ΤΟΠΙΚΑ

Οργιάζει το λαθρεμπόριο καπνού στον Βόλο και τη Μαγνησία

οργιάζει-το-λαθρεμπόριο-καπνού-στον-β-780022

Μικρές οι ποσότητες της διακίνησης, εκατομμύρια ευρώ η φοροδιαφυγή πανελλαδικά

Ραγδαία αύξηση καταγράφεται στον Βόλο και τη Μαγνησία στο λαθρεμπόριο καπνού. Οι συλλήψεις διακινητών θεωρούνται πλέον υποθέσεις ρουτίνας καθώς καταγράφονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το αστυνομικό δελτίο όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι περιπτερούχοι καπνοπώλες, που προειδοποιούσαν με φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ λόγω των συνεχών αυξήσεων στο κόστος αγοράς, επιβεβαιώνονται με τον πλέον δραματικό τρόπο. Η κατανάλωση του νόμιμου καπνού έχει μειωθεί αισθητά, ενώ η αυξημένη ζήτηση του παράνομου καπνού οδηγεί ολοένα και περισσότερα άτομα, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, στην παράνομη διακίνηση.

Παρ’ όλα αυτά, οι καπνοβιομηχανίες συνεχίζουν να προχωρούν σε αυξήσεις στο κόστος κατανάλωσης και φαίνεται όμως ότι Υπουργείο Εμπορίου και Ανάπτυξης δεν βάζει κανένα «φρένο». Μέσα στο καλοκαίρι οι καπνοβιομηχανίες επέβαλαν άλλη μία αύξηση ύψους 10 και 20 λεπτών, την πέμπτη κατά σειρά, στα χρόνια των μνημονίων. Μάλιστα, η τελευταία αύξηση στο κόστος είχε γίνει στα τέλη του 2017.

Το λαθρεμπόριο καπνού ανθεί σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας . Από την αρχή του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει 230,506 κιλά καπνού και 67.913 τεμάχια τσιγάρων. Εντούτοις, ολόκληρο το 2017 είχαν κατασχεθεί 185,976 κιλά καπνού και 69.850 τεμάχια τσιγάρων.

Οι αστυνομικοί έχουν περάσει χειροπέδες σε 31 άτομα από την αρχή του χρόνου, ενώ ολόκληρο το 2017 είχαν συλληφθεί 40 άτομα. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους θα δικαστούν σε ρητή δικάσιμο καθώς απαιτείται πρώτα να γίνει ο υπολογισμός της διαφυγής των δασμών και των φόρων από την τελωνειακή αρχή και στη συνέχεια να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες.

Υψηλά πρόστιμα, αλλά…

Αν και οι περισσότερες από τις ποσότητες παράνομου καπνού που κατάσχονται είναι μικρές, τα πρόστιμα για την λαθρεμπορία καπνού είναι τσουχτερά καθώς η διαφυγή των φόρων είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τελωνείο Βόλου, στους διακινητές επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 1.500 και άνω ανάλογα με την ποσότητα που κατάσχεται κάθε φορά.

Οι δράστες εκτιμάται ότι στην πλειονότητά τους είναι αλλοδαποί. Το 70% των διακινητών είναι υπήκοοι ξένων χωρών κυρίως Αλβανοί, ενώ τελευταία συλλαμβάνονται και πολλοί Πακιστανοί.

Ο παράνομος καπνός εκτιμάται ότι διοχετεύεται στην μαύρη αγορά του Βόλου κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Εντούτοις, περαιτέρω στοιχεία για την προέλευση του καπνού και των παράνομων τσιγάρων δεν υπάρχουν καθώς οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται στην συντριπτική τους πλειονότητα ότι δεν γνωρίζουν.

Ρίχνονται στη διακίνηση για το μεροκάματο

Τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανεργία φέρονται πάντως, να επικαλούνται οι περισσότεροι από τους δράστες για να δικαιολογήσουν την παράνομη δράση τους.

Σε λαϊκές αγορές όπου συλλαμβάνονται και στον δρόμο λένε ότι «δουλεύουν για το μεροκάματο».

Κουβαλούν τον παράνομο καπνό σε σακβουαγιάζ και επισκέπτονται καταστήματα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά.

Εντούτοις, αρκετοί πληρώνουν τους φόρους που τους επιβάλλονται και εναντίον τους παύονται οι ποινικές διώξεις όπως προβλέπει και ο ποινικός κώδικα.

Οι διακινητές δεν αρνούνται τις παράνομες πράξεις τους όμως, δεν δίνουν κανένα περισσότερο στοιχείο στις αρχές για τον τόπο προμήθειας του παράνομου καπνού και το δίκτυο που λειτουργεί πίσω από τη διακίνηση.

Είχαν προειδοποιήσει

Οι περιπτερούχοι καπνοπώλες είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για τις διαστάσεις που θα λάμβανε η λαθρεμπορία καπνού. «Όσο αυξάνονται η φορολογία και η τιμή κατανάλωσης του καπνού είναι φυσικό το λαθρεμπόριο να καταγράφει ανοδική τάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στα χρόνια των μνημονίων έγιναν αλλεπάλληλες αυξήσεις στο κόστος κατανάλωσης, ενώ τονίζει ότι οι καπνοβιομηχανίας συνεχίζουν να προβούν και σε νέες ανατιμήσεις.

«Μέσα στο καλοκαίρι πριν περίπου ένα μήνα οι καπνοβιομηχανίες ανακοίνωσαν άλλη μία αύξηση ύψους 10 και 20 λεπτών στα τσιγάρα και στον καπνό αντίστοιχα, ενώ στο τέλος του 2017 είχε γίνει και πάλι ανατίμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή τα σημεία πώλησης του καπνού στον Βόλο και στη Μαγνησία συνεχίζουν να μειώνονται.

«Ολοένα και λιγότερα καταστήματα βάζουν στα ράφια τους είδη καπνού. Τα σημεία πώλησης συρρικνώνονται αφού πλέον δεν υπάρχει κέρδος για τον επαγγελματία. Το ποσοστό του κέρδους έχει μειωθεί στο 3% και εντούτοις με τις προμήθειες των Τραπεζών λόγω της χρήσης των POS τα έσοδα που φτάνουν στο ταμείο είναι ακόμη πιο λίγα», εξηγεί ο ίδιος.

«Προτιμούμε λοιπόν κι εμείς να βάζουμε άλλα πράγματα στα καταστήματά μας για να έχουμε κέρδος. Σε αγορές τσιγάρων αξίας 1.000 ευρώ το κέρδος είναι μόλις 20 ευρώ. Όσοι λοιπόν διατηρούν τον καπνό και τα τσιγάρα στα καταστήματά τους τα έχουν για να λειτουργούν σαν κράχτης», είπε ο ίδιος.

Κι όμως κάποτε τα περίπτερα είχαν 8,6% κέρδος από την πώληση του καπνού. «Στα χρόνια προς κρίσης ο καπνός έδινε ένα αξιοπρεπές κέρδος και κρατούσε ζωντανές πολλές επιχειρήσεις», είπε ό ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τόπας επισήμανε ότι ο καταναλωτής δεν θα πρέπει λόγω της οικονομικής αδυναμίας να καταφεύγει στην αγορά παράνομου καπνού. «Κυκλοφορούν και τσιγάρα με τιμές από 1 ευρώ. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται να αγοράζει παράνομα προϊόντα καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία», είπε ο ίδιος.

Οι πιο μεγάλες κατασχέσεις ποσοτήτων παράνομου καπνού

Μόλις στις 12 Ιουλίου η ΟΠΚΕ χάλασε τα σχέδια διακινητή καπνού. Σε μπλόκο που έστησαν στις Μικροθήβες οι αστυνομικοί εντόπισαν και έλεγξαν ένα ύποπτο όχημα.

Στο πορτμπαγκάζ ο οδηγός, ένας ημεδαπός 46 ετών, βρέθηκε να έχει επιμελώς κρυμμένο σε δεμάτια των 600 γραμμαρίων περίπου τρία κιλά παράνομο καπνό.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν άμεσα στη σύλληψη του δράστη, ενώ κατέσχεσαν τον παράνομο καπνό. Εναντίον του 46χρονου σχηματίστηκε δικογραφία.

Αντίστοιχα στις 20 Απριλίου οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει στην ΠΑΘΕ στο ύψος του Βελεστίνου δύο Ρωσοπόντιους ηλικίας 44 και 42 ετών οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και μετέφεραν παράνομα 209,5 κιλά αφορολόγητου καπνού και 1.500 αφορολόγητα πακέτα τσιγάρων, τα οποία επρόκειτο να διακινήσουν με ζημία σε βάρος του δημοσίου ύψους 57.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί είχαν κατασχέσει ολόκληρο το παράνομο εμπόρευμα, όπως και το αυτοκίνητο των δύο Ρωσοπόντιων και το ποσό των 270 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή τους ως προερχόμενο από διακίνηση.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 30 μηνών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου