έχει ψάρια αλλά ο κόσμος δεν αγοράζει όπως αγόραζε. Τα έξοδά τους είναι πολλά και το ψάρι σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται πολυτέλεια» λέει και στέκεται στην περίπτωσή του: «Εγώ έχω 3 παιδιά και έχω έξι μήνες να τα δω. Είμαι από τη Χαλκίδα και περιφέρομαι σε όλη την Ελλάδα για να βγάλω μεροκάματο». Αυτές τις ημέρες στάθηκε τυχερός και με αφορμή την ψαριά που έβγαλε στον Αγιόκαμπο αναφέρει: «Ο Αγιόκαμπος είναι ένα πλούσιο και όμορφο μέρος. Κυρίως γιατί έχει φιλόξενους ανθρώπους. Οι ντόπιοι είναι σπουδαίοι και αξίζει αυτό το μέρος να αναπτυχθεί. Έχει όμορφη και γεμάτη θάλασσα».

Εν τέλει τον ρωτάμε για το πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμα του ψαρά. «Είναι δύσκολο όπως όλα τα επαγγέλματα στον κόσμο. Θέλω όμως να σταθώ στο εξής. Στους Έλληνες φαίνεται σκληρό. Εγώ χρειαζόμουν υπαλλήλους και δεν έρχονταν οι Έλληνες. Έχω μόνο Αιγύπτιους. Καμιά φορά τα ρίχνουμε όλα στην ανεργία. Ας ρίξουμε τα δίχτυα μας και αλλού και ίσως βγάλουμε κάτι» καταλήγει με νόημα ο καπετάνιος. Έμπειρος είναι, κάτι παραπάνω θα ξέρει…

Κώστας Γκιάστας (Ελευθερία)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου