ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Με τη συνταγή του ΝΟΒΑ επιτυχίες και στην Εθνική

με-τη-συνταγή-του-νοβα-επιτυχίες-και-στ-774259

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Φουλ στις διοργανώσεις και στις διακρίσεις ήταν το φετινό καλοκαίρι για τη 17χρονη Βολιώτισσα πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης Βασιλική Κοφίδη, που με αρωγό τον προπονητή της και ομοσπονδιακό τεχνικό Κυριάκο Τάσιο κατέκτησε την κορυφή, σε Ευρώπη και κόσμο.

Τάμπερε, Βουδαπέστη και Γλασκώβη ήταν οι τρεις τοπ προορισμοί για την Βολιώτισσα συγχρονίστρια, που συμμετείχε αρχικά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων, έπειτα στο παγκόσμιο και ολοκλήρωσε τις φετινές τις αγωνιστικές υποχρεώσεις στη Γλασκώβη, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών.

Η πολυτάλαντη αθλήτρια του ΝΟΒΑ… και μεγαλύτερη σε ηλικία στην ομάδα συμμετείχε τόσο στο Ηellas Beetle Cup Καλλιτεχνικής κολύμβησης στη Σύρο, στα μέσα Ιουνίου που τράβηξε τα βλέμματα διεθνώς και απέσπασε πολύ καλές κριτικές ως προς την επιτυχημένη διοργάνωσή του, έδωσε Πανελλαδικές εξετάσεις, ξεκίνησε… ρώσικα, είχε πρωτιές με τον βολιώτικο σύλλογο στα Πανελλήνια πρωταθλήματα και έκανε τις χορογραφίες του ΝΟΒΑ για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις, σε συνεργασία με τον Κυριάκο Τάσιο και την αδερφή της Εβίτα!

Εξάλλου, όπως σημειώνει ο προπονητής της: «Η Σίλια (σ.σ. Βασιλική) δεν είναι μια αθλήτρια απλά των Εθνικών ομάδων, είναι πολυεργαλείο. Είναι η δύναμή μου, η βοηθός μου και τη συμβουλεύομαι, εκείνη και την αδερφή της σε ό,τι έχει να κάνει με όλα τα θέματα οργάνωσης και προγραμμάτων στην ομάδα. Έχει καταφέρει πάρα πολλά και είναι μόλις στα 17 της. Είμαστε και οι 3 μας, μια μεγάλη αθλητική οικογένεια».

Ακούραστη, η 17χρονη Βολιώτισσα, που κατέκτησε την πέμπτη θέση με την Εθνική ομάδα Νεανίδων, σε Ομαδικό και Κόμπο στο Τάμπερε της Φιλανδίας, ήταν στην 8άδα στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης και ήταν 4η και 5η με την Εθνική γυναικών στη Γλασκώβη βρέθηκε με τον προπονητή της κ. Τάσιο, στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και μίλησαν για την εξαιρετική χρονιά που έκανε και τις φιλοδοξίες της τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας για την χρονιά που ολοκληρώθηκε, η Κοφίδη σημείωσε: «Αρχίσαμε δυναμικά από την αρχή της χρονιάς, όσον αφορά στην προπόνηση. Στο Πανελλήνιο, ως ΝΟΒΑ, πήγαμε αρκετά καλά. Όσον αφορά την Εθνική ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς, αλλά προέκυψαν πολλά προβλήματα, με τα σχολεία και τις απουσίες, που μας δημιούργησε ένα μπέρδεμα. Παρότι χάσαμε δύο μήνες σχεδόν, αρκετά κοντά στους αγώνες, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, έχοντας καλές θέσεις σε Τάμπερε και Γλασκώβη, ενώ στη Βουδαπέστη βρεθήκαμε στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου».

Εντυπωσιασμένη ήταν η Κοφίδη από τις εγκαταστάσεις που συνάντησε σε όσες χώρες αγωνίστηκε, με την ίδια να σημειώνει: «Γενικότερα, όταν πηγαίνουμε τέτοιες αποστολές στο εξωτερικό και βλέπουμε πως είναι τα πράγματα εκεί, μας φεύγει το άγχος, χαλαρώνουμε. Είναι εκπληκτικές πραγματικά οι εγκαταστάσεις, μας κάνουν και πεισμώνουμε, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», με τον Κυριάκο Τάσιο να υπογραμμίζει: «Τα παιδιά δίνουν την ψυχή τους, εγώ κλαίω όταν βλέπω πώς δουλεύουν και το τι πετυχαίνουν».

Πλέον, η 17χρονη αθλήτρια του ΝΟΒΑ θα ανοίξει τα φτερά της, μετακομίζοντας στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει και τη φοιτητική της ζωή, βοηθώντας ωστόσο τον σύλλογό της, καθώς θα αγωνίζεται και την επόμενη χρονιά με το Βολιώτικο σωματείο. Παράλληλα σε επίπεδο Εθνικής η Κοφίδη θέτει ως ξεκάθαρο στόχο, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες, στο Τόκιο, το 2020: «Δε θέλω να αφήσω το ΝΟΒΑ, παρά το ότι θα είμαι στην Αθήνα, θα ανήκω σε αυτόν και θα αγωνίζομαι με την υπόλοιπη ομάδα. Από φέτος, σε επίπεδο Εθνικής θα βρίσκομαι μόνο στην κατηγορία των γυναικών, υπάρχει το Παγκόσμιο των γυναικών και από Σεπτέμβρη θα επικεντρωθούμε στην Ολυμπιάδα του Τόκιο, όπου θέλουμε να είμαστε παρούσες με το Ομαδικό: «Φυσικά, με πολλή δουλειά, γιατί είναι πολύ δύσκολο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο προπονητής της.

Η Κοφίδη απευθύνει πολλές ευχαριστίες σε όσους τη στήριξαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς: «Θέλω να ευχαριστήσω πέρα από την οικογένειά μου και την οικογένεια του ΝΟΒΑ και προσωπικά την κ. Παρασκευοπούλου γιατί είναι πάντα δίπλα μας, και μας βοηθάει. Όπως ακριβώς και ο κ. Κυριάκος (σ.σ. Τάσιος), που είναι κοντά μου από τα πρώτα βήματα. Επιπλέον και οι προπονήτριες της Εθνικής, που παρά τις δυσκολίες, προσπαθούν για το καλύτερο». Εξάλλου, ο κ. Τάσιος προσθέτει: «Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία συνολικά, άψογη. Ευχαριστώ πολύ και όλους τους προπονητές όλων των ομάδων, που δουλεύουν και βγαίνουν τόσο καλά αποτελέσματα».

Αναφερόμενη στις δυσκολίες της χρονιάς, που είχαν ως επιστέγασμα την ιδιαίτερα καλή παρουσία των Εθνικών ομάδων, η Κοφίδη συμπληρώνει: «Βγήκε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα γενικά, ανεβήκαμε σαν βαθμολογία, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στο άθλημα δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Θέλει γενικά πολύ δουλειά, να μη χάνεις έδαφος. Πρέπει να έχεις στόχους σε βάθος χρόνου», ενώ ο έμπειρος τεχνικός Κυριάκος Τάσιος προσθέτει: «Εμείς ως ερασιτέχνες πάμε να συναγωνιστούμε επαγγελματίες, όλες αυτές τις χώρες που παίρνουν τόσο εύκολα τα μετάλλια. Εκείνοι κάνουν προετοιμασία πραγματική, με στόχους εθνικούς. Εμείς, έχουμε γνώση, έχουμε θέληση, αλλά μας λείπει η στήριξη, σε επίπεδο πολιτείας. Μέσα στη χρονιά έγιναν πολιτικά παιχνίδια, που αφορούσαν τις απουσίες των παιδιών, με έναν νόμο απαράδεκτο, με τα παιδιά να φεύγουν εν μέσω προετοιμασιών. Χρειάζεται έναν γενικό εθνικό σχεδιασμό, ώστε να βρεθεί μια λύση. Ο αθλητισμός εξάλλου είναι η εικόνα ενός κράτους. Φέτος κάναμε την υπέρβαση».

Εξάλλου, ο κ. Τάσιος, με πικρία αναφέρει: «Βάσει των οικονομικών καταστάσεων και όπως έχουν διαμορφωθεί, πολλά παιδιά θεωρούν ότι τα αθλήματα και στην προκειμένη η συγχρονισμένη, δε θα τους προσφέρει τίποτα στο μέλλον. Είναι η τραγική αντίθεση, ο αθλητισμός πρέπει να καλλιεργείται γιατί δίνει τόσα πολλά στα παιδιά και δεν υπάρχει ένα στήριγμα, ώστε να έχουν κίνητρο γι’ αυτό που κάνουν. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο όπου κάθε αγώνας μετράει σαν έξοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό».

«Σημαντική η βοήθεια του Δήμου Βόλου»

Ο κ. Τάσιος, πολλά χρόνια αρχιπροπονητής του ΝΟΒΑ στο τμήμα καλλιτεχνικής κολύμβησης, μιλώντας για την φετινή επιτυχημένη πορεία της ομάδας επισημαίνει: «Ως ΝΟΒΑ είμαστε μια καινούρια ομάδα, με 16-17 παιδιά. Πήγαμε σε όλα τα πρωταθλήματα, έχοντας πρώτες-δεύτερες θέσεις σε όλες τις κατηγορίες. Συμμετείχαμε με μικρά παιδιά και στην κατηγορία των γυναικών, παίρνοντας και εκεί δεύτερες και τρίτες θέσεις. Γενικά, σα ΝΟΒΑ, έχουμε ένα μεγάλο καλό. Το κολυμβητήριο και όλους τους παράγοντες που συντελούν στο να έχουμε σταθερό χώρο προετοιμασίας. Ο Δήμος, οι υπάλληλοι και το προσωπικό του κολυμβητηρίου, οι συνάδελφοι προπονητές μας βοηθούν και τους χρωστάμε πολλά. Όλοι συμβάλλουν στο να πετύχουμε και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Εξάλλου, φέτος, είχαμε μια καλή συνεργασία με όλους και ο Δήμος μας στήριξε πάρα πολύ, όπως και όλα τα σωματεία. Δε ξέρω για ποιον να πρωτοπώ. Για να καταλάβετε… ο πρόεδρος του ΕΑΚ, ο κ. Οικονόμου… κουβάλησε μέχρι και μηχανήματα μαζί μας για να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας. Είναι σημαντικό να παίρνουμε τέτοιες βοήθειες. Περίτρανο παράδειγμα, όλες αυτές οι διοργανώσεις στο κομμάτι του υγρού στίβου, που έχουν μετατρέψει το Βόλο σε μια από τις καλύτερες πόλεις».

Σε ερώτηση για το τι τον κρατάει στο άθλημα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, συγκινημένος σημειώνει: «Είχα την τιμή να με επιλέξουν από την Ομοσπονδία, ως προπονητή στην ομάδα των Κορασίδων, για το μεσογειακό κύπελλο, που έγινε στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Φυσικά, θέλω να ευχαριστήσω και την έφορο του ΝΟΒΑ και της Ομοσπονδίας κ. Παρασκευοπούλου, ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ΝΟΒΑ και την συγχρονισμένη γενικά, αλλά και την κ. Τσερνέτσκα, ομοσπονδιακή τεχνικό. Αυτό που με κρατάει, είναι τόσο αυτά τα παιδιά των Εθνικών ομάδων που δουλεύαμε εννιά ώρες τη μέρα μαζί, όσο και τα παιδιά του ΝΟΒΑ που, ό,τι και να κάνω, όσες επαγγελματικές υποχρεώσεις και να έχω, ξέρω ότι δουλεύουν από πίσω, χάρις στη σοβαρότητα και στη διαγωγή τους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και συγκινητικό μαζί, δούλευα μαζί με την κ. Ευγενία Καφεντζή από τον ΑΝΟ Μεταμόρφωσης. Η ανταμοιβή μου ήταν οι επιδόσεις αυτών των παιδιών και ο λόγος που συνεχίζω να υπηρετώ πιστά αυτό το άθλημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου