ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Θλιβερή επέτειος του δυστυχήματος στη λίμνη Πλαστήρα που συγκλόνισε την Ελλάδα

θλιβερή-επέτειος-του-δυστυχήματος-στ-209357

Θλιβερή επέτειος για την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα η 5η Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής του Αγ. Νικολάου, φέτος συμπληρώνονται 58 χρόνια από τον πνιγμό 20 ανθρώπων που βρισκόταν μέσα σε βάρκα στις 5 Δεκεμβρίου 1959.

Η λίμνη Νικολάου Πλαστήρα (Μέγδοβα τότε από τον ομώνυμο ποταμό) που την οραματίστηκε ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της χώρας μας, και του οποίου του όνομα πλέον φέρει, είχε αρχίσει να γεμίζει μιας και τα έργα στο φράγμα είχαν ολοκληρωθεί. Δυστυχώς όμως, αυτό το τεράστιο έργο που έγινε τότε, έμελλε να σημαδευτεί στις πρώτες ημέρες του από το θάνατο 20 ανθρώπων που πνίγηκαν στα παγωμένα νερά της λίμνης.

Το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου 1959, υπό καταρρακτώδη βροχή εργαζόμενοι μπήκαν σε μια μικρή βάρκα από το Τσαρδάκι για να πάνε στο Νεοχώρι για την εορτή του Αγίου Νικολάου. Δεν πρόλαβαν να πάνε ούτε στα μισά της λίμνης και η βάρκα βούλιαξε παίρνοντάς τους όλους μαζί στον βυθό. Κανένας τους δεν κατάφερε να γλιτώσει μιας και όπως ήταν φυσικό κανένας τους δεν γνώριζε κολύμπι αλλά ούτε και φυσικά εκείνη την εποχή υπήρχαν τα απαιτούμενα αυστηρά μέτρα για την περίπτωση ατυχήματος (σωσίβια κλπ).

Οι βατραχάνθρωποι που κλήθηκαν για την ανεύρεση των άψυχων σωμάτων, έκαναν πολλές ημέρες για να τους βρουν. Όλη η περιοχή τυλίχθηκε στο πένθος και πολλά ακούστηκαν τότε για τις ευθύνες του κράτους, που επέτρεψε να διεξάγονται τα δρομολόγια χωρίς να έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από τους 20 νεκρούς οι 17 ήταν από το Νεοχώρι, δύο από την Καρίτσα και ένας από το Μορφοβούνι.

Η “μαύρη” λίστα των νεκρών:

Νεοχώρι
Αγρογιάννης Βασίλειος
Αγρογιάννης Γεώργιος
Αγρογιάννης Νικόλαος
Καρακώστας Δημήτριος
Καρακώστας Ευάγγελος
Καραντώνης Βασίλειος
Καραντώνης Γεώργιος
Κελεπούρης Κων/νος
Κορκοντσέλος Αριστερ.
Μητσογιάννης Αναστάσιος
Μητσογιάννης Αριστ.
Μητσογιάννης Ηρακλής
Μήτσιου Βασίλειος
Νίκου Ιωάννης
Σάλτης Αθανάσιος
Τέκος Σωτήριος
Φώτας Κων/νος Καρίτσα
Κερασιώτης Νικόλαος
Ντασιός Γεώργιος Μορφοβούνι
Μπαλτάς Βάϊος

Πηγή: karditsalive.net

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου