ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διαπρέπει στα παγοδρόμια του χόκεϊ, 13χρονος Βολιώτης

διαπρέπει-στα-παγοδρόμια-του-χόκεϊ-13χρ-426709

Ενα από τα ανερχόμενα ταλέντα του χόκεϊ επί πάγου της χώρας είναι ο Κωνσταντίνος Μπλιάγκος. Ο 13χρονος Βολιώτης αθλητής, που αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού επιθετικού και μένει στην Αθήνα, είναι από τα πρώτα ελληνόπουλα που ασχολήθηκαν συστηματικά με τα αθλήματα των παγοδρομιών.

Επιμέλεια: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΗΣ

Ξεκίνησε την ενασχόληση από το 2010 και πλέον σήμερα, όντας μαθητής Α’ Γυμνασίου και αθλητής του Ταράνδου Μοσχάτου, αποτελεί μία από τις αξίες του ελληνικού χόκεϊ επί πάγου, δικαιολογώντας τα επαινετικά σχόλια από τον προπονητή του και τους γνώστες του αθλήματος.

Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του νεαρού Κωνσταντίνου, διαδραμάτισε ο Ρουμάνος τεχνικός, Μιρέλ Ντουμιτράκε, ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας τμημάτων υποδομής χόκεϊ επί πάγου στην Ελλάδα. Ενα από τα πρώτα 4-5 παιδιά που εγγράφηκε τότε, ήταν και ο νεαρός Βολιώτης, Κωνσταντίνος Μπλιάγκος. Την αμέσως επόμενη σεζόν, η ακαδημία χωρίστηκε και συνέχισε στους Αβαντες.

Οι γονείς του, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ, εξηγούν τους λόγους που οδήγησαν τον Κωνσταντίνο στην ενασχόληση με το χόκεϊ.

«Ηδη έκανε πατινάζ από μικρότερη ηλικία. Στην ηλικία των 9 ετών σκεφτήκαμε πως αυτό που έκανε για διασκέδαση να το κάνουμε πιο δομημένα και οργανωμένα. Ετσι, ψάχνοντας μέσω διαδικτύου βρήκαμε ιστοσελίδα που αναφερόταν στην τότε Εθνική ομάδα και από εκεί βρήκαμε το τηλέφωνο του προπονητή, Μιρέλ Ντουμιτράκε, o οποίος την είχε αναλάβει. Τότε «έπεσε» η ιδέα από τον Μιρέλ να δημιουργηθεί μία Ακαδημία εκμάθησης χόκεϊ για παιδιά με τη στήριξη της τότε Ομοσπονδίας και κάπως έτσι ξεκίνησε το σχέδιο.

Οπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, πέρασε από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κλπ. Το πατινάζ του έδινε μια αίσθηση ελευθερίας, που δεν έμπαινε σε καλούπια. Στο χόκεϊ εμπεριέχεται το στοιχείο του ανταγωνισμού, της ταχύτητας αντίδρασης, του γκολ, της σωματικής επαφής, η άγνοια του φόβου, στοιχεία που δένουν με το χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του Κωνσταντίνου αλλά και των περισσοτέρων παιδιών της ομάδας. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, όταν είσαι καλός σε κάτι το ενισχύεις».

Πρώτος σκόρερ

Την αγωνιστική περίοδο 2012-13, ο 13χρονος -σήμερα- Βολιώτης, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με συμμετοχή σε 5 από τους 6 αγώνες που δόθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα για παιδιά κάτω των 12 ετών. Συγκεκριμένα, πέτυχε 21 γκολ, ενώ διατέλεσε και μέλος της Ελληνικής Αποστολής στο Βαλκανικό Τουρνουά Χόκεϊ επί Πάγου στην Σόφια υπό την αιγίδα της BIHU (Balkan Ice Hockey Union) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (International Ice Hockey Federation). Στο Τουρνουά συμμετείχαν οι 9 Βαλκανικές χώρες με 160 παιδιά κάτω των 14 ετών.

Εμπειρίες με την Εθνική Ανδρών

Επίσης, ο Κωνσταντίνος ήταν το μοναδικό παιδί από την Αθήνα που συμμετείχε στο Ice Hockey Summer Camp του ΠΑΟΚ, με καθοδηγητή τον προπονητή της Εθνικής Παίδων της Ρουμανίας, Ατίλα Νάγκι.

Από το 2013 βρίσκεται στο πλέον οργανωμένο Αθλητικό Σωματείο Παγοδρομιών στην Ελλάδα, τον Τάρανδο Μοσχάτου, ο οποίος δουλεύει με βάση τις δομές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου (IIHF). Μάλιστα, ο νεαρός Βολιώτης συνόδευσε την Εθνική ομάδα Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χόκεϊ επί Πάγου Division III στο Κέιπ Τάουν της Ν. Αφρικής.

Τη φετινή περίοδο, όντας πλέον μέλος της ομάδας Παίδων του σωματείου, συμμετείχε στην πρώτη αγωνιστική εξόρμηση ελληνικής παιδικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου στο εξωτερικό κόντρα στις αντίστοιχες παιδικές ομάδες της Λέφσκι Σόφιας και της National Sport Academy of Sofia.

Τέλος, αποτελεί άτυπα μέλος της Εθνικής Παίδων Κ16. Να σημειωθεί πως οι συνεχείς διοικητικές αλλαγές στους επίσημους φορείς, η ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών από τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Ανδριανό και η ανάληψη των αθλημάτων του πάγου από την Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας, η οποία πλέον ονομάζεται Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων, οδήγησε σε διοικητικό κενό ως προς τη δημιουργία Εθνικής ομάδας Παίδων την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο αλλά και ως προς τη συμμετοχή επίλεκτων νεαρών αθλητών σε διεθνή καμπ.

«Από τους καλύτερους της ηλικίας του»

Ο προπονητής του Ταράνδου Μοσχάτου, Μιρέλ Ντουμιτράκε, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το νεαρό Κωνσταντίνο, το επίπεδο του χόκεϊ επί πάγου στη χώρα και το μέλλον. Αναλυτικά, τα λόγια του:

«Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε μαζί μου το 2010. Ηταν αρχάριος αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους της ηλικίας του. Εχει ταλέντο, πείσμα, όρεξη για δουλειά και είναι πειθαρχημένος. Είναι από τα παιδιά που μπορούν να διακριθούν στο μέλλον, με προϋποθέσεις και δουλειά».

-Το επίπεδο του χόκεϊ επί πάγου στην Ελλάδα, μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του Κωνσταντίνου;

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει το επιθυμητό επίπεδο, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει. Οπως για παράδειγμα το πρόβλημα που έχουμε με τις υποδομές. Δουλεύουμε σε μικρότερο γήπεδο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το πώς αντιλαμβάνεται το χώρο.

Ναι μεν μπορείς να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, αλλά ίσως όχι σε αυτό που θα μπορούσες να φτάσεις, αν δούλευες κάτω από άλλες συνθήκες.

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι η προβολή του αθλήματος, που θα οδηγήσει περισσότερα παιδιά στα παγοδρόμια, άρα και σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Το χόκεϊ επί πάγου δεν πρέπει να συγκαταλέγεται στα μικρά αθλήματα. Μπορεί να είναι για την Ελλάδα, όμως είναι το δεύτερο σε δυναμική παγκοσμίως, μετά το ποδόσφαιρο. Εμείς κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε το άθλημα στην Ελλάδα και τα παγοδρόμια σε καλό επίπεδο. Με μικρό κόστος.

Η Ομοσπονδία, που είναι υπεύθυνη για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Από το 2014 και μετά το χόκεϊ μετακινήθηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας, η οποία πλέον ονομάζεται Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων. Οταν σε μία Ομοσπονδία συμπεριλαμβάνονται τόσα αθλήματα, είναι δύσκολο να δώσει σε κάθε ένα αυτό που του αναλογεί.

Αν όλα πάνε καλά, ο Κωνσταντίνος του χρόνου, που θα διοργανώσουμε εμείς, τα σωματεία, το Πανελλήνιο, θα έχει την ευκαιρία να πάρει εμπειρία.

Υπάρχει θέληση, ενδιαφέρον από αρκετά παιδιά για το άθλημα, απλά ο Κωνσταντίνος είναι από τους καλύτερους. Επίσης, ήταν σημαντικό το ότι έμαθε το άθλημα από κάποιον γνώστη, όχι μόνος του. Το διδάχθηκε όπως έπρεπε για να υπάρξουν οι καλύτερες προϋποθέσεις βελτίωσης».

Το χόκεϊ επί πάγου στην Ελλάδα

Το χόκεϊ επί πάγου ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1984. Το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 1989 με τη συμμετοχή πέντε ομάδων. Ηταν η 1η φορά που έλαβαν χώρα αγώνες χόκεϊ επί πάγου και μάλιστα σε κανονικών διαστάσεων γήπεδο. Η συνέχεια είναι δυσμενής καθώς οι υποδομές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας καταργούνται λόγω υψηλού κόστους συντήρησης πράγμα που οδηγεί την φιλόδοξη προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου σπορ στην Ελλάδα στην αφάνεια. Το 1990 συμμετέχει η Ελλάδα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου Junior. Μικρή αναλαμπή η περίοδος 2010-2013 με την Ελληνική Εθνική ομάδα να επιστρέφει σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (4η Κατηγορία – Division III).

O Κωνσταντίνος μαζί με τον προπονητή του, Μ. Ντουμιτράκε

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου