ΤΟΠΙΚΑ

Δύο επιθέσεις πίτμπουλ στον Βόλο

δύο-επιθέσεις-πίτμπουλ-στον-βόλο-208502

Καμπανάκι κινδύνου από τη Φιλοζωική Ομάδα Βόλου «Κόσμος και Φύση» για την επιθετικότητα που εμφανίζουν σκυλιά ράτσας πίτμπουλ το τελευταίο διάστημα στο Βόλο. Τον περασμένο μήνα στον Βόλο δύο πίτμπουλ επιτέθηκαν σε μία γάτα και ένα σκύλο και σκότωσαν τα ζώα ακαριαία. Επρόκειτο για δύο διαφορετικά περιστατικά. Η Φιλοζωική Ομάδα επισημαίνει ότι τα πίτμπουλ χρειάζονται διαρκή εκπαίδευση και ιδιαίτερη μεταχείριση για να υπακούουν τους ιδιοκτήτες τους. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί ότι μπορεί να μετατραπούν σε φονικό όπλο.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου το εμπορικό κέντρο της πόλης έγινε μάρτυρας απερίγραπτων σκηνών φρίκης. Στην Τάκη Οικονομάκη με Γκλαβάνη ένα πίτμπουλ που συνοδευόταν από τον ιδιοκτήτη του και μάλιστα είχε και λουρί, άρπαξε μία αδέσποτη γάτα από το λαιμό και την τραυμάτισε θανάσιμα. Κανένας από τους διερχόμενους και -δυστυχώς ούτε και ο ιδιοκτήτης του- μπόρεσε (ως όφειλε) να σταματήσει το ζώο.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό που κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, Βολιώτισσα απευθύνθηκε στην εφημερίδα και ενημέρωσε για τη δική της τραυματική οικογενειακή εμπειρία στις αρχές Νοεμβρίου. Ο σκύλος του γείτονα, ράτσας πίτμπουλ, όπως ενημέρωσε, σκότωσε τον σκύλο της νύφης της, ένα γιόρκσαϊρ. Και τα δυο ζώα ήταν δεσποζόμενα. Και τα δύο είχαν λουρί. Η 45χρονη νύφη της δεν μπόρεσε να κάνει το παραμικρό για να προστατέψει το ζώο της, ούτε και ο ιδιοκτήτης του πίτμπουλ κατάφερε να αποθαρρύνει τον σκύλο του από τη βίαιη συμπεριφορά, ενώ όφειλε να γνωρίζει να τον διαχειρίζεται.

Η γυναίκα είπε ότι το περιστατικό συνέβη απογευματινή ώρα. Ενώ η 47χρονη ετοιμαζόταν να πάει βόλτα τον σκύλο της και έβγαζε το ζώο από την αυλή, ο γείτονάς της επέστρεφε στο σπίτι του με το πίτμπουλ μετά από βόλτα. Η συνάντηση τους έμελλε να εξελιχθεί εφιάλτης. «Το πίτμπουλ άρπαξε το γιόρκσαϊρ από το κεφάλι και δεν το άφηνε. Σε δευτερόλεπτα το άμοιρο ζώο ξεψυχούσε στα κοφτερά του σαγόνια» σημείωσε.

Η γυναίκα είπε ότι «σκυλιά τέτοιας ράτσας είναι ιδιαίτερα επιθετικά και γι’ αυτό χρειάζονται διαρκή εκπαίδευση». «Τι θα συνέβαινε αν αντί για τον σκύλο, το πίτμπουλ είχε επιτεθεί σε έναν άνθρωπο, ένα παιδάκι; Κανένας δεν θέλει τα ζώα να φυλάσσονται σε κλειστούς χώρους ή καταφύγια. Οι ιδιοκτήτες τους όμως είναι υποχρεωμένοι να μπορούν να τα ελέγξουν. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει επιβολή αυστηρών ποινών, αποζημιώσεις για τη φθορά ξένης περιουσίας» πρόσθεσε.

Υπαίτιοι για τέτοιου είδους επιθετικές συμπεριφορές είναι οι ιδιοκτήτες των σκύλων και όχι τα πίτμπουλ, επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου «Κόσμος και Φύση» Φλωρίκα Τσιρογιάννη. «Είναι όπως μεγαλώνεις ένα παιδί. Εάν το αφήσεις ανεξέλεγκτο, δεν θα σε υπακούει» είπε και πρόσθεσε ότι ειδικά για τα πίτμπουλ η εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη, διαφορετικά μετατρέπονται σε φονικό όπλο.

«Τα πίτμπουλ έχουν δύσκολο χαρακτήρα. Η εκπαίδευσή τους απαιτεί κατάλληλη μεταχείριση, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο καθένας», εξήγησε ο εκπαιδευτής σκύλων Αργύρης Λεπίδας, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδος.

«Επιθέσεις σκύλων σε άλλα ζώα θα πρέπει να αποτελούν απτά σημάδια ότι τα πίτμπουλ χρειάζονται προσοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα στο πάρκο γιατί μπορεί να συμβεί κάτι χειρότερο. Τέτοιες συμπεριφορές, δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες απαιτείται να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο με τα ζώα τους. Όμως, αν ο σκύλος, περνάει μία κατάσταση για πολύ καιρό, δεν σημαίνει ότι το ζώο μπορεί να επανέλθει» πρόσθεσε.

Οι ιδιοκτήτες ζώων χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για τις ευθύνες τους απέναντι στα κατοικίδια. «Δεν κοστίζει κάτι να τηλεφωνήσουν σε έναν εκπαιδευτή και να ζητήσουν μία συμβουλή. Ιδιαίτερα, όσοι σκέφτονται να αποκτήσουν ένα σκύλο, καλό είναι να κάνουν το τεστ που δείχνει ποιο ζώο τους ταιριάζει. Από κει και πέρα, το ζώο μπορεί να εκπαιδευτεί από δύο μηνών. Αν καθυστερήσει η εκπαίδευσή του, τότε αυτό θα έχει ήδη διαμορφώσει τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου