ΤΟΠΙΚΑ

70 αποποιήσεις για …μία κληρονομιά

70-αποποιήσεις-για-μία-κληρονομιά-422740

Εχασαν τον άνθρωπό τους πριν από δύο χρόνια, όμως ακόμη συνεχίζουν να τρέχουν… Η εξ αδιαθέτου κληρονομιά (χωρίς διαθήκη) άφησε χρέη σε τράπεζα χιλιάδων ευρώ, που είχαν δημιουργηθεί εν μέσω κρίσης για επαγγελματική δραστηριότητα. Το μαντάτο μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα και εξελίχθηκε σε πραγματικό εφιάλτη. Σήμερα παρουσιάζονται ακόμη συγγενείς του θανόντος στο Ειρηνοδικείο Βόλου για να κάνουν αποποίηση κληρονομιάς. Σπεύδουν στο δικαστήριο ταξιδεύοντας ακόμη και από την Κρήτη.

Εβδομήντα αποποιήσεις για μία κληρονομιά έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο Ειρηνοδικείο Βόλου και έπεται και… συνέχεια. Τα κληρονομούμενα χρέη φεσώνουν γενιές και γενιές. Αφορούν τη γενιά του ίδιου του κληρονομούμενου, των γονέων του, των παππούδων του και των προπαππούδων του. Η δε συγκυρία της οικονομικής κρίσης, με τα εκατοντάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά του Βόλου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δημιουργία νέων οφειλών.

Την Τετάρτη παρουσιάστηκε στο Ειρηνοδικείο συγγενής του θανόντος από την Κρήτη. Εξήγησε τους λόγους της επίσκεψής του και ενημέρωσε ότι έχει αδερφές, που πρόκειται κι εκείνες να ταξιδέψουν στον Βόλο για την ίδια υπόθεση. Ήδη στο δικαστήριο είχαν δώσει την «παρουσία» τους για τον ίδιο σκοπό συγγενικά πρόσωπα του θανόντος από Καρδίτσα, Τρίκαλα, περιοχές εκτός Θεσσαλίας. Η είδηση του χρέους τρομοκράτησε, δυστυχώς δικαιολογημένα. Οι κληρονομούμενες οφειλές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι υπαρκτά χρέη.

Στον Βόλο υπάρχουν οικογένειες που κοιμήθηκαν «νοικοκύρηδες» και ξύπνησαν καταχρεωμένοι. Στο Διοικητικό Δικαστήριο υπάρχουν σε εξέλιξη «σκληρές» δικαστικές διαμάχες. Παιδιά ανιψιού θανόντος, πρώτος ξάδερφος εκλιπόντος, γιος αλλά και ανήλικη εγγονή αδελφού μπήκαν στο στόχαστρο της εφορίας Βόλου ύστερα από τη δήλωση στο Μητρώο και περάστηκαν στις λίστες μεγάλων οφειλών εν μία νυκτί το 2015.

Η κινητοποίηση του οικογενειακού περιβάλλοντος του θανόντος που αφήνει χρέη, όπως σχολιάστηκε, φαίνεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, των τεσσάρων, δηλαδή, μηνών ώστε να είναι εμπρόθεσμη. Ο φόβος όμως που ελλοχεύει είναι και μεγάλος και βάσιμος. Οι κληρονόμοι, αν δεν δραστηριοποιηθούν έγκαιρα, τότε θα κληθούν να πληρώσουν δάνεια σε τράπεζες και οφειλές σε εφορία.

Η απόδειξη του χρόνου που έλαβε κανείς γνώση της κληρονομιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μία διαδικασία η οποία μπορεί να τεκμηριωθεί δύσκολα και γι’ αυτό θα πρέπει να επιδεικνύεται η δέουσα προσοχή για εμπρόθεσμη αποποίηση. Και δυστυχώς, η οικονομική κρίση στον όγδοο χρόνο της έχει δημιουργήσει σε ολοένα και περισσότερες οικογένειες οφειλές. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις αποποιήσεις κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Βόλου που κάθε χρόνο αυξάνονται ραγδαία.

Ραγδαία αύξηση

Την ίδια στιγμή, οι αποποιήσεις κληρονομιάς παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση φορτώνοντας το Ειρηνοδικείο Βόλου με ένα μεγάλο πλέον αντικείμενο. Οι υποθέσεις αριθμούν εκατοντάδες. Σε σχέση με το 2013 οι αποποιήσεις είναι πολλαπλάσιες.

Φέτος, ενδεικτικά σε σχέση με πέρυσι, οι αποποιήσεις είναι περισσότερες κατά εκατοντάδες. Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα έγιναν συνολικά 729 αποποιήσεις κληρονομιών, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2014 έγιναν 445. Η εικόνα που υπάρχει σε σχέση με το 2013 είναι ακόμη χειρότερη. Τότε οι αποποιήσεις ήταν συνολικά 357, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν 475 το 2014 και το 2015 περίπου 460.

Οι προθεσμίες

Σύμφωνα με νομικούς, η αποποίηση της κληρονομιάς είναι η δήλωση βούλησης του προσωρινού κληρονόμου στον οποίο έχει επαχθεί η κληρονομιά ότι δεν δέχεται την κληρονομιά και δεν επιθυμεί να καταστεί οριστικά κληρονόμος. Γίνεται με δήλωση στο Ειρηνοδικείο, ενώ η προθεσμία για την αποποίηση της κληρονομιάς είναι τέσσερις μήνες από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής και του λόγου της κληρονομίας.

Η τελευταία βραχεία προθεσμία παρατείνεται και γίνεται ένα έτος σε περίπτωση που ο κληρονόμος είναι κάτοικος εξωτερικού ή σε περίπτωση που η επαγωγή της κληρονομιάς έγινε όσο ο κληρονόμος κατοικούσε στην αλλοδαπή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου