ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Μια εβδομάδα πριν το όνειρο

μια-εβδομάδα-πριν-το-όνειρο-751552

Μόλις μία εβδομάδα απέμεινε για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα για τον 18χρονο Βολιώτη κολυμβητή Γιώργο Τζώρτζη που ανοίγει τα φτερά του για το μακρινό Σικάγο, όπου κέρδισε ακαδημαϊκή και αθλητική υποτροφία, για το πανεπιστήμιο της πόλης των ανέμων, ένα από τα κορυφαία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανάμεσα στα δέκα καλύτερα του κόσμου.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, ο 18χρονος αθλητής είχε τη σιγουριά ότι από το νέο έτος θα φοιτά στο Σικάγο, με την υποτροφία να έρχεται ιδιαίτερα νωρίς, μόλις στο πρώτο τρίμηνο της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ιδιαίτερα συνειδητοποιημένος και προσγειωμένος, ο Τζώρτζης, περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πώς άνοιξε ο δρόμος ένα νέο ταξίδι – γεμάτο γνώσεις, μάθηση και κολύμπι-, με ημέρα εκκίνησης, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

Κάτοικος Βόλου μέχρι τα 16 του, ο χαρισματικός αθλητής, που έχει πετύχει διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο, έχοντας εμπειρίες και με την Εθνική ομάδα κολύμβησης ξεκίνησε την καριέρα του στο ΝΟΒΑ, ωστόσο μεταπήδησε στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ, ως υπότροφος και οικότροφος του κολεγίου Ανατόλια, όπου παρακολούθησε διετές πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα.

Ο ίδιος σημειώνει: «Ήδη στα 16 μου είχα αποφασίσει ότι θέλω να επικεντρωθώ στο να γίνω δεκτός σε πανεπιστήμιο της Αμερικής, ενώ οι πανελλήνιες δε με ενδιέφεραν ιδιαίτερα. Στο κολέγιο Ανατόλια έκανα ένα πρόγραμμα στα αγγλικά και αποφάσισα να μη δώσω πανελλήνιες. Το πρόγραμμα, στο οποίο εντάχθηκε ήδη από τη χρονιά που θα πήγαινα κανονικά στη Β’ Λυκείου το αναγνωρίζουν περισσότερο στα ξένα πανεπιστήμια. Το συγκεκριμένο κολλέγιο βοηθά ιδιαίτερα, σε ότι αφορά την οργάνωση των αιτήσεων για μια θέση στο εξωτερικό. Άλλωστε έμενα μέσα στο σχολείο για δύο χρόνια, οπότε και έφυγα από τον Βόλο».

Αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου θα ακολουθήσει τον τομέα των Βιολογικών σπουδών, ο Τζώρτζης επισημαίνει: «Περισσότερο εγώ επέλεξα το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Μίλησα με τον προπονητή εκεί, ώστε να διαπιστώσω ποιο είναι το επίπεδο στην ομάδα κολύμβησης και έπειτα έκανα την αίτηση. Σίγουρα θα μπορούσα να κάνω και σε άλλα πανεπιστήμια αίτηση, αλλά το Σικάγο φημίζεται τόσο για την ακαδημαϊκή σταθερότερα πέρα από τις αθλητικές επιδόσεις ως κολέγιο. Γενικά, ήμουν συνειδητοποιημένος ως προς το γεγονός ότι αρχικά επιλέγω να ενταχθώ σε ένα πρόγραμμα, με πρώτο μέλημα τις ακαδημαϊκές δυνατότητες που θα μου προσέφερε».

Άλλωστε ο 18χρονος αθλητής συμπληρώνει: «Στην Αμερική, έχοντας μιλήσει με τον προπονητή και αρκετούς συμφοιτητές μου από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, διαπιστώνω ότι τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά από εδώ. Συνδυάζεις σπουδές και αθλητισμό – και στη συγκεκριμένη περίπτωση για εμένα κολύμβηση-, αλλά διαμορφώνεσαι ως άνθρωπος σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά, με ενδιαφέρουν οι σπουδές μου, αλλά δε θα σταματήσω να κολυμπώ. Εξάλλου ήθελα να βεβαιωθώ αρχικά, πριν κάνει τις αιτήσεις μου, ότι στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο υπάρχει μια αξιόλογη ομάδα. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία πρέπει να προσαρμοστώ, μεταξύ των οποίων οι συνεχόμενοι αγώνες, με άλλα πανεπιστήμια και οι γιάρδες, καθώς στην Αμερική δεν υπάρχουν μέτρα. Θεωρώ ότι μετά τον πρώτο καιρό που ίσως κάποια πράγματα θα είναι περίεργα για εμένα, θα μπορέσω να βρω τους ρυθμούς μου».

Ο Τζώρτζης δε ξεχνά να ευχαριστήσει τον ΠΑΟΚ, σύλλογο με τον οποίο έζησε έντονες στιγμές, ως μέλος της ομάδες, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να κολυμπά για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, θέτοντας παράλληλα τους στόχους του στο μέλλον: «Στον ΠΑΟΚ μου φέρθηκαν πολύ καλά, με αγκάλιασαν και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό. Δεν φεύγω από την ομάδα, θα έρχομαι να κολυμπάω στα πρωταθλήματα ΟΠΕΝ τα καλοκαίρια, όταν δεν θα υπάρχουν υποχρεώσεις με το πανεπιστήμιό μου. Πρώτος στόχος μου πάντως, σε ότι αφορά τα κολυμβητικά, είναι να βελτιωθώ στην ομάδα του Σικάγο, καθώς θα αλλάξουν όλα, σαν είδος προπόνησης. Είναι κάτι καινούριο που θέλω να δω πως θα πάει, ωστόσο στην ομάδα του ΠΑΟΚ και παλαιότερα του ΝΟΒΑ οφείλω την εξέλιξή μου, ως αθλητής. Φυσικά οι περισσότεροι αγώνες θα είναι στην Αμερική, εκεί θα με ενδιέφερε περισσότερο να κάνω καλές εμφανίσεις και χρόνους. Πάνω απ’ όλα, σαφώς με ενδιαφέρει η ακαδημαϊκή εξέλιξη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου