ΤΟΠΙΚΑ

Σε έξαρση η ενδοοικογενειακή βία στη Μαγνησία

σε-έξαρση-η-ενδοοικογενειακή-βία-στη-μ-487815

Αύξηση ύψους τουλάχιστον 15% παρουσιάζει εν μέσω κρίσης η ενδοοικογενειακή βία. Στο Συμβούλιο Προστασίας Κακοποιημένων Παραμελημένων Ατόμων (Κα.Πα) φτάνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 35-50 περιστατικά για συμβουλευτική και νομική υποστήριξη. Πρόκειται μόνο για εκείνα τα περιστατικά τα οποία φτάνουν σε γνώση του Κα.Πα αυτεπάγγελτα με παρέμβαση εισαγγελέα. Η πραγματική έκταση του φαινομένου δεν είναι γνωστή…

Το Κα.Πα. ενώνει αύριο Τετάρτη τις δυνάμεις του με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και τον Δήμο Αλμυρού, και σε εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αλμυρού στις 7 το απόγευμα, καλεί τον πολίτη να ενημερωθεί για το πρόβλημα. Το 2016 το Συμβούλιο έφτασε να έχει τρία επίσημα περιστατικά κακοποίησης – παραμέλησης που αφορούσαν σε ανηλίκους.

Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις για το θέμα σε όλους τους δήμους της Μαγνησίας. Ο συντονιστής του Συμβουλίου, Γιάννης Τέας, λέει ότι υπάρχει έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. «Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το ζήτημα γύρω από όλες τις παραμέτρους. Το σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν οι αρμόδιοι εχέμυθοι φορείς για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά. Ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν πολύ αξιόλογους και έμπειρους επιστήμονες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ενδοοικογενειακή βία έχει ενταθεί λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, τόνισε η ψυχολόγος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αφροδίτη Βρόντη. «Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να γνωρίζει ότι παρέχεται και ψυχολογική στήριξη και νομική. Στον Βόλο λειτουργεί και Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών. Οι φορείς μπορούν να ελιχθούν και να αντιμετωπίσουν και πρακτικά το πρόβλημα», διευκρινίζει.

Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μένει στο σκοτάδι. Υπολογίζεται, όπως είπε η κ. Βρόντη, ότι στα 100 κακοποιημένα άτομα τα οποία φτάνουν στη δικαιοσύνη, τελικά μόνο το 5% αυτών θα διεκδικήσει και την αποκατάστασή του.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη διαρροή για λόγους κοινωνικής κριτικής και προσωπικών και ατομικών δυσχερειών», ανέφερε η ίδια. Η βία έχει πολλά πρόσωπα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η κ. Βρόντη λέει ότι δεν είναι μόνο η σωματική αλλά και ψυχική και πνευματική. «Συναντάμε ενήλικες, που στερούνται τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σωματικά και ψυχικά. Όταν αποστερούμε την ελευθερία από ένα άτομο, τότε δεν του επιτρέπουμε να αναπτύξει κοινωνικές σχέσεις και να εξελιχθεί φυσιολογικά», είπε η ίδια.

Στερεύουν τα ψυχικά αποθέματα

Η οικονομική δυσπραγία φαίνεται ότι ξεσκεπάζει τη βία που υπάρχει στην οικογένεια. «Οι άνθρωποι δεν έχουν τα ψυχικά αποθέματα να αντέξουν. Μία κατάσταση οικονομικής κρίσης απαιτεί ωριμότητα, και ψυχική και πνευματική, ώστε να αντιμετωπίσει κανείς τις δυσκολίες», είπε η ίδια, και προς επίρρωση σημείωσε ότι τα περιστατικά που έρχονταν παλαιότερα επισήμως σε γνώση των φορέων ήταν 25-30 το χρόνο.

Τα περιστατικά

Οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν όλων των ειδών τα περιστατικά. Τα περισσότερα στρέφονται κατά των γυναικών. Μπορεί να αφορούν από ένα χαστούκι εις βάρος μίας γυναίκας μέχρι ξυλοδαρμούς με εμφανείς μώλωπες, κατάγματα πλευρών…

Οι φορείς τονίζουν ότι η βία στο σπίτι δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους ή αν μας αφορά, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι για να την αντιμετωπίσουμε. «Ο κόσμος πρέπει να μιλήσει. Οι κακοποιημένες γυναίκες είναι φοβισμένες και απογοητευμένες. Προσπαθούμε να τις ενδυναμώσουμε, να τις πούμε ότι είμαστε εδώ», κατέληξε η ψυχολόγος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου