ΤΟΠΙΚΑ

Βουτιά στην κρουαζιέρα του Βόλου

βουτιά-στην-κρουαζιέρα-του-βόλου-360339

Η αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία «έπνιξε» την κρουαζιέρα στο Βόλο. Το λιμάνι του Βόλου φαίνεται ότι έχασε πολλές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και χιλιάδες τουρίστες όπως συνέβη και με άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς που εξαφανίστηκαν -τουλάχιστον προσωρινά- από το χάρτη διεθνών εταιρειών.

Ενώ βρισκόμαστε στη φουλ τουριστική σεζόν και πλέον έφυγε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, το λιμάνι του Βόλου δεν είχε καμία άφιξη κρουαζιερόπλοιου τον τρέχοντα μήνα, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη σύμφωνα με τη λίστα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, είναι στα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 25 του μηνός, οπότε στο λιμάνι θα δέσει το «Victoria».

Δυστυχώς, οι τουριστικοί πράκτορες του Νομού επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο στις δυσοίωνες προβλέψεις τους για την πορεία της κρουαζιέρας λόγω των εξελίξεων στη γείτονα χώρα.

Οι προγραμματισμένες αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων έμειναν να αριθμούν εννέα για το διάστημα από 18 Απριλίου 2017 έως και 27 Οκτωβρίου του 2017, ενώ πέρυσι ήταν 48 και τα προηγούμενα δύο χρόνια έφταναν και ίσως ξεπερνούσαν και τις 60.

Κρουαζιερόπλοια όπως το Horizon που μεταφέρουν εκατοντάδες τουριστών, δεν κατάφεραν να έχουν τις απαιτούμενες πληρότητες για να πραγματοποιήσουν τις εκδρομές τους στο Βόλο.

Η κρουαζιέρα δεν κατάφερε να αποφύγει τη βουτιά, παρά το γεγονός ότι ο Βόλος συμπεριελήφθη στους best sellers προορισμούς στην Ελλάδα με το Ναύπλιο, τη Σάμο και τα Χανιά, καθώς εταιρείες κρουαζιέρας το Μάρτιο είχαν κάνει γνωστό ότι αναζητούσαν νέα λιμάνια, θέλοντας πέρα από τις φυσικές ομορφιές και το γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών, να προσφέρουν στους τουρίστες τη δυνατότητα να επισκεφτούν και πολιτιστικούς – θρησκευτικούς χώρους.

Η αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία εξάλλου το τελευταίο διάστημα έχει θέσει την κρουαζιέρα εκεί εκτός των προορισμών για μεγάλες διεθνείς εταιρείες, κάτι όμως που πλήττει και τους ελληνικούς προορισμούς, καθώς τα κρουαζιερόπλοια «έπιαναν» τόσο σε τουρκικά όσο και σε ελληνικά λιμάνια.

Σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς η μείωση του αριθμού επισκεπτών κρουαζιέρας είναι διψήφια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του λιμανιού του Ηρακλείου, το οποίο για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου καταγράφει πτώση της τάξης του 39,4% στις αφίξεις επιβατών.

Στη Ρόδο ακόμη, οι αφίξεις επιβατών με κρουαζιέρα στο εξάμηνο φέτος μειώθηκαν κατά 10,9%, φθάνοντας σε 98.127. Επίσης, η μείωση των επιβατών τον Ιούλιο ξεπέρασε σε ποσοστό το 34%. Αλλά και για τον τρέχοντα μήνα αναμένονται περί τις 30 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, από 49 τον Αύγουστο του 2016.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου