ΤΟΠΙΚΑ

Με χαλαρούς ρυθμούς η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στη Μαγνησία

με-χαλαρούς-ρυθμούς-η-υποβολή-των-φορο-820539

Με αργούς και χαλαρούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ παρατηρούνται πολλά προβλήματα στη συμπλήρωση των στοιχείων της εφαρμογής του Taxis και στη διαδικασία της αποστολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Μέχρι στιγμής το έντυπο των φορολογικών δηλώσεων έχει συμπληρώσει και αποστείλει στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. της Μαγνησίας μόλις το 34% των φορολογούμενων, ενώ δεν έχουν ανοίξει καν οι δηλώσεις για τα νομικά πρόσωπα.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Νικόλαος Πουμάνας, λέει ότι γενικά η διαδικασία κινείται πολύ αργά και με κωλυσιεργία.

«Τα στοιχεία έπεσαν στο πληροφοριακό σύστημα πολύ αργά από τις Τράπεζες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τους άλλους φορείς, ενώ ακόμη δεν έχουν ανοίξει οι φορολογικές δηλώσεις των εταιρειών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής φορολογική δήλωση έχουν υποβάλει 37.000 φορολογούμενοι της Μαγνησίας, εκ των οποίων οι 25.000 ανήκουν στη Δ.Ο.Υ. Βόλου και οι 12.000 στη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας.

Από την κίνηση που καταγράφεται στα φοροτεχνικά γραφεία, πρώτοι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κινήθηκαν οι συνταξιούχοι του δημοσίου και οι μισθωτοί με τέκνα, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη β’ δόση του επιδόματος.

Εντούτοις, τα στοιχεία που είχαν δοθεί για τους συνταξιούχους του δημοσίου ήταν εσφαλμένα και τώρα ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων καλείται να υποβάλει εκ νέου δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Παράλληλα, δυσκολία αντιμετώπισαν και οι μισθωτοί με τέκνα. Ο κ. Πουμάνας λέει ότι και σε αυτή την περίπτωση το Taxis δεν ήταν έτοιμο για να υποδεχτεί τις δηλώσεις.

«Υπάρχει μία μεγάλη καθυστέρηση πέραν των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται με το Taxisnet να «κινείται» με ρυθμούς χελώνας», είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας.

Στο μεταξύ, τα πάνω κάτω ήρθαν φέτος με τους φιλοξενούμενους. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος πλέον ζητείται να δηλωθεί και εάν ένας φορολογούμενος φιλοξενείται απ’ άλλους.

«Εντούτοις, και σε αυτήν την περίπτωση διαπιστώνεται ότι δεν ακολουθήθηκε η σωστή σειρά, καθώς αν προηγηθεί η φορολογική δήλωση εκείνου που φιλοξενεί κάποια οικογένεια στο σπίτι του, στη συνέχεια το Taxis κλειδώνει με αποτέλεσμα ο φιλοξενούμενος να μην μπορεί να κάνει τη δήλωση και να απαιτείται να γίνει τροποποίηση του Ε1», είπε ο κ. Πουμάνας.

Πάντως, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι κωδικοί 049 και 050 για τις αποδείξεις για το αφορολόγητο είναι ανοιχτοί και φέτος, και έτσι τα στοιχεία δεν θα ενσωματωθούν αυτόματα από τις συναλλαγές με κάρτες όπως αρχικώς το Υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει γνωστό.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε στις 20 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Η πρώτη δόση φορολογίας εισοδήματος θα καταβληθεί στις 31 Ιουλίου, ενώ η δεύτερη δόση στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση στις 30 Νοεμβρίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου