ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας στην Καρδίτσα

εκπαιδευτικό-πρόγραμμα-οδικής-ασφάλ-223813

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την οδική ασφάλεια θα υλοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”. Το πρόγραμμα “ Καν’ το σωστά” το οποίο περιλαμβάνει θεωρητική, αλλά και βιωματική εκπαίδευση με τη χρήση προσομοιωτών και άλλων ειδικών μηχανημάτων θα το παρακολουθήσουν μαθητές της Β’ Λυκείου των σχολείων του Δήμου, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης 29/11, από τις 5.00 μ.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ. στο χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου θα βρίσκονται οι προσομοιωτές θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανοικτή για το κοινό.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ.Φωτ. Αλεξάκος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ιωαν. Σβάρνας και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου κ. Νατ. Τζέλλου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει ο Δήμος.

Ειδικότερα ο κ. Αλεξάκος τόνισε τα εξής:

“Η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ε.Ε. στα ποσοστά των θανάτων από τροχαία συμβάντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία 2 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους στο δρόμο, ενώ τουλάχιστον 3 μένουν ανάπηροι.

Μάλιστα στις ηλικίες 15-29 ετών τα τροχαία συμβάντα αποτελούν στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως την 1η αιτία θανάτου.

Θέλοντας ως Δήμος Καρδίτσας να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την ενημέρωση των μαθητών και αυριανών οδηγών, για τη σημασία της οδικής ασφάλειας με σκοπό την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αποφασίσαμε την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Καν΄ το Σωστά»για τα παιδιά της Β Λυκείου, με θέμα την οδική ασφάλεια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Το πρόγραμμα του Ι.Ο.Α.Σ. που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας από 27/11 έως 30/11 στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περιλαμβάνει θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους και υλοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Ι.Ο.ΑΣ.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” για τη συνεργασία, καθώς και την εταιρεία “Κεντρική Οδός ΑΕ” που έχει αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του Ε-65 , η οποία κάλυψε με χορηγία της το μεγαλύτερο μέρος τους κόστους του προγράμματος.

Πιστεύουμε οτι οι μαθητές, που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι οδηγοί από μας στο μέλλον.

Καλούμε και όλους τους πολίτες στην ανοικτή βιωματική εκδήλωση της Τετάρτης 29/11 από 5.00 έως 8.00 το απόγευμα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία”

Με τη σειρά του ο κ. Σβάρνας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επισημαίνοντας οτι η εφαρμογή του θεωρητικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρδίτσας

Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει προβολή παρουσίασης με τη μέθοδο ενημέρωση και συζήτηση και στη συνέχεια, με την προβολή videos. Στο τέλος οι μαθητές καλούνται να συμμετάσχουν στο Online ερωτηματολόγιο με στόχο την αξιολόγηση των γνώσεών τους. Η διάρκεια του θεωρητικού προγράμματος είναι 2 διδακτικές ώρες.

Όσον αφορά τη βιωματική εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί σε στεγασμένο χώρο που μας παραχωρείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας, οι μαθητές αξιοποιώντας ειδικό εξοπλισμό του Ινστιτούτου, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από βιωματικές διαδικασίες τους κινδύνους των δρόμων, τις συνέπειες λανθασμένων αποφάσεων και κακής συμπεριφοράς, τα λάθη που κάνουν οι οδηγοί στο δρόμο και τους κινδύνους που μπορούν αυτά να προκαλέσουν.

Ειδικότερα θα υπάρχουν: Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου, Προσομοιωτής πρόσκρουσης, Γυαλιά προσομοίωσης μέθης, και Ζυγαριά συσχέτισης βάρους – ταχύτητας.

Θέλω να καλέσω κι εγώ με τη σειρά μου τους μαθητές τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους πολίτες στην ανοιχτή εκδήλωση της Τετάρτης.”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου