ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

179 κατασχέσεις -υποθήκες ακινήτων από την αρχή του έτους στον Βόλο

179-κατασχέσεις-υποθήκες-ακινήτων-από-τ-415516

Δεκάδες κατασχετήρια ακινήτων ιδιωτών στον Βόλο από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα. Στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου έχουν γίνει 179 συνολικά υποθηκεύσεις και κατασχέσεις ακινήτων με εντολή του δημοσίου και των τραπεζών.

Μεγάλος μέρος αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν σε επαγγελματικά ακίνητα, καθώς η περίοδος χάριτος στους επαγγελματίες για τα «κόκκινα δάνεια» έληξε ενόψει και της ισχύος του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών.

Στο Υποθηκοφυλακείο αποστέλλονται οι εκθέσεις κατάσχεσης οι οποίες καταχωρούνται στο αρχείο. Όπως αναφέρθηκε, αυτές αφορούν σε εργοστάσια, ξενοδοχεία, κάθε είδους επαγγελματικά κτήρια.

Συνολικά από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την υπάλληλο Μαρία Μαυρογιώργου, έχουν γίνει 37 κατασχέσεις ακινήτων από το δημόσιο, 42 κατασχέσεις ακινήτων από τις τράπεζες και 90 αναγκαστικές προσημειώσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το τρέχον έτος παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κατασχέσεων ακινήτων από το δημόσιο αλλά αύξηση στις εν λόγω πράξεις των τραπεζών. Ωστόσο σαφής εικόνα δεν μπορεί να υπάρχει λόγω των κινητοποιήσεων που υπήρχαν πέρυσι για το ασφαλιστικό – φορολογικό.

Το 2016 πάντως, είχαν γίνει 80 κατασχέσεις ακινήτων από το δημόσιο και μόλις οχτώ από τις τράπεζες.

Στο μεταξύ, στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου έχουν γίνει 90 προσημειώσεις ακινήτων με αναγκαστικές διαταγές. Τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν πλέον να μεταγραφούν, καθώς αν δεν τηρηθούν οι ρυθμίσεις, τότε κινείται διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού.

Οι προσημειώσεις ακινήτων έχουν μειωθεί θεματικά τα τελευταία χρόνια. Προ κρίσης στο Ειρηνοδικείο Βόλου αριθμούσαν εκατοντάδες. Ωστόσο, τότε οι υποθήκες ακινήτων γίνονταν για καταναλωτικούς λόγους για τη λήψη δανείων. Σήμερα, τα δάνεια αυτά φαίνεται ότι δεν μπορούν να τηρηθούν και έτσι οι προσημειώσεις ακινήτων αφορούν σε παλιά χρέη και είναι αναγκαστικές.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου, από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα οι προσημειώσεις ήταν 53, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ήταν 24, το συγκρινόμενο διάστημα του 2015 ήταν 124 και τέλος το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ήταν 185.

Σταθεροποιήθηκε η κίνηση

Τα οικονομικά των Υποθηκοφυλακείων πέρυσι κατέγραψαν βουτιά εξαιτίας της κρίσης αλλά και του αντίκτυπου των κινητοποιήσεων. Το προσωπικό τους εργαζόταν 4ωρα, καθώς τα έξοδα μισθοδοσίας δεν μπορούσαν να εξασφαλιστούν ούτε βέβαια και τα λειτουργικά έξοδα. Ωστόσο, φέτος η κατάσταση φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί.

Στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου ενδεικτικά το προσωπικό εργάζεται από τον Οκτώβριο με κανονικό ωράριο.

Το Υποθηκοφυλακείο κατάφερε να βελτιώσει τα έσοδά του, καθώς τα πωλητήρια σταθεροποιήθηκαν, ενώ οι μεταγραφές παρουσιάζουν μικρή αύξηση.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ακινήτων παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα. Από την αρχή του χρόνου ήταν 244, ενώ πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα 277. Αυτό επιτεύχθηκε με την περαιτέρω μείωση των προς πώληση ακινήτων, οι οποίες γίνονται με χαμηλές τιμές πολύ κάτω των αντικειμενικών αξιών.

Η οικονομική ανάγκη οδηγεί τους ιδιοκτήτες να κατεβάσουν τις τιμές ακόμη και κατά 20.000 ευρώ προκειμένου να επιτύχουν αγοραπωλησίες και να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Τα πωλητήρια αφορούν κυρίως διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης. Οι τιμές σε παλιές οικοδομές έχουν πέσει ακόμη περισσότερο, ενώ οι εκπτώσεις για τις καινούργιες οικοδομές είναι δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο μεγαλύτερος πλέον όγκος δουλειάς για το Υποθηκοφυλακείο Βόλου αφορά σε μεταγραφές οι οποίες αριθμούν από την αρχή του χρόνου τις 754. Οι γονικές παροχές, οι δωρεές και αποδοχές κληρονομίας φαίνεται ότι παρουσιάσουν αύξηση. Οι εν λόγω συμβολαιογραφικές πράξεις το 2016 στο συγκρινόμενο διάστημα ήταν 655.

Τα οικονομικά των Υποθηκοφυλακείων

Ο όγκος εργασίας στα Υποθηκοφυλακεία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Υποθηκοφυλακείου Βόλου που έχει και το μεγαλύτερο όγκο εργασίας στη Μαγνησίας σε σχέση με τα υπόλοιπα γραφεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2009 οι εγγραφές προσημειώσεων ήταν 1.839, οι κατασχέσεις 758, οι μεταγραφές στις οποίες περιλαμβάνονται μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομιάς όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις 5.038, ενώ το 2010 οι προσημειώσεις ήταν 1.793, οι κατασχέσεις 826, οι μεταγραφές 541, το 2011 οι προσημειώσεις ήταν 1.562, οι κατασχέσεις 768, οι μεταγραφές 3.552, το 2012 οι προσημειώσεις ήταν 1568, οι κατασχέσεις 519, οι μεταγραφές 2.325, το 2013 οι προσημειώσεις ήταν 1.420, οι κατασχέσεις 553, οι μεταγραφές 1866, το 2014 οι προσημειώσεις ήταν 744, οι κατασχέσεις 422, οι μεταγραφές 1.488, το 2015 οι προσημειώσεις ήταν 369, οι κατασχέσεις 296, οι μεταγραφές 1708.

Το Υποθηκοφυλακείο Βόλου είδε βελτίωση στον όγκο εργασίας του από τον Οκτώβριο και τους τελευταίους μήνες οι υπάλληλοι πλέον μπορούν να εργάζονται με κανονικά ωράριο, καθώς τα απολύτως αναγκαία έξοδα μπορούν πλέον να καλύπτονται.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου