ΤΟΠΙΚΑ

«Εκοψαν» και το ψωμί οι Βολιώτες

εκοψαν-και-το-ψωμί-οι-βολιώτες-360430

Μισό κιλό ψωμί για δύο μέρες αγοράζουν πλέον οι καταναλωτές στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Η πτώση στο τζίρο των αρτοποιείων είναι ολοένα και μεγαλύτερη κάθε χρόνο. Φέτος, οι αρτοποιοί είδαν μειώσεις στις εισπράξεις τους της τάξεως του 25%.

Στις απολύτως αναγκαίες αγορές περιορίζεται ο καταναλωτής ακόμη και στο ψωμί. Πλέον από το ελληνικό τραπέζι φαίνεται ότι δεν πετιέται τίποτα. Τυροπιτοειδή και βουτήματα έχουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση. Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση.

Ο κ. Ιωάννης Χατζηγιάννης λέει ότι φέτος μπορεί να μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές με το νέο νόμο, όμως η φορολογία είναι πολύ υψηλή και σε συνδυασμό με την περιορισμένη κατανάλωση, τελικά γονατίζει τους επαγγελματίες του κλάδου.

Οι εισπράξεις είναι αισθητά μειωμένες. Ο επαγγελματίας λέει ότι μία τετραμελής οικογένεια θα ψωνίσει ένα κιλό ψωμί τη μία μέρα και τη δεύτερη μέρα θα πάρει μισό κιλό.

Αυτό συμβαίνει σε ένα είδος που είναι άκρως απαραίτητο στο τραπέζι. Στα υπόλοιπα είδη δεν προκαλεί πλέον τόσο μεγάλη εντύπωση ο περιορισμός στην κατανάλωση. Χρήματα για την τυρόπιτα το πρωί των παιδιών πλέον δεν περισσεύουν.

Η κίνηση στα αρτοποιεία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, τόσο λόγω της επικράτησης των υψηλών θερμοκρασιών όσο και λόγω των θερινών διακοπών, περιορίζεται ακόμη πιο αισθητά και η προβληματική λειτουργία του επαγγέλματος είναι ακόμη πιο έντονη.

Αλλη αρτοποιός χαρακτήρισε τα πράγματα εξαιρετικά δύσκολα. «Όλα αυτά συμβαίνουν μάλιστα όταν η τιμή του μισού κιλού ψωμιού ανάλογα με το είδος είναι κατά μέσο όρο από 40 λεπτά έως και 90 λεπτά» ανέφερε για να καταδείξει την έκταση του οικονομικού προβλήματος.

Οι αρτοποιοί προσπαθούν να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους με κάθε δυνατό τρόπο. Εχουν να αντιμετωπίσουν και το μεγάλο ανταγωνισμό από αλυσίδες. Πλέον το ψωμί πουλιέται και από τα ράφια άλλων καταστημάτων και μάλιστα με μειωμένες τιμές της τάξεως των 20 λεπτών.

Το χειρότερο, πάντως, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των αρτοποιών, ότι το τελευταίο διάστημα χρειάζεται να αντιμετωπίσουν και την κακή ποιότητα που έχει το σιτάρι. Οι επαγγελματίες προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες αλευριού, προκειμένου να λειτουργήσουν και η κακή ποιότητα του σιταριού φαίνεται ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου