ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Διεθνή… μηνύματα στην πισίνα της Νέας Ιωνίας

διεθνή-μηνύματα-στην-πισίνα-της-νέας-300419

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Τομή στην κολύμβηση του Βόλου και στον δια βίου αθλητισμό αποτελεί η λειτουργία του Ομίλου Φίλων Αθλημάτων Μαγνησίας, αναγνωρισμένου ναυταθλητικού σωματείου της πόλης μας, που από το 2015 δραστηριοποιείται στο άθλημα, με σαφείς κοινωνικές προεκτάσεις στις δράσεις του.

Ξεκινώντας… ανάποδα, ο ΟΦΑ Μαγνησίας εισήγαγε για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του την κολύμβηση Ενηλίκων, μετρώντας επιτυχημένη παρουσία και πλήθος μεταλλίων, σε τρεις παρουσίες στα ισάριθμα πανελλήνια πρωταθλήματα μasters, που τείνουν να γίνουν πια θεσμός στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της ΚΟΕ. Είναι η πρώτη ομάδα, που λειτούργησε στον Βόλο με τμήματα masters, για να επεκταθεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Διανύοντας τον τρίτο χρόνο ύπαρξης του πια, ο ΟΦΑΜ λειτουργεί τμήματα κλασσικής κολύμβησης με ακαδημίες παιδιών-βρεφών μικρής πισίνας και εκμάθησης. Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά στο κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας Βόλου με πρωινά απογευματινά και βραδινά τμήματα.

Η επιτυχία ενός νέου ηλικιακά συλλόγου έφερε τον Αύγουστο και τη συμμετοχή δύο Βολιωτών αθλητών του, του Ιωάννη Μουρογιάννη και της Ναταλίας Βαλαμουτοπούλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Masters κολύμβησης, που διεξήχθη στη Duna Arena της Βουδαπέστης.

Οι αθλητές του προπονητή Σταύρου Ιωαννίδη είχαν την ευκαιρία να συναγωνιστούν πλήθος αθλητών από όλον τον κόσμο, λαμβάνοντας μάλιστα καλές θέσεις στην κατάταξη, δείχνοντας την ποιοτική δουλειά που γίνεται καθημερινά στον ΟΦΑΜ. Παράλληλα, συναναστράφηκαν κολυμβητές από κάθε άκρη της γης, ανταλλάσσοντας στοιχεία κουλτούρας και αθλητισμού.

Οι στενοί δεσμοί που το βολιώτικο σωματείο ανέπτυξε στη Βουδαπέστη έφεραν στην Ελλάδα και στις προπονήσεις του ΟΦΑΜ στο κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας, τον Σουηδό χάλκινο παγκόσμιο πρωταθλητή Masters στα 50μ πρόσθιο, Στέφαν Σέρλινγκ, προκειμένου να μυήσει τους αθλητές και τις αθλήτριες στα μυστικά της σουηδικής προπόνησης, όντας και ο ίδιος εκ των προπονητών, σε μεγάλο σωματείο της Στοκχόλμης.

Ο Στέφαν Σέρλινγκ υπήρξε ως νεαρός, ιδιαίτερα καλός κολυμβητής, ενώ στην ηλικία των 23 ετών κέρδισε το Εθνικό πρωτάθλημα της Σουηδίας στο πρόσθιο, συνεχίζοντας στο κορυφαίο επίπεδο, ενώ διεκδίκησε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.

Ενας τραυματισμός, λίγο πριν τα σουηδικά δοκιμαστικά για την κατάρτιση της Ολυμπιακής ομάδας, ήταν και η αιτία που σταμάτησε την επαγγελματική ενασχόληση με το άθλημα, μένοντας ανενεργός, προχωρώντας παράλληλα με την καριέρα του στον τομέα της πληροφορικής, μην μπορώντας να συνδυάσει και την εντατική προπόνηση.

Ωστόσο πριν από τρία χρόνια, ξανάρχισε να κολυμπά, για βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, κατακτώντας μάλιστα, στο Εθνικό σουηδικό πρωτάθλημα Masters δύο χρυσά μετάλλια στα 50μ. και 100μ. πρόσθιο, χωρίς πάντως να βρίσκεται σε κάποιο σύλλογο.

Έπειτα, ξεκίνησε να κολυμπά στο σωματείο της περιοχής του και ένα χρόνο αργότερα, του έγινε πρόταση να γίνει ένας από τους τέσσερις συνολικά προπονητές που εργάζονται σε αυτό, όπου έως σήμερα προπονεί τους καλύτερους Μasters τρεις φορές την εβδομάδα.

Ακόμη, ο 45χρονος σήμερα Σέρλινγκ, εκτός από το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. πρόσθιο, ήρθε 4ος στην ηλικιακή κατηγορία 45-49 ετών, στα 100μ του ίδιου στυλ, διαγράφοντας μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία στη διοργάνωση της Ουγγαρίας.

Ο Σουηδός προπονητής κολύμβησης βρέθηκε στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, με τον προπονητή του ΟΦΑ Μαγνησίας Σταύρο Ιωαννίδη και τους Ιωάννη Μουρογιάννη και Ναταλία Βαλαμουτοπούλου και μίλησε για τις προπονήσεις στο κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας και το άθλημα στη χώρα του, δίνοντας και το μήνυμα ότι η κολύμβηση σε επίπεδο ενηλίκων πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

«Δεν διαφέρουν και πολλά σε σχέση με την κολύμβηση Ενηλίκων στις δύο χώρες» τονίζει ο Σουηδός προπονητής, «είναι καθαρά ζήτημα της ενασχόλησης με το άθλημα και του χρονικού διαστήματος που διαθέτει ο καθένας για να κολυμπάει» και συνεχίζει: «Συναγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο της υγιούς άμιλλας. Πάνω απ’ όλα είμαστε φίλοι και διασκεδάζουμε μαζί, ανταλλάσσοντας παράλληλα ιδέες και μιλώντας για την προπόνησή μας».

Σημαντική πάντως διαφορά σε σχέση με τη νεοεισαχθείσα κολύμβηση Ενηλίκων στην Ελλάδα, είναι η χρονική περίοδος στην οποία ξεκίνησε να καλλιεργείται στη Σουηδία, περίπου τη δεκαετία του 70’, με τον Στέφαν να αναφέρει: «Η κολύμβηση Μasters στη Σουηδία υπάρχει για περισσότερα από 40 χρόνια, σε όμορφες πισίνες και πάντοτε με εξειδίκευση στο σκοπό του καθενός. Το Masters στη Σουηδία το αναπτύσσουν οι ίδιοι άνθρωποι που συντονίζουν και το Εθνικό πρωτάθλημα. Στη Βουδαπέστη, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Masters ήταν φανταστική διοργάνωση. Οι νέοι κολυμβητές ήταν εκεί μερικές εβδομάδες πιο πριν και όλα ήταν τα ίδια, ζήσαμε πολλά όμορφα πράγματα. Στη χώρα μου, η Σάρα Σέστρεμ είναι η βασίλισσα των αγώνων, είναι σπουδαίο να βρίσκεσαι και να κολυμπάς εκεί που βρισκόταν πριν από κάποιες μέρες. Σου δίνει και κίνητρο».

O ίδιος άλλωστε υπογραμμίζει ότι στη Σουηδία ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ασχοληθούν είτε με το τρίαθλο είτε με την κλασσική κολύμβηση, σχολιάζοντας: «Πλέον, στη Σουηδία δεν έχουμε χώρο να υποδεχτούμε τους πάρα πολλούς ανθρώπους στο ηλικιακό γκρουπ των 30-50 που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό το γεγονός και θεωρώ ότι και η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες να αναπτύξει την κολύμβηση Masters».

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και προπονητής του ΟΦΑ Μαγνησίας, Σταύρος Ιωαννίδης, αναφορικά με την επίσκεψη στον Βόλο και τη συμμετοχή στις προπονήσεις του Στέφαν Σέρλινγκ σημείωσε: «Στην ουσία, ο ΟΦΑ Μαγνησίας είναι η πρώτη Masters ομάδα στον Βόλο. Θελήσαμε και κάναμε ένα νέο άνοιγμα, σε ανθρώπους με νέες ιδέες. Ο Στέφαν έκανε για δύο ημέρες προπονήσεις με τους αθλητές και τους προσέφερε μια νέα διαδικασία κολύμβησης. Θέλουμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε επίπεδο και ηλικία, και ο Στέφαν μας προσέφερε τις γνώσεις του και νέα στοιχεία ώστε να το κάνουμε. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα που μας έκανε την τιμή και ήρθε, προσφέροντας μια νέα κουλτούρα στους Masters αθλητές μας. Είναι μεγάλη ευτυχία για εμάς να μοιραζόμαστε τέτοιες εμπειρίες, όσον αφορά τους αθλητές Masters, με έναν παγκόσμιο πρωταθλητή που μας εμπιστεύτηκε και ήρθε να μας διδάξει και να μας προσκαλέσει στη χώρα του».

Η Ναταλία Βαλαμουτοπούλου, αθλήτρια Μasters, μιλώντας για την προπόνηση με τον Στέφαν Στέρλινγκ σημείωσε: «Είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος προπόνησης. Ο Στέφαν προσπαθήσει να επικεντρωθεί στα σημεία που ο καθένας θέλει να βελτιώσει, ανάλογα με τον στόχο του. Ηταν απαιτητική σαν προπόνηση, ωστόσο σου δίνει το κίνητρο, ότι θα πας κάπου. Προσωπικά με κινητοποίησε, με ξεσήκωσε».

Ο Ιωάννης Μουρογιάννης, αναφερόμενος στις προπονήσεις των τελευταίων ημερών επεσήμανε: «Ο Στέφαν επειδή ασχολείται με τον πρωταθλητισμό και προσπαθεί να κάνει πιο συγκεκριμένο το είδος της προπόνησής του, ώστε να προετοιμάσει καλύτερα τους αθλητές του, γι’ αυτό άλλωστε η προπόνηση είναι πιο απαιτητική. Στον Βόλο, έχουμε μεικτό τμήμα, γι’ αυτούς που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και γι’ αυτούς που θέλουν απλώς να κολυμπήσουν. Εδώ η προπόνηση γίνεται ανάλογα με το σκοπό του καθενός, πιο εντατικοποιημένη για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό και πιο ελεύθερη για όσους κολυμπούν για λόγους υγείας ή διασκέδασης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου