ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

88… ανάσες για τα παιδιά της «Κιβωτού»

88-ανάσες-για-τα-παιδιά-της-κιβωτού-811373

Για 3η συνεχή χρονιά διοργανώνεται σήμερα Σάββατο 23 Ιουνίου ο κολυμβητικός Μαραθώνιος του Βόλου «Ιάσων Ζηργάνος», απόστασης 29, 11 και 5 χιλιομέτρων, με την εντυπωσιακή συμμετοχή 88 αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Η περσινή απόλυτη οργανωτική επιτυχία του φιλανθρωπικού μαραθωνίου κολύμβησης, που στήριξε το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου», τιμώντας παράλληλα και τον μεγάλο Βολιώτη κολυμβητή Ιάσονα Ζηργάνο, οδήγησε φέτος σε ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχών, με τους διοργανωτές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό επί μήνες ώστε να είναι πανέτοιμοι.

Φέτος οι συμμετέχοντες θα καλύψουν τρεις αποστάσεις οι οποίες διεξάγονται ως εξής: μία ξεκινώντας από το Χόρτο, μία ξεκινώντας από την Κάτω Γατζέα, διασχίζοντας τον Παγασητικό κόλπο, και μία ξεκινώντας από τα Πλατανίδια, καταλήγοντας στην κεντρική προβλήτα της Αγριάς.

Συγκεκριμένα, για τους 10 συμμετέχοντες στη μεγάλη διαδρομή των 29 χιλιομέτρων, η εκκίνηση θα δοθεί από την παραλία της περιοχής Χόρτο στις 6:30 το πρωί. Για τους κολυμβητές που θα ξεκινήσουν από την Κάτω Γατζέα το ραντεβού έχει δοθεί στις 11:30π.μ. ενώ η ώρα εκκίνησης από τα Πλατανίδια είναι η 1μ.μ.

Ο αγώνας και στις τρεις διαδρομές θα είναι με τη μορφή «costa a costa» με μέγιστη απόκλιση από τις ακτές 300 μέτρα. Θα υπάρχουν δύο σημεία ανεφοδιασμού των σκαφών για τη μεγάλη διαδρομή στην Κάτω Γατζέα και τα Πλατανίδια. Στα παραπάνω σημεία οι αθλητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα και δωρεάν τις παροχές σε νερό, ισοτονικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, μπάρες δημητριακών και μέλι. Επίσης στα ίδια σημεία θα υπάρχει χώρος σκιερός για ξεκούραση καθώς και πάγος.

Στη μεγάλη διαδρομή θα υπάρχει διαρκής συνοδεία στον κάθε αθλητή από καγιάκ και θα υπάρχουν και δύο μεγαλύτερα σκάφη υποστήριξης. Σημαντική θα είναι η βοήθεια της Λέσχης Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος, και της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών, που θα έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, συνοδεύοντάς τους άλλωστε στη διαδρομή.

Ο υπεραθλητής και δημιουργός της «Εxtra mile», Λευτέρης Παρασκευάς, βασικός διοργανωτής τόσο του κολυμβητικού μαραθώνιου όσο και αντίστοιχων φιλανθρωπικών, δήλωσε ικανοποιημένος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από το ενδιαφέρον που υπήρξε για τη διοργάνωση, αλλά και για το γεγονός ότι ο κολυμβητικός μαραθώνιος γίνεται θεσμός, βαδίζοντας πια στον τρίτο χρόνο υλοποίησής του.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου, ενώ η «Extra Mile», εθελοντικές ομάδες, οργανώσεις, αθλητικά σωματεία, ιδιώτες και φίλους του υγρού στίβου, είναι αρωγοί στη διοργάνωση στη μνήμη του Ιάσονα Ζηργάνου, για τη στήριξη του ιδρύματος της «Κιβωτού».

Ο συγκεκριμένος φιλανθρωπικός μαραθώνιος αγώνας κολύμβησης στηρίζει τη δράση του ιδρύματος «Κιβωτός του Κόσμου», που βρίσκεται στο Διμήνι και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά. Εκεί μάλιστα έγινε χθες και η πρώτη συνάντηση των αθλητών με τους διοργανωτές.

Το πρόγραμμα:

Ώρα εκκίνησης

Χόρτο-Αγριά: 06.30

Κάτω Γατζέα-Αγριά: 11.30

Πλατανίδια-Αγριά: 13.00

Ο κολυμβητής θρύλος

Ιάσων Ζηργάνος

Ο Ιάσων Ζηργάνος γεννήθηκε στον Βόλο το 1909 και το 1933 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων. Λάτρης των μεγάλων αποστάσεων στη θάλασσα, από μικρό παιδί κολυμπούσε στις διαδρομές Βόλος – Τρίκερι, Τρίκερι – Σκιάθος.

Στις 22 Αυγούστου του 1950 ο Βολιώτης αξιωματικός Ιάσονας Ζηργάνος, διαπλέει για πρώτη φορά τη Μάγχη. Το σπουδαίο αυτό κατόρθωμα θα το επαναλάβει ο Ζηργάνος άλλες τέσσερεις φορές μέχρι το 1959. Εκείνη τη χρονιά η θάλασσα τον παίρνει κοντά της, όταν επιχειρεί να περάσει το φονικό κανάλι μεταξύ Ιρλανδίας και Σκωτίας.

Λίγο πριν τον τερματισμό και μετά από 17 ώρες κολύμβηση, η παλίρροια τον προδίδει και τον γυρίζει 3 μίλια πίσω, κι ενώ ο κόσμος τον περίμενε στην ακτή, ένα μόλις μίλι πριν από τον τερματισμό χάνεται για πάντα.

Οι συμμετέχοντες

ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

RENE SOMMER

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΒΑΒΑΛΟΓΛΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΥΖΑΚΗ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

ΤΙΜΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΙΜΑΝΕΤΖΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΙΔΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΟΥΛΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΣΕΡΓΙΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΡΓΙΑΝΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΤΣΟΥΚΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΤΑΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΑΣΩΝ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

VINCENT EERNSTMAN

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΣ

Μεσαία

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

DAVID SOMMER

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

ΆΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΛΙΟΣ

ΚΑΤΡΙΒΕΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΣ

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΟΥΣΤΑΣ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΑΝΝΙΝΗ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΩΣΗΦ ΣΕΡΙΣΤΑΤΙΔΗΣ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΑΡΙΚΑΣ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΜΩΥΣΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ MΑΛΙΓΚΟΥΔΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΤΣΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΜΠΕΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΝΑΤΑΛΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΝΛΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΜΠΑΔΑΚΗΣ

ΘΑΝΟΣ ΠΙΣΠΑΣ

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

ΔΑΝΑΗ ΣΠΑΝΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΟΝΔΡΟΜΗΤΡΟΣ

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΗΣ

ΤΣΙΑΡΑ ΙΩΑΝΝΑ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΓΓΛΕΖΟΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ

ΒΙΒΙΑΝ ΔΙΑΒΑΤΗ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΛΑΧΑΒΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΞΥΡΑΦΙΑΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΟΥΚΑ

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου