ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική έρευνα για την έκρηξη σε ταβέρνα της Πορταριάς [εικόνες]

εισαγγελική-έρευνα-για-την-έκρηξη-σε-τ-269072

Εικόνες που παραπέμπουν σε βομβαρδισμό αποκάλυψε το χθεσινό ξημέρωμα σε ταβέρνα στην Πορταριά, απέναντι από το πρώην δημαρχείο. Η έκρηξη, που σημειώθηκε προχθές γύρω στις 8.30 το βράδυ από διαρροή προπανίου, ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε σεισμό στην περιοχή και ισοπέδωσε την επιχείρηση. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας συνελήφθη χθες τις πρώτες πρωινές ώρες και οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Αφέθηκε ελεύθερος μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα. Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε προκαταρκτική εξέταση και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου διενεργεί έρευνα για το εάν η ταβέρνα είχε όλα τα μέτρα πυροπροστασίας, καθώς και άδεια για την εγκατάσταση δεξαμενής προπανίου.

Ανυπολόγιστες ζημιές από την έκρηξη υπέστησαν και διπλανές επιχειρήσεις, ενώ ο απολογισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου δεν έχει ολοκληρωθεί για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε διπλανά κτίρια και σπίτια. Εκτιμάται, πάντως, ότι οι ζημιές είναι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Στην ταβέρνα, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, το δώμα μεταξύ του υπογείου και του ισογείου υποχώρησε, όπως και ο δεύτερος όροφος. Σπασμένα τσάμια, ξηλωμένα τσιμεντόλιθα, πεταμένα τραπέζια, κατεστραμμένη οικοσυσκευή βρίσκονται στον χώρο όπου λειτουργούσε η επιχείρηση, ενώ άλλα αντικείμενα, όπως λαμαρίνες, από το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε βρήκαν διαφυγή από σοκάκια στη γύρω περιοχή, ακόμη και στον κεντρικό δρόμο σε απόσταση 200 μέτρων.

Η δεξαμενή προπανίου που είχε τη διαρροή

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου δήλωσε χθες ότι η εικόνα παραπέμπει στην έκρηξη που σημειώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στα Κουκουλέικα, σε αγροικία, με έναν σοβαρά τραυματία. Είναι θαύμα, επισήμανε, που δεν θρηνήσαμε νεκρό. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην επίμαχη ταβέρνα, αλλά και στις γύρω επιχειρήσεις, υπήρχαν εκατοντάδες πολιτών.

«Το έχουμε πει πολλές φορές ότι οι δεξαμενές, οι οποίες εγκαθίστανται σε επιχειρήσεις είτε σε χώρους συνάθροισης κοινού, είτε σε βιομηχανίες ή ξενοδοχεία, περνάνε πρώτα από την Πολεοδομία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου θα ελέγξει αν πληρούνται τα μέσα πυροπροστασίας και τα νόμιμα δικαιολογητικά. Στην παρούσα φάση εξετάζουμε αν το εν λόγω κατάστημα πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις», ανέφερε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου διενεργεί ελέγχους στις επιχειρήσεις, κυρίως σε περιόδους αιχμής, και όταν υπάρχει καταγγελία. «Κάποιοι γνωρίζουν τα πάντα. Αλλά δεν θέλουν να γίνουν κακοί. Ιδού το αποτέλεσμα. Και θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά: Ευτυχώς που δεν υπήρξε θύμα», είπε.

Ζημιές και σε διπλανές επιχειρήσεις

Ελεγχος για τη στατικότητα των κτιρίων

Ο κ. Πόζογλου ενημέρωσε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου έστειλε έγγραφο στην Πολεοδομία Βόλου, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι για τη στατικότητα των επιχειρήσεων και των σπιτιών. «Όταν ένα κτίριο υποστεί τέτοιες μεγάλες ταρακουνήσεις σίγουρα απαιτείται η Πολεοδομία να αξιολογήσει αν είναι κατάλληλο για κατοίκηση. Κάνουμε καταμέτρηση των ζημιών. Θα καταγραφούν όλα στη δικογραφία», ενημέρωσε.

Προκαταρκτική εξέταση

Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε χθες η Εισαγγελία Βόλου για την έκρηξη και για τις διακεκριμένες φθορές. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης, που συνελήφθη από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου ανατέθηκε να λάβει όλες τις καταθέσεις και όλο το υλικό γύρω από την υπόθεση.

Προχθές γύρω στις 8.30 το βράδυ τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα έσπευδαν στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς μετά από κλήση για έκρηξη σε επιχείρηση. Ο κ. Πόζογλου ενημέρωσε ότι εκείνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι υπήρχε ολοκληρωτική καταστροφή. «Ακόμη και τσιμεντοκολώνες εκτοξεύτηκαν και λαμαρίνες στην απέναντι πλευρά του δρόμου» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Οι πυροσβέστες εντόπισαν στην επιχείρηση μία δεξαμενή προπανίου χωρητικότητας 1.700 λίτρων, η οποία είχε διαρροή. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου ενημέρωσε άμεσα αρμόδιο της εταιρείας Πετρογκάζ, ο οποίος κατέφθασε στον τόπο και μετά από πολύωρες προσπάθειες οι πυροσβέστες κατάφεραν να σταματήσουν τη διαρροή, να εκτονώσουν τη δεξαμενή και να αλλάξουν την τάπα της που υπέστη βλάβη μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε η έκρηξη.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου εκκένωσε την περιοχή, καθώς ο παραμικρός σπινθήρας θα μπορούσε να προκαλέσει νέα έκρηξη. Συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα. Οι πυροσβέστες συνέχιζαν τις επιχειρήσεις έως τις 5 χθες τα ξημερώματα. Το Ανακριτικό ανέλαβε να διενεργήσει προανάκριση.

Ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες για το συμβάν από τον Δήμο Βόλου αναφέρονται τα εξής:

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το θλιβερό, και παρ’ ολίγο τραγικό, περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Πορταριά και ταυτόχρονα την ανακούφισή μας που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, και θέλουμε να συγχαρούμε τη διοίκηση και τους άντρες της Πυροσβεστικής, που, όπως διαπίστωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημ Λιβογιάννης που βρέθηκε σχεδόν αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια περιορισμού των καταστρεπτικών συνεπειών από την έκρηξη

Ωστόσο, πέραν των όποιων ποινικών ή αστικών ευθυνών, που ασφαλώς θα ερευνηθούν και θα αποδοθούν από τις αρμόδιες Αρχές, προκύπτει ένα μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα, καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Πορταριάς, Νικ. Ρηγώνης, καθώς η άδεια λειτουργίας του καταστήματος ανήκει μεν στη σύζυγό του, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το λειτουργεί ο ίδιος

Και καθώς το ατύχημα αυτό, για το οποίο όλα τα στοιχεία από τις επίσημες Αρχές, συντείνουν ότι οφείλεται στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας και μάλιστα στην κατασκευή και λειτουργία παράνομης δεξαμενής αποθήκευσης προπανίου, δείχνει τουλάχιστον έλλειψη υπευθυνότητας και κοινωνικής ευαισθησίας, καλούμε σήμερα τον Νικ. Ρηγώνη να υποβάλλει άμεσα την παραίτησή του από το αξίωμα που του εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του και το οποίο προφανώς δεν τίμησε εκθέτοντάς τους σε άμεσο κίνδυνο με πράξεις και παραλείψεις του.

Δυστυχώς η ενέργειά μας να τον απομακρύνουμε από τους κόλπους της δημοτικής παράταξης για συμπεριφορές που δεν συνάδουν προς το κοινό καλό δικαιώθηκαν και με αυτό τον τρόπο».

Ανυπολόγιστες ζημιές σε άλλες δύο επιχειρήσεις

Δεν μπορούν να συνέλθουν από το σοκ οι επαγγελματίες

Πανικός, τρόμος και απερίγραπτη αναστάτωση προκλήθηκε μετά την έκρηξη. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις γύρω από την επίμαχη ταβέρνα δεν λειτουργούσαν. Ο κ. Φίλιππος Διακουμής, που διατηρεί ταβέρνα δίπλα από το σημείο της έκρηξης, είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Διαλύθηκαν τα πάντα. Ισοπεδώθηκε το καθιστικό. Εκτοξεύτηκαν πόρτες, φωτιστικά. Όλος ο εξοπλισμός καταστράφηκε». Ο κ. Διακουμής, την ώρα της έκρηξης βρισκόταν εκτός του μαγαζιού του που ήταν κλειστό και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε.

Γλίτωσα από θαύμα, είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Πορταριάς, Αναστασία Αναστασίου. «Την ώρα την έκρηξης έβαζα βενζίνη στο αυτοκίνητο. Ετοιμαζόμουν να έρθω στο μαγαζί» εξήγησε. Όταν έφτασε στο μαγαζί, είπε ότι όλα ήταν κρανίου τόπος. «Είχαν θρυμματιστεί οι τζαμαρίες, γυαλιά είχαν μπει σε ζυμαρικά, η πόρτα είχε ξηλωθεί. Ευτυχώς δεν υπήρχε κανένας εδώ, διαφορετικά δεν ξέρω τι θα είχε γίνει. Ακόμη και ο θάλαμος που στεγνώνουμε τα ζυμαρικά έπαθε βλάβη», είπε.

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο και τρομάξαμε» είπε από την πλευρά του ο ενοικιαστής του ΚΑΠΗ που βρίσκεται πίσω από το κτήριο όπου σημειώθηκε η έκρηξη Ξάνθης Πινάτσης. «Ήμουν στο μαγαζί με τέσσερις πελάτες. Καθόμουν στο πάγκο. Αν ήμουν στην κουζίνα θα είχα τραυματιστεί. Το φωτιστικό αποκολλήθηκε από την οροφή. Στο μπαλκόνι και στην είσοδο έπεσαν σοβάδες. Βγήκαμε έξω. Παντού είχε σκόνη. Υπήρχε πανικός», συμπλήρωσε.

Όλο το χωριό αναστατώθηκε. Η κ. Αναστασία Χαρακοπούλου που διατηρεί περίπτερο πάνω από την επίμαχη ταβέρνα και βρισκόταν εκεί όταν συνέβη το περιστατικό, δήλωσε πανικοβλημένη: «Νόμιζα ότι θα φύγει το περίπτερο. Εφυγε το ψυγείο προς τα επάνω. Αν υπήρχε κόσμος στα μαγαζιά που επλήγησαν, τα πράγματα θα ήταν δραματικά» ανέφερε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου