ΤΟΠΙΚΑ

Νικ. Σακελλαρίου: «Τα κοινωνικά δικαιώματα δεν μετρώνται σε χρήματα»

νικ-σακελλαρίου-τα-κοινωνικά-δικαιώ-425760

Το μήνυμα ότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν μετρώνται από τα χρήματα, μετέφερε χθες από τον Βόλο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος επισκέφτηκε χθες τον Βόλο με αφορμή τα εγκαίνια λειτουργίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου στο νέο τους κτήριο.

Ο κ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε στο θέμα υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων με αφορμή την πολιτική θύελλα που ξέσπασε με τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζοντας ότι το ΣτΕ είναι εκτός πολιτικής διαμάχης.

Όπως είπε «προσπαθούμε κατά τρόπο ανεξάρτητο και ουδέτερο να επιλύουμε τις διαφορές, αλλά και ο Τύπος πρέπει να έχει επίγνωση της αποστολής του.Και πιο σημαντικό καθήκον του Τύπου και όλων των προσώπων που βρίσκονται εκτός Δικαιοσύνης είναι να ενισχύουν τους θεσμούς και να μην τους καταρρακώνουν, διότι τότε καταλύεται η εμπιστοσύνη του κοινού στην οποία όλοι στηριζόμαστε».

Ο ίδιος αναρωτήθηκε «τι θα ήταν αυτό το κράτος αν όλοι πίστευαν ότι είναι μία Δικαιοσύνη που ποδηγετείται από ορισμένους παράγοντες;».

Παρά την οικονομική συγκυρία ο πρόεδρος του ΣτΕ είπε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα διοικητικά δικαστήρια αντέχουν».

«Το λεν ορισμένοι, ότι προκαλούν οι δηλώσεις μου θεσμικό τρόμο. Σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων έκανα αυτό που έπρεπε, εκδίδοντας εν Ολομελεία τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες δεν επετράπη η περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Ξέρετε ποια ήταν όμως η υποδοχή από μερίδα Τύπου αυτής της αποφάσεως; Ότι στοιχίζει 7 δισ.», είπε.

Σε αυτή την κατεύθυνση επισήμανε ότι «τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται σε χρήματα. Το επίπεδο ενός λαού δεν μπορεί να υποβαθμιστεί, ώστε να υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ Δικαίου και Οικονομίας», κατέληξε.

Ο κ. Σακελλαρίου ρωτήθηκε σχετικά και με το ασφαλιστικό και τις προσφυγές επαγγελματικών κλάδων στο ΣτΕ, και είπε ότι θα ήταν επιπόλαιο να δώσει απάντηση αν οι προσφυγές για το ασφαλιστικό έχουν μέλλον.

Τόνισε όμως, ότι «επιδιώκουμε να δικαστούν τάχιστα και να εκδοθεί η απόφαση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό ακριβώς έχουν προσδιοριστεί μετά από σχετικές περιπέτειες».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου