ΑΛΜΥΡΟΣ

Λήψη καταθέσεων για τη φωτιά στην Ανάβρα

λήψη-καταθέσεων-για-τη-φωτιά-στην-ανάβ-354118

Πουρνάρια σε έκταση δεκαεφτά στρεμμάτων κάηκαν ολοσχερώς

Σε στάχτη μετατράπηκε έκταση δεκαεφτά στρεμμάτων με πουρνάρια στην Ανάβρα, όπου η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής συνέχιζε να καίει ό,τι έβρισκε στο διάβα της μέχρι και προχθές, Δεκαπενταύγουστο, οπότε το πρωί κατέστη δυνατό και κατασβήστηκε.

Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, σε συνεργασία με το Ανακριτικό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλμυρού συλλέγει κάθε χρήσιμο στοιχείο για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί σε καταθέσεις και τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα της Κυριακής κράτησε ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στον τόπο εκδήλωσης για 48 και πλέον ώρες, ενώ στη Μαγνησία επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες και ο νόμος συγκαταλεγόταν στις περιοχές με υψηλό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών.

Ήδη έχουν κληθεί και έχουν δώσει καταθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, τρείς κτηνοτρόφοι, ενώ το έργο της ανάκρισης συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση για τον εντοπισμό του υπαίτιου που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Το σημείο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά ήταν ιδιαίτερα δύσβατο. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν είχαν πρόσβαση εκεί, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να μεταφέρουν νερό πεζή για το έργο της κατάσβεσης. Εκτιμάται λοιπόν, ότι η πυρκαγιά δεν εκδηλώθηκε από ανθρώπινη αμέλεια.

Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλμυρού ερευνά όλα τα ενδεχόμενα εκδήλωσης της πυρκαγιάς – ακόμη και αυτό του εμπρησμού.

Το νέο περιστατικό πυρκαγιάς στην Ανάβρα σημειώθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα από τότε που έγινε συνάντηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου με κτηνοτρόφους και υπήρξε επαρκής ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών.

Στην Ανάβρα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, εκδηλώνονται ανά τακτά διαστήματα πυρκαγιές, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.

Στη νέα πυρκαγιά την Κυριακή επιχειρούσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα, ένα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αλμυρού και ένα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, και εκτός από τους πυροσβέστες που τα επάνδρωναν συμμετείχαν δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Την Κυριακή οι πυροσβέστες «φυλούσαν» τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί στην απόκρημνη χαράδρα για να μη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τη Δευτέρα είχαν καταφέρει να τη θέσουν υπό μερικό έλεγχο και συνέχιζαν να κάνουν ρίψεις, μεταφέροντας στο σημείο νερό που κουβαλούσαν πεζή.

Η πυρκαγιά κατασβήστηκε πρωινές ώρες Δεκαπενταύγουστου, ενώ υπό το φόβο πυρόσβεσης στον τόπο έμειναν για αρκετές ώρες δυνάμεις πυρόσβεσης.Να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 264 και επόμενα Ποινικού Κώδικα, όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Όταν η πυρκαγιά εκδηλώνεται σε δάση ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή 15.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου