ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Μένει στην Καρδίτσα το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

μένει-στην-καρδίτσα-το-τμήμα-δασοπονί-557119

Θετική κατάληξη για το ΤΕΙ Θεσσαλίας αλλά και για το Νομό Καρδίτσας είχε η συνεχής προσπάθεια και ο αγώνας για τη διατήρηση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα που απειλούνταν με κατάργηση. Σε πνεύμα συναίνεσης, ως αποτέλεσμα ενός πραγματικά δημοκρατικού διαλόγου, μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των Προέδρων των ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε χθες ότι δέχθηκε την εισήγηση της Συνόδου, σύμφωνα με την οποία 9 Τμήματα των ΤΕΙ, από τα 20 που χαρακτηρίστηκαν με το νόμο Διαμαντοπούλου ως μεταβατικά και επρόκειτο να καταργηθούν, εντάσσονται από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελληνίων εξετάσεων.

Πρόκειται για τα Τμήματα:
ΤΕΙ Θεσσαλίας
1.Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα)
ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
1.Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα)
2.Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα)
3.Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο)
ΤΕΙ Αθήνας
1.Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
1.Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
1.Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα)
ΤΕΙ Πελοποννήσου
1.Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
1.Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε:
«Από το σχέδιο «Αθηνά» είχαν καταργηθεί 20 Τμήματα των ΤΕΙ, πολλά από τα οποία ήταν με προσωπικό και ειδικότητες απολύτως αναγκαίες για την τεχνολογική εκπαίδευση. Εμείς ζητήσαμε από την Σύνοδο των Προέδρων να προχωρήσουν σε μία αιτιολογημένη πρόταση και να δούμε πώς θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις τους. Νομίζω γίνεται για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά υπήρξε μία απολύτως αιτιολογημένη πρόταση. Εμείς θα τη σεβαστούμε και θα προχωρήσουμε ώστε στο μηχανογραφικό που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών να συμπεριλάβουμε τα τμήματα τα οποία μας προτείνει η Σύνοδος των Προέδρων. Από τα 20 τμήματα προτείνει τη λειτουργία των 9 τμημάτων και μάλιστα με δέσμευση να ενισχυθούν με επί πλέον προσωπικό.

Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί υπάρχει μία συλλογική απόφαση του κατεξοχήν αρμοδίου οργάνου των ΤΕΙ, που είναι η Σύνοδος των Προέδρων και υπάρχει και δική μας συναίνεση, δηλαδή μία συμφωνία της πολιτείας να αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Αυτό πρέπει να το χαιρετήσουμε γιατί το θεωρούμε ένα βήμα στον δημοκρατικό διάλογο στην ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας και θέλω πάλι δημόσια να ευχαριστήσω αλλά και να χαιρετήσω την δύσκολη ομολογώ απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει η Σύνοδος των Προέδρων, συζητώντας διεξοδικά αυτό το θέμα.»

Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου τόνισε:
«Κι εγώ εκ μέρους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, εκπροσωπώντας τη Σύνοδο των Προέδρων, θα ήθελα να ευχαριστήσω το υπουργείο για τις διαδικασίες που είναι καινούριες, να συζητάμε αυτά τα θέματα και να ακουγόμαστε.

Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση, γιατί ουσιαστικά εμείς τεκμηριώσαμε τις προτάσεις που ήδη δώσανε τα ίδια τα ιδρύματα. Δηλαδή η Σύνοδος δεν ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη να απορρίψει ή να αποδεχθεί προτάσεις που έκαναν τα τμήματα, απλά τεκμηρίωσε τις προτάσεις. Ήταν οι προτάσεις των Ιδρυμάτων τέτοιες, οι οποίες οδήγησαν στον αριθμό αυτό. Δηλαδή, από τα 20 τμήματα τα οποία είχαν τεθεί σε μεταβατικότητα και ουσιαστικά θα σταματούσαν να λειτουργούν και θα συγχωνεύονταν από το 2018, για τα 9 να μας δώσουν προτάσεις τα Ιδρύματα, να τις έχουμε συναθροίσει και να τις έχουμε αξιολογήσει.»

(aftodioikisi.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου