Αδιαμαρτύρητη σιωπή

αδιαμαρτύρητη-σιωπή-356817

Της Κατερίνας Μαρούγκα

Ομόρφυνε με την παρουσία της την πόλη, προσέδωσε στην ατμόσφαιρα πολυπολιτισμικό αέρα, προέβαλε τον Βόλο διεθνώς, αλλά παρότι είχε επιλέξει το λιμάνι ανάμεσα σε πολλά άλλα -και όχι αδίκως- για τα σύντομα διαλείμματά της, τελικά έβαλε πλώρη για αλλού.

Άλλη μία ευκαιρία πέρασε από την πόλη και απ’ ό,τι φαίνεται έμεινε ανεκμετάλλευτη. Η κρουαζιέρα που έφτασε να «δένει» στο λιμάνι του Βόλου έως και πάνω από 60 κρουαζιερόπλοια έπιασε πάτο.

Το ίδιο συνέβη και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς της, στο Ηράκλειο, τη Ρόδο, αλλά και σε άλλα λιμάνια. Η αστάθεια στην Τουρκία επιβεβαίωσε τους φόβους για τον αντίκτυπο που θα υπήρχε.

Όμως, το θέμα είναι τελικά έμεινε κάτι από την «ένδοξη» πορεία της κρουαζιέρας σε αυτήν την πόλη; Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βόλος βλέπει να παρουσιάζονται ευκαιρίες μπροστά του και τελικά να φεύγουν.

Το ίδιο συνέβη και με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Ενώ ο Βόλος άρχισε να συνδέεται απευθείας με πολλούς αεροπορικούς προορισμούς, η πόλη είδε ξαφνικά αεροπορικές εταιρείες να αποχωρούν και άρχισε σιγά σιγά να απομονώνεται.

Είναι τακτικά τα χρονικά διαστήματα που η πόλη αναθαρρεί, σηκώνει το κεφάλι και νοιώθει επιτέλους ότι αναπνέει. Μεγάλες επενδύσεις ανακοινώνονται με εγκαταστάσεις εκατομμυρίων, που θα προσφέρουν δεκάδες θέσεις εργασίας, όμως πάντοτε κάπου «βρίσκουν» και για κάποιο λόγο τελικά κολλούν.

Η καθοδική πορεία της κρουαζιέρας στον Βόλο συνδέεται άμεσα με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και διεθνώς, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εφησυχάζει.

Ο εμπορικός κόσμος έφτασε κάποτε να μαλώνει για το εάν θα πρέπει τα καταστήματα να ανοίγουν ή όχι στις μέρες των αφίξεων των εντυπωσιακών πλοίων. Η κρουαζιέρα, πράγματι, δεν έχει τουρισμό που να αφήνει πολλά χρήματα στις αγορές που επισκέπτεται.

Το θέμα όμως είναι από το πέρασμά της από τον Βόλο έμεινε κάτι. Η πόλη κατάφερε να εξελιχθεί μέσα από αυτή και να αναπτύξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της περισσότερο;

Οι τουριστικές πράκτορες πάντοτε προειδοποιούσαν ότι έπρεπε να γίνουν βήματα περαιτέρω ανάπτυξης. Οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων να μένουν περισσότερες ώρες στην πόλη. Τα αντανακλαστικά του Βόλου όμως φαίνεται ότι δεν ανταποκρίθηκαν γρήγορα. Τώρα δυστυχώς, έφτασε η ώρα που σιωπούν και μάλιστα αδιαμαρτύρητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου