ΤΟΠΙΚΑ

Εφικτός ο σχεδιασμός μονάδων για το RDF

εφικτός-ο-σχεδιασμός-μονάδων-για-το-rdf-519084

Η χρήση συμπυκνωμένου υλικού καύσης RDF για την παραγωγή ενέργειας μπορεί να γίνει με ασφαλή τρόπο και εφικτό σχεδιασμό κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και πιστή τήρηση των προδιαγραφών της κείμενης νομοθεσίας.

Παρουσίαση ερευνών στην Ελλάδα και μετρήσεων που διενεργήθηκαν σε βιομηχανικές μονάδες του εξωτερικού, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Αλέκος Γούναρης χημικός μηχανικός στη συνάντηση των προέδρων των επιστημονικών φορέων τη Δευτέρα στο ΤΕΕ, τεκμηριώνουν ότι το κέρδος από τη χρήση του εν λόγω καυσίμου συμβάλει στην μείωση της εκπομπής ρύπων, φέρνει κέρδος στο ισοζύγιο των ενεργειακών πόρων και ελαχιστοποιεί τον όγκο των στερεών απορριμμάτων.

Όπως σημείωσε, υποδεκαπλάσιες έως και υποεκατονταπλάσιες είναι οι εκπομπές ρύπων σε σχέση με τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση εργοστασίου στην περιοχή Prescia Ιταλίας που χρησιμοποιεί το RDF ως υλικό καύσης.

Ειδικά σε μερικά στοιχεία όπως διοξίνες, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, υδράργυρο κ.ά., επισήμανε ο ίδιος, οι τιμές ήταν στο ένα δέκατο από τις προβλεπόμενες. «Ο σχεδιασμός των μονάδων για την αλλαγή του υλικού καύσης είναι εφικτός» πρόσθεσε.

Επικαλούμενος παραδείγματα σε όλη την Ευρώπη, στην Ολλανδία, τη Φιλανδία, την Αγγλία, τη Γερμανία, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας είπε ότι η χρήση του RDF είναι η λύση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων κατά 95%. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή επειδή δεν συμμορφώνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση και πληρώνει κάθε μέρα πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη χώρα ο όγκος των απορριμμάτων διατίθενται ανεξέλεγκτα σε ΧΥΤΑ και υπάρχει μείζον θέμα με τη χωροθέτησή τους.

Καθημερινά δημιουργούνται αυτοαναφλέξεις του εναποτιθέμενου υλικού στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία μικρής ή μεγάλης εστίασης ανάφλεξη των απορριμμάτων και να διοχετεύεται ποσότητα διοξινών στην ατμόσφαιρα δεκατέσσερις φορές μεγαλύτερη απ’ ό, τι δημιουργείται με την καύση του RDF σε έναν ολόκληρο χρόνο», ενημέρωσε.

Προς επίρρωση, ο κ. Γούναρης αναφέρθηκε και στην έρευνα του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 2016 στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες να παραχθούν εφτά γραμμάρια διοξινών όταν ένα εργοστάσιο καύσης RDF, που καίει ένα εκατ. τόνους απορριμμάτων τέτοιου υλικού το χρόνο παράγει μισό γραμμάριο διοξίνες.

«Το RDF είναι ένα συμπυκνωμένο υλικό καύσης, το οποίο δεν εμπεριέχει οργανικό φορτίο, καθώς προέρχεται από διαδικασία διαλογής των στερεών αποβλήτων. Κυρίως αποτελείται από χαρτί, ξύλο, υπολείμματα πλαστικού. Η χρήση του προϋποθέτει ασφαλή καύση και καλής ποιότητας υλικό σχετικά με την περιεκτικότητα των χλωριούχων, ώστε να διασφαλίζεται ο μικρός κίνδυνος σχηματισμού διοξινών» πρόσθεσε.

Ο κ. Γούναρης συμμετείχε στη συνάντηση των επιστημονικών φορέων ως εξειδικευμένος σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου