ΤΟΠΙΚΑ

Αγορές ξύλων με πέντε ευρώ

αγορές-ξύλων-με-πέντε-ευρώ-202456

Σε δεινή θέση για τη θέρμανση οι Βολιώτες ~ Συνεχή τα αιτήματα στη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων για δωρεάν ξύλα από απόρους

Με τσουβαλάκια με καυσόξυλα αξίας πέντε ευρώ προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης, έστω και για μία-δύο μέρες και ύστερα… βλέπουμε, αρκετοί Βολιώτες. Σε μάντρες εμπόρων οι αγορές δίνουν και παίρνουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, που ο χειμώνας έκανε αισθητή την παρουσία του με τσουχτερό κρύο. Η ζήτηση ξύλων για θέρμανση παρουσιάζει τα τελευταία τρία χρόνια αισθητή αύξηση, γεγονός που οι επαγγελματίες του κλάδου αποδίδουν ευθέως στην οικονομική κρίση.

Οι πωλήσεις καυσόξυλων φέτος έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 20-30%. Ο κ. Γιάννης Κουλουριώτης, που κάνει εμπόριο ξυλείας, λέει ότι ο κόσμος προτιμάει τα ξύλα από το πετρέλαιο θέρμανσης γιατί είναι πιο οικονομικά. «Η ζήτηση θα παραμένει αυξημένη, όσο υπάρχει η οικονομική κρίση, και ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους» τονίζει.

Ο καταναλωτής ψάχνει να βρει τον φθηνότερο τρόπο θέρμανσης, επισημαίνει από την πλευρά της η Ελένη Φούντα, έμπορος ξυλείας. «Υπάρχει μεγάλη οικονομική ανέχεια» τονίζει η ίδια, προσθέτοντας ότι οι τιμές στα καυσόξυλα φέτος παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα παρά την αύξηση του ΦΠΑ που έφτασε στο 24%. «Προσπαθούμε να είμαστε όσο περισσότερο ελκυστικοί γίνεται στους καταναλωτές. Όμως, κι εκείνοι δυσκολεύονται κάθε χρόνο ακόμη πιο πολύ», επισημαίνει η ίδια. Παρά τις προσπάθειες των ξυλεμπόρων για συγκράτηση των τιμών, οι καταναλωτές ζητούν μειώσεις στις τιμές.

Οι τιμές των καυσόξυλων

Αυτή τη στιγμή, η τιμή των καυσόξυλων στην αγορά είναι στα 5 ευρώ το τσουβαλάκι, στα 70-80 ευρώ το κυβικό (αντιστοιχεί σε 550-600 κιλά) και στα 115 ευρώ η παλέτα. «Είναι πάμφθηνα» σχολιάζει ο κ. Κουλουριώτης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός ότι η καύση ξύλων οδηγεί στην αιθαλομίχλη. «Είναι εντελώς λάθος. Η αιθαλομίχλη προκαλείται λόγω της καύσης μη σωστών υλικών» εξηγεί, και προσθέτει ότι «όταν καίμε τα κατάλληλα ξύλα, τότε υπάρχει μηδενική ρύπανση στο περιβάλλον».

Η οικονομία στη θέρμανση με ξύλα

Πέραν της οικονομικής τιμής των καυσόξυλων, ο κ. Κουλουριώτης επισημαίνει ότι υπάρχουν περαιτέρω και άλλοι τρόποι στη χρήση τους για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων.

«Υπάρχουν υδραυλικά τζάκια και σόμπες, τα οποία είναι ενεργειακά. Αν τυχόν έχουμε μία τέτοιου είδους συσκευή καλής ποιότητας, τότε μπορούμε να έχουμε μηδενική υγρασία και μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του καύσιμου υλικού για τη θέρμανση» τονίζει.

Συγκεκριμένα, τονίζει, ότι στην αρχή της καύσης πρέπει να χρησιμοποιούμε οξιά που ανεβάζει πολύ τη θερμογόνο δύναμη. «Όταν λοιπόν θα έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία που θέλουμε, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως καύσιμη ύλη δρυς. Η οξιά θα έχει γίνει στάχτη, ενώ η δρύς θα παραμένει κάρβουνο και θα συντηρεί τη φωτιά» προσθέτει.

Οργάνωση από το καλοκαίρι

Πολλοί καταναλωτές απευθύνθηκαν ήδη από το καλοκαίρι σε μάντρες, και η έναρξη του χειμώνα τούς βρήκε προετοιμασμένους στο μείζον θέμα της θέρμανσης. Τότε, όπως εξηγεί η κ. Φούντα γίνονταν και καλύτερες τιμές λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Αρκετοί πάντως, άρχισαν να μεριμνούν για καυσόξυλα τις τελευταίες εβδομάδες. Η κ. Φούντα λέει ότι «υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Οι παραγγελίες που συνήθως αφορούν σε μεγάλες ποσότητες παραδίδονται στα σπίτια, ενώ για τις μικρές ποσότητες οι καταναλωτές επισκέπτονται τα καταστήματα εμπορίας ξυλείας και, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα, αγοράζουν επί τόπου καυσόξυλα».

«Άλλοι ζητούν καυσόξυλα και με 35 ευρώ, άλλοι ζητούν τσουβαλάκια. Τα τσουβαλάκια έχουν ζήτηση σε καθημερινή βάση από δεκάδες πολίτες. Βεβαίως πολύς κόσμος χρησιμοποιεί το τζάκι για θαλπωρή και συντροφικότητα. Είναι όμως και πολύς ο κόσμος που το χρησιμοποιεί λόγω ανάγκης» τόνισε.

Χωρίς θέρμανση αρκετοί Βολιώτες

Πάντως, αρκετές οικογένειες Βολιωτών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέσουν ούτε το ποσό των 5 ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης και να ζεσταθούν έστω και λίγες μέρες.

Ο υπεύθυνος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, Βασίλης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί πολίτες απευθύνονται στον Δήμο Βόλου και τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων που συνεργάζεται με τον Δήμο Βόλου, ζητώντας ξύλα.

«Οι εθελοντές της Λέσχης έχουν ήδη βοηθήσει δεκαοχτώ οικογένειες, που τηρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις, ενώ κάθε χρόνο εξυπηρετούν πάνω από σαράντα οικογένειες» επισημαίνει.

Ωστόσο, φέτος οι ανάγκες φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί. «Έχουμε συνεχώς αιτήματα. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι φέτος έχουμε πολλούς ξερούς ευκαλύπτους. Η Υπηρεσία Πρασίνου μάς έχει δώσει τη δυνατότητα να κόβουμε τα ξύλα και να τα διαθέτουμε σε άπορες οικογένειες» σημείωσε.

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι εθελοντές βοήθησαν δέκα οικογένειες, ενώ σε αναμονή βρίσκονται και πολλοί άλλοι Βολιώτες. «Διαρκώς ενημερωνόμαστε για καινούργια αιτήματα» τονίζει ο ίδιος.

Να επισημανθεί ότι η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων συνδράμει εθελοντικά στην εξυπηρέτηση των άπορων οικογενειών. Δεκαπέντε εθελοντές κάθε Σαββατοκύριακο, με τα δύο αγροτικά αυτοκίνητα της Λέσχης κόβουν ξύλα και τα μεταφέρουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου