Παπαζάχος: Γνωστό το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό στην Καρδίτσα

Τελευταία ενημέρωση: 2017-09-11, 21:29:16
Παπαζάχος: Γνωστό το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό στην Καρδίτσα

Για ένα γνωστό ρήγμα στην περιοχή κάνει λόγο Κώστας Παπαζάχος, σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (11.09.2017) στην Ευρυτανία που ήταν όμως και αρκετά κοντά στην Καρδίτσα.

Ο κ. Παπαζάχος μίλησε στο newsit.gr, και ανέφερε πως πρόκειται για το γνωστό ρήγμα της Νότιας Πίνδου, και ότι μάλλον αυτή είναι μαι συνήθης του δραστηριότητα.

Παράλληλα ο γνωστός σεισμολόγος είπε ότι το ευτυχές είναι ότι οι συγκεκριμένες περιοχές δεν είναι πυκνοκατοικημένες, και ότι το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την μετασεισμική δραστηριότητα.

«Ταρακουνήθηκε» η Καρδίτσα

Υπενθυμίζεται πως, αισθητός έγινε στο νομό Καρδίτσας ο σεισμός μεγέθους 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα (11.09.2017) στις 19:20 με επίκεντρο 36 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Καρπενησίου του Νομού Ευρυτανίας, στην περιοχή των Αγράφων.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Από την άλλη, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ο σεισμός είχε μέγεθος 4,9 ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Ο πρώτος μετασεισμός έγινε περίπου στις 20:09 και είχε μέγεθος 2,0 ρίχτερ.

Σύμφωνα με τα evrytanika.gr, από τον σεισμό έπεσαν πέτρες και έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στα Άγραφα. Ειδικότερα, προσωρινά έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Κρέντη – Άγραφα. Στο σημείο υπάρχει ειδικό μηχάνημα για να μαζέψει τις πέτρες και ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία και πάλι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από τον σεισμό ράγισε τμήμα του τρούλου της εκκλησίας στα Επανιανά. 

Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

 • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α). Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
 • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
 • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
 • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
 • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
 • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
 • Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
 • Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
 • Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους.

Τι πρέπει να κάνετε μετά τον σεισμό.

 • Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
 • Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
 • Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.
 • Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
 • Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
 • Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.
 • Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του, επανατοποθετείστε το και χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
 • Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία.
 • Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτίριο.
[newsit.gr]
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=