ΤΟΠΙΚΑ

Φρεάτιο ξεχείλιζε λύματα στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου

φρεάτιο-ξεχείλιζε-λύματα-στην-α΄-βι-πε-363276

Λάδια, λίπη, ελιές, άλλα λύματα έφραξαν χθες το πρωί αγωγό ακαθάρτων στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή, με αποτέλεσμα φρεάτιο να ξεχειλίζει. Επί δυόμιση ώρες ειδικό συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ καθάριζε το φρεάτιο, προκειμένου να το επαναφέρει στην ομαλή ροή του και έβγαζε οτιδήποτε άλλο εκτός από υγρά!

Τα εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή οφείλουν να λειτουργούν με βιολογικούς καθαρισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους στα συνεργεία, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο να απορρίπτουν λύματά τους στο αποχετευτικό δίκτυο και να προκαλούν εκτεταμένες φραγές σε φρεάτια.

Το πρόβλημα είναι έντονο σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Νέας Ιωνίας. Από εκεί προέκυψε και η ανάγκη και η δημοτική αρχή Βόλου αποφάσισε την τοποθέτηση λιποσυλλεκτών σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δυστυχώς, όπως προέκυψε, μόνο το 10% των καταστημάτων, τα οποία αριθμούν περί τα 1.000, ανταποκρίθηκε τελικά στο αίτημα αυτό παρά την έκκληση που είχε απευθύνει η ΔΕΥΑΜΒ.

Το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης του Βόλου, όπως τονίστηκε, είναι αποδέκτης όλων των ακαθάρτων και επιβαρύνεται σημαντικά.

Μάλιστα, αυτό συμβαίνει όταν σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει ήδη εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο. Στη Λάρισα ενδεικτικά, τονίστηκε, οι λιποσυλλέκτες έχουν τοποθετηθεί εδώ και 30 χρόνια.

«Δυστυχώς, στο Βόλο δεν υπάρχει καμία συνείδηση στο ευαίσθητο αυτό θέμα», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Το Τμήμα Συντήρησης Δικτύων Αποχέτευσης και Ομβρίων λαμβάνει κάθε μέρα τουλάχιστον τριάντα κλήσεις για αποφράξεις αγωγών αποχέτευσης και φρεατίων. Οι συνδέσεις εξάλλου ξεπερνούν τις 80.000.

Μάλιστα, το πρόβλημα εντείνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς σε συνδυασμό και με τις χαμηλές θερμοκρασίες προκαλεί ιδιαίτερα αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Τα καταστήματα, όπως είναι γνωστό, πήραν παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συμμορφωθούν και να υιοθετήσουν το μέτρο. Στις 30 Απριλίου που είχε λήξει το πρώτο χρονικό περιθώριο που δόθηκε, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση. Μάλιστα, φάνηκε ότι οι περισσότεροι από τους καταστηματάρχες δεν είχαν καν πρόθεση να προχωρήσουν στην εγκατάσταση λιποσυλλεκτών.

Πάντως, η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για πρόκληση ατυχημάτων στους εργαζόμενους των συνεργείων. Πρόσφατα, στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα Λακωνίας δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού σε αποχετευτικό δίκτυο βιολογικού καθαρισμού. Αρχικά είχαν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των αναθυμιάσεων. Ο ίδιος κίνδυνος, όπως υπογραμμίστηκε, ελλοχεύει πάντοτε και για τους εργαζόμενους στα επίμαχα συνεργεία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου