ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Μουσείο το πέτρινο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στην Καρδίτσα, με προσωπικά του αντικείμενα [εικόνες]

μουσείο-το-πέτρινο-σπίτι-του-χαρίλαου-811498

Στην περιοχή Παλιοζωγλόπι κοντά στο χωριό Ραχούλα του δήμου Καρδίτσας, και σε κοντινή απόσταση από τον τάφο του, στο «αγνάντι» του Αη Λιά, βρίσκεται το Μουσείο Φλωράκη.

Πρόκειται για το ανακατασκευασμένο σπίτι του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη που αποτελείται από ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα με πέτρινη περίφραξη και με τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών κατοικιών της περιοχής των Αγράφων (ξύλινη εσωτερική σκάλα, ξύλινο μικρό μπαλκόνι, κλπ).

«Αναμφίβολα το Μουσείο Φλωράκη είναι ένας ιστορικός χώρος που ξεφεύγει από τα μουσειακά χαρακτηριστικά όπως τα γνωρίζουμε από τη λειτουργία άλλων μουσειακών χώρων. Από την ίδρυσή του Μουσείου, ως Κομμουνιστικό Κόμμα, επιδιώκουμε με τη λειτουργία και τις δραστηριότητές του να συμβάλει στην ανάπτυξη του ιστορικού προβληματισμού και στη συνάντηση ρευμάτων ιστορικής σκέψης», τονίζει μεταξύ άλλων στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αστέρης Χαλάτσης, μέλος της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, για να προσθέσει:

«Επιδιώκουμε να ανεβάσουμε αυτόν τον ιστορικό προβληματισμό και τα ιστορικά συμπεράσματα, ιδιαίτερα στην επικοινωνία μας με τη νέα γενιά. Το γεγονός μάλιστα πως το μουσείο βρίσκεται σε μια περιοχή με ιδιαίτερα αυξημένο ιστορικό φορτίο (Ίταμος, κλέφτικα και αντάρτικα λημέρια, αντάρτικο, αεροδρόμιο Νευρόπολης, συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ, ηρωική δράση του Αρχηγείου των Αγράφων και του ΔΣΕ) διευκολύνει την επιτυχία των στοχεύσεών μας».

Στο Μουσείο εκτίθενται φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και άλλα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του Χαρίλαου Φλωράκη, ιστορικά και άλλα βιβλία, πίνακες ζωγραφικής κλπ.).

Φιλοδοξεί να συμβάλει, στη αποκάλυψη της πραγματικής ιστορίας του λαϊκού κινήματος. Να αναδείξει την προσφορά του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που στις γραμμές του ο Καπετάν Γιώτης ανέδειξε οργανωτικές και στρατιωτικές ικανότητες. Να αναδείξει, επίσης, τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά της συνέπειας, της αφοσίωσης, της αυταπάρνησης, της μαχητικότητας που χαρακτήριζαν τον Χαρίλαο Φλωράκη, όπως έχει αναφερθεί κατά καιρούς, απόρροια της αταλάντευτης αφοσίωσής του στην υπόθεση του σοσιαλισμού.

Σήμερα, την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας του Μουσείου την έχει ο δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης το 1988, δώρισε τα δύο μοναδικά του περιουσιακά στοιχεία (δύο οικόπεδα 480 και 196 τ.μ.) που βρίσκονται στο χώρο που γεννήθηκε, στο Παλιοζωγλόπι Ραχούλας, στην Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών(ΕΑΧ).
Η δωρεά έγινε χωρίς κανέναν όρο εκ μέρους του.

Το 2001, το Δ.Σ. της Ένωσης, πρότεινε στον τότε καποδιστριακό Δήμο Ιτάμου τη δωρεάν παραχώρηση των οικοπέδων με όρους την ανέγερση της πατρικής οικίας και αξιοποίησής της. Το 2002 άρχισαν οι πρώτες εργασίες θεμελίωσης.

Τον Μάιο του 2004 από το υπουργείο Πολιτισμού διατέθηκε πίστωση 44.000 ευρώ ενώ από τον Δήμο Ιτάμου συντάχτηκε μελέτη και άρχισαν οι εργασίες. Το 2007 διατέθηκε νέα πίστωση 52.000 ευρώ στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Ιτάμου από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μετά από 6 χρόνια, τον Οκτωβρη του 2008. Σε όλα τα στάδια χρηματοδότησης και προώθησης των εργασιών καθοριστική υπήρξε η στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την ηγεσία του Κ.Κ.Ε.

Το μουσείο εγκαινιάστηκε από την τότε ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την Κυριακή 26 Οκτωβρη του 2008 με την παρουσία αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και άλλων, που δεν υπήρξαν συναγωνιστές του, ούτε ομοϊδεάτες του, αλλά πάντα εκτιμούσαν την μεγάλη προσφορά του Χ. Φλωράκη στην πατρίδα και στον λαό.

«Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών που ατομικά ή συλλογικά επισκέπτονται τον χώρο, κάνουν τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους. Η ασφάλεια των εκθεμάτων αλλά και ο εμπλουτισμός τους, η προσβασιμότητα, οι συντηρήσεις είναι ζητούμενα που πρέπει να απασχολήσουν δυνάμεις πέρα από το ΚΚΕ», καταλήγει ο κ. Χαλάτσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου