ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Πλημύρισε από ρεκόρ η πισίνα του Βόλου

πλημύρισε-από-ρεκόρ-η-πισίνα-του-βόλου-628548

Με πλήθος πανελληνίων ρεκόρ στο γεμάτο από αθλητές, προπονητές και φίλους του αθλήματος κολυμβητήριο του ΕΑΚ Βόλου, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, μια ακόμη σπουδαία και τιμητική διοργάνωση για την πόλη μας, το γκραν πρι Χριστουγέννων σε 25άρα πισίνα, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 10-11 Δεκεμβρίου, υπό την ΚΟΕ, με τη συνεχή βοήθεια του Αθλητικού οργανισμού και του Δήμου Βόλου.

Μεγάλα ονόματα, με εκείνο της Κέλλυς Αραούζου, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016 να ξεχωρίζει, τίμησαν το σπουδαίο κολυμβητικό γεγονός, το οποίο παρακολούθησαν και οι τεχνικοί σύμβουλοι της Ομοσπονδίας κ.κ. Χρήστος Χούμας και Νίκος Κραουνάκης, βγάζοντας πολύτιμα συμπεράσματα από τις κορυφαίες επιδόσεις που σημειώθηκαν, τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη ημέρα του γκραν πρι.

Συνολικά, με τη συμμετοχή 215 αθλητών και αθλητριών καταρρίφθηκαν 15 ρεκόρ, ορισμένα από τα οποία με εντυπωσιακό τρόπο, με τους κολυμβητές να «σπάνε» τις καλύτερες επιδόσεις πολλών χρόνων, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ελληνική κολύμβηση, παρά τα χιλιάδες προβλήματα που την ταλανίζουν, δείχνει χαρακτήρα, παράγοντας συνεχώς αθλητές, με στόχο να στελεχώσουν τις επόμενες εθνικές ομάδες.

Ηταν το τελευταίο αξιόλογο τεστ στο πλαίσιο των αγώνων που αναπτύσσει η Ομοσπονδία σε 25άρα πισίνα, με τις πρώτες ημερίδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια να δίνουν τη σκυτάλη στο Βόλο και την ΚΟΕ να εμπιστεύεται την υλικοτεχνική αρτιότητα που προσφέρουν τα κολυμβητήρια της πόλης μας και έχει εντυπωσιάσει άπαντες, με απόδειξη τις πάμπολλες διοργανώσεις, που έχουν φέρει με επιτυχία εις πέρας, όσοι κινούν τα νήματα για την ανάληψη και επιτυχημένη ολοκλήρωση τους.

Οκτώ για αρχή…

Σε ένα ξεκίνημα – πρόγευση του καταιγισμού των ρεκόρ που θα ακολουθούσαν, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης επετεύχθησαν συνολικά 8 νέες καλύτερες επιδόσεις. Συγκεκριμένα, στον τελικό των 400μ. ελεύθερο των ανδρών, ο Δημήτρης Νέγρης του Ολυμπιακού σημείωσε χρόνο 3:48.11, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων, καταρρίπτοντας το 3:49.83 του Δημήτρη Μαγγανά που κρατούσε από το 1996!

Στα 400μ. ελεύθερο είχαμε ακόμη ένα πανελλήνιο ρεκόρ, αυτήν τη φορά στην κατηγορία των Παμπαίδων Β’ από τον Ιωάννη Κοντοβά με 4:10.62, ο οποίος ξεπέρασε το 4:11.98 του Αθανάσιου Χρόνη, που κρατούσε από το 2004.

Το τρίτο πανελλήνιο ρεκόρ σημειώθηκε στην κατηγορία των Παμπαίδων Β’ από τον Κωνσταντίνο – Εμμανουήλ Στάμου, ο οποίος με 54.91 στα 100μ. ελεύθερο ξεπέρασε το 55.11 του Δημήτρη Ζουμπούλογλου, που επετεύχθη πριν περίπου είκοσι ημέρες.

Αλλα δύο ρεκόρ ήταν διπλά, καθώς οι αθλητές που τα πέτυχαν, κατάφεραν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, τόσο στα προκριματικά, όσο και στους τελικούς. Ο Ιωάννης Χρήστου στα 100μ. ύπτιο έκανε πανελλήνιο ρεκόρ Παμπαίδων Α’ αρχικά με 58.15 και στην συνέχεια με 57.73. Το ίδιο έκανε και ο Αρκάδιος – Γεώργιος Ασπρουγάλης στα 50μ. πρόσθιο της (άτυπης) κατηγορίας των παίδων Β’, όπου αρχικά έκανε 29.34 και στην συνέχεια 29.26.

Στο φινάλε της πρώτης ημέρας, στην κατηγορία των Παίδων Β’ είχαμε και την ισοφάριση ενός ρεκόρ, αυτήν τη φορά από τον Γεώργιο Παπαγεωργίου στα 50μ. πεταλούδα. Με το 25.80, που πέτυχε έπιασε την καλύτερη επίδοση του Σπυρίδωνα – Μάριου Λέκκα από το 2005.

Στον ίδιο ρυθμό…

Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν και η δεύτερη και τελευταία ημέρα, με 7 ρεκόρ συνολικά να σημειώνονται. Η αρχή έγινε με τον Δημήτρη Νέγρη στα 1.500μ. ελεύθερο που έκανε πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων με χρόνο 15:06.33, σπάζοντας το 15:13.18 του Γιώργου Διαμαντίδη από το 2002!

Στα 50μ. ελεύθερο ο Κωνσταντίνος – Εμμανουήλ Στάμου πέτυχε χρόνο 25.07, ο οποίος συνιστά πανελλήνιο ρεκόρ Παμπαίδων Β , ξεπερνώντας το 25.24 του Χρήστου Παπαδόπουλου από το 2010.

Τα υπόλοιπα πέντε ρεκόρ έγιναν στην κατηγορία των Παίδων Β. Δύο από αυτά μάλιστα κατερρίφθησαν δύο φορές. Στα 50μ. ύπτιο ο Ιωάννης Χρήστου στον πρωινό προκριματικό πέτυχε χρόνο 26.84, ενώ στον απογευματινό τελικό 26.71. Και οι δύο επιδόσεις συνιστούν πανελλήνια ρεκόρ, αφού το προηγούμενο το κατείχε ο Παναγιώτης Μπολάνος με 26.94. Το δεύτερο διπλό ρεκόρ σημειώθηκε από τον Νικόλαο Δρόσο στα 50μ. ελεύθερο. Στον πρωινό προκριματικό τερμάτισε σε 24.06, ενώ στον απογευματινό τελικό κατάφερε να πετύχει επίδοση 23.95. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν του Ιωάννη Στάμου (24.09).

Το τελευταίο ρεκόρ επετεύχθη από τον Αρκάδιο – Γεώργιο Ασπρουγάλη, στα 100μ. πρόσθιο, καθώς το 1:04.10 που σημείωσε, ξεπέρασε το 1:04.43 του Παναγιώτη Σαμιλίδη που κρατούσε από το 2008, δείχνοντας πως έχει δυνατότητες να φτάσει πολύ ψηλά.

Χούμας: «Οι αγώνες

κύλησαν εξαιρετικά»

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ μίλησε για τη διοργάνωση με τον τεχνικό σύμβουλο της ΚΟΕ στο άθλημα της κολύμβησης, Χρήστο Χούμα, που εξήρε τους ανθρώπους που βοήθησαν ώστε να οργανωθεί το σημαντικό κολυμβητικό γεγονός, τα κολυμβητήρια του Βόλου, ενώ δήλωσε ευχαριστημένος από τις επιδόσεις, σημειώνοντας παράλληλα πως πρόθεση της Ομοσπονδίας είναι το Γκραν Πρι Χριστουγέννων να γίνει θεσμός. Αναλυτικά:

«Η Ομοσπονδία προσπάθησε φέτος να δομήσει έναν κύκλο αγώνων σε 25άρα πισίνα. Εγιναν τόσο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη περιφέρεια ημερίδες 25 μέτρων κολυμβητηρίου και ουσιαστικά η διοργάνωσή τους ολοκληρώνεται με αυτό το γκραν πρι Χριστουγέννων, το οποίο πιστεύω ότι έχει αρκετή επιτυχία. Μετά από αρκετά χρόνια διοργανώνεται στο Βόλο ένα τέτοιο κολυμβητικό γεγονός, σ’ ένα εξαιρετικό κολυμβητήριο όπως και όλες οι πισίνες της πόλης που λειτουργούν ανελλιπώς.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Βόλου, τους παράγοντες και ιδιαίτερα τον κ. Βλιώρα, που συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες, ώστε να υπάρχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο στο άθλημά μας.

Αυτό βέβαια που θα θέλαμε είναι με αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν από πλευράς εγκαταστάσεων να εντατικοποιηθεί και να έχουμε μια καλύτερη παραγωγική διαδικασία από τα σωματεία του Βόλου και τους προπονητές. Είναι το ζητούμενο, γιατί οι δυνατότητες υπάρχουν και είναι άλλωστε καλύτερες από πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Οσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ήταν μια καλή διοργάνωση, αν και η συμμετοχή δεν ήταν στο απόλυτο που θα θέλαμε. Παρόλα αυτά οι αγώνες κύλησαν εξαιρετικά, είχαμε μεγάλο αριθμό πανελληνίων επιδόσεων, ιδιαίτερα από τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών. Έλειψαν κάποια μεγάλα ονόματα από την κατηγορία Ανδρών – Γυναικών καθώς Βαζαίος, Χρήστου και Γκολομέεβ βρίσκονται στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στον Καναδά με καλή παρουσία, παρόλα αυτά οι κολυμβητές είχαν τη δυνατότητα να πετύχουν εξαιρετικές επιδόσεις. Πρόθεση μας είναι η διοργάνωση να σταθεροποιηθεί στην αρχή κάθε χρονιάς, ως θεσμός».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου