ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για τις δίκες μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ

προβληματισμός-για-τις-δίκες-μετά-τη-δ-820496

Μετέωρος είναι ο νομικός κόσμος για την αντιμετώπιση των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη που αφορούσαν στην παραβίαση του Νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων. Μετά το λουκέτο στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ) και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της από το Υπουργείο Αθλητισμού και Πολιτισμού, δεν είναι γνωστό τι μέλλει γενέσθαι με τις εκκρεμείς δίκες.

Στον νομικό κόσμο υπάρχει η άποψη ότι πιθανώς μπορεί να απαλλαγεί κάποιος από την κατηγορία της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων από τη στιγμή που η άδεια της ΑΕΠΙ έχει ανακληθεί. Η κατοχή της άδειας, όπως επισημαίνεται από νομικούς κύκλους, είναι προϋπόθεση για να υπάρχει τυπικό αδίκημα.

Ο Νόμος προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα και κατοχυρώνει τους δημιουργούς. Όμως, διάχυτος είναι ο προβληματισμός κατά πόσο μπορεί η ΑΕΠΙ να εισπράττει χρήματα μετά τη διάλυσή της.

Από την άλλη, υπάρχει η νομική άποψη σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί ένας επαγγελματίες από το αδίκημα, από τη στιγμή που του έχει απαγγελθεί κατηγορία, ανεξαρτήτως από το εάν έχει ασκηθεί παράσταση πολιτική αγωγής ή όχι.

Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, επισημαίνεται ότι για να υπάρχει προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, πρέπει ο δημιουργός να ενταχθεί στον νέο φορέα που θα δημιουργηθεί, ώστε να μπορεί να ασκηθεί παράσταση πολιτικής αγωγής και να διεκδικηθούν οι οφειλές της ΑΕΠΙ. Τονίζεται λοιπόν ότι αυτή η διαδικασία για τη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο.

Στις τωρινές υποθέσεις που δικάζονται, ως φορέας πνευματικού δικαιώματος για την άσκηση παράστασης πολιτικής αγωγής φαίνεται να είναι η ΑΕΠΙ, της οποίας όμως η άδεια λειτουργίας έχει ανακληθεί.

Εκτιμάται λοιπόν ότι η αντιμετώπιση ενός κατηγορούμενου είναι θέμα των αποφάσεων του δικαστηρίου.

Επισημαίνεται ότι οι αρμοδιότητες της ΑΕΠΙ περνούν στον ΟΠΙ, τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέχρι οι δημιουργοί να φτιάξουν τον δικό τους οργανισμό για την είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αποφασίσει όλες οι αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και δικαιώματα της ΑΕΠΙ ΑΕ να μεταβιβαστούν προσωρινά στον Ο.Π.Ι. – Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και αναμένεται να εκδοθεί και υπουργική απόφαση.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχει ενημερώσει τους καταστηματάρχες που επιθυμούν να προβούν σε έκδοση άδειας μουσικής για τις επιχειρήσεις τους μέσω της ΑΕΠΙ ΑΕ, ότι θα πρέπει πλέον να απευθύνονται στον ΟΠΙ, στη Διεύθυνση: Μετσόβου 5, 106 82, Αθήνα, τηλέφωνο: 2132147800, όπως έχει ενημερώσει και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Εξάλλου, στις 18 Μαΐου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την οριστική ανάκληση της λειτουργίας της ΑΕΠΙ. Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου